Κατεδαφίσεις ο Κυριάκος. Ανυπεράσπιστοι στον Αρμαγεδδώνα – Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Πέφτει» το χρήμα για 90.000 επιχειρήσεις – Γάμος… αποστειρωμένος; «Όχι ευχαριστώ» λένε οι Έλληνες – Υπόσχεση Βρούτση: Δίνονται οι αυξήσεις στις επικουρικές

Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία φουντώνει και το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη ασχολείται με τους κολλητούς

Εγκλωβισμένος στα ιδεολογικά και προσωπικά του αδιέξοδα, ο πρωθυπουργός πιάστηκε μάλλον εύκολα στη φάκα της πανδημίας βλέποντας το τυράκι μιας ακόμη νίκης στο πεδίο των εντυπώσεων και αγνοώντας τη μεγάλη παγίδα της οικονομίας και του υφεσιακού σπιράλ.

Προκαλεί μάλιστα ιδιαιτέρως αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι η Κομισιόν μοιάζει να γνωρίζει καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας απ’ ό,τι το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Γιατί η προειδοποίηση των Βρυξελλών είναι σαφής: η Ελλάδα θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες των περιοριστικών μέτρων από τα 27 κράτη-μέλη επειδή η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως η χώρα έρχεται από δεκαετή ύφεση και λιτότητα, έχει τον πιο υψηλό λόγο χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μόνο που τη σώζει επί του παρόντος από ένα τέταρτο μνημόνιο είναι ότι το χρέος της παραμένει κλειδωμένο στα συρτάρια του ESM και δεν «ταξιδεύει» στις φουρτουνιασμένες θάλασσες των αγορών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κυνηγά πιτσιρικάδες στις πλατείες και επιχειρεί να φορτώσει την τραγική απώλεια τριών νέων ανθρώπων στην πυρκαγιά της Marfin τον Μάιο του 2010 στον πολιτικό της αντίπαλο και στην Αριστερά!

Ωστόσο οι προειδοποιήσεις από το εξωτερικό αλλά και στην ημεδαπή –μάλιστα από φιλικές προς την κυβέρνηση πλευρές– επιμένουν πως έρχεται Αρμαγεδδών ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται από το αποστειρωμένο περιβάλλον του τηλεοπτικού Σκάι ούτε με το γνωστό «βλέποντας και κάνοντας» ούτε φυσικά με τα πενιχρά 6 δισ. που έπεσαν στην αγορά από το «μαξιλαράκι ασφαλείας» και τις δεκάδες προϋποθέσεις που πετούν εκτός δανεισμού περί το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη πιο εκκωφαντική είναι η παντελής απουσία ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με τη χρήση των όποιων χρηματοδοτικών εργαλείων προσφέρει η ΕΕ τώρα ή στο εγγύς μέλλον. Το ζοφερό περιβάλλον συμπληρώνει η απουσία επενδύσεων που τόσο διαφημίστηκαν από τη ΝΔ την περίοδο που ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι μπουλντόζες στην «εμβληματική» επένδυση του Ελληνικού δεν μπήκαν ποτέ και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος προειδοποίησε προ ημερών μέσω του Reuters ότι για φέτος η Αθήνα αναμένει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ! Θυμίζω ότι η σχετική κυβερνητική πρόβλεψη-στόχος για φέτος ήταν έσοδα 2,4 δισ. ευρώ! Και οι επενδύσεις είναι ένας τομέας τις αστοχίες του οποίου πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα αποδώσει στην Covid-19, αφού οι μπουλντόζες και τα διεθνή κεφάλαια πίσω από τα όποια μεγαλεπήβολα επενδυτικά πρότζεκτ έχουν ανοσία στους κορονοϊούς.

Περί άλλα τυρβάζει

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις και τις εφιαλτικές προβλέψεις που τις συνοδεύουν. Μόλις την Πέμπτη η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 250.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και οι επιχειρηματίες προβλέπουν ότι χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης πολλοί δύσκολα θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση και πολλοί εξ αυτών θα πάνε στη λύση του οριστικού λουκέτου.

Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση παίζει την κολοκυθιά με τις εκτιμήσεις για την ύφεση το τρέχον έτος. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε… πολλαπλές προβλέψεις, αν και όλες τις φιλτράρισε επικοινωνιακά. Στην «καλή» εκδοχή που επιφύλαξε για το εσωτερικό της χώρας εκτιμούσε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 4,7%, ενώ την ίδια ώρα έστελνε στις Βρυξέλλες και το «κακό» σενάριο που προέβλεπε πτώση του ΑΕΠ 7,9%, πρόβλεψη που είχε… παραλειφθεί από το ελληνικό κείμενο!

Λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τον υπουργό του δηλώνοντας στο CNN ότι η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 10%, ώστε να μη διαψευστεί από την Κομισιόν που δύο ημέρες αργότερα εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 9,7%. Στο πολιτικό παιχνίδι συμμετείχε βεβαίως και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας ο οποίος πολύ εξυπηρετικά για την κυβέρνηση εκτίμησε στις 21/4 ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι 4% και στο πιο ακραίο σενάριο θα διαμορφωθεί στο 8%, αλλά και ο ΣΕΒ που διεκδικώντας περισσότερα μέτρα στήριξης του επιχειρείν από αυτά που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση υπερέβη τις «γαλάζιες» επικοινωνιακές δεσμεύσεις προβλέποντας πτώση του ΑΕΠ κατά 12%.

Εδώ μιλάμε πραγματικά για τραγέλαφο, αλλά ανεξαρτήτως του ποιο τελικά θα είναι το ποσοστό της ύφεσης, τρία πράγματα δεν αμφισβητούνται: ότι ο λόγος χρέους – ΑΕΠ με βάση τον οποίο μας δανείζουν οι αγορές θα επηρεαστεί επί τα χείρω και ότι για κάθε μείωση του ΑΕΠ κατά 2%, το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται κατά περίπου 1%.

Το τρίτο είναι οι μεροληπτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ κολλητών και γενικότερα «φίλων», η έλλειψη διαφάνειας και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει «επιτελικός» κανόνας. Η κυβέρνηση πορεύεται με σημαία τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις αποφασισμένη να κάνει ευκαιρία για ορισμένους την κρίση της πανδημίας. Κι αυτό σημαίνει ότι οι πολλοί και μάλιστα οι πλέον αδύναμοι μένουν ανυπεράσπιστοι στη δύσκολη εποχή μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το ροζ συννεφάκι

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου υποεκτίμησε σε εγκληματικό βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημίας. Πιάστηκε στην κυριολεξία στον ύπνο μέσα στο ροζ συννεφάκι που έφτιαξαν για την κυβέρνηση (στην πραγματικότητα για τον εαυτό τους) τα τηλεοπτικά δελτία και οι εκπομπάρχες. Το ροζ συννεφάκι του γρήγορου, αξιόπιστου και με την επιστημονική σφραγίδα κρατικού μηχανισμού, ο οποίος όταν θέλει γίνεται παράδειγμα προς μίμηση στον πλανήτη αλλά τώρα θα ζήσει την ολική αποδόμηση του «Μένουμε Σπίτι» και την αντικατάστασή του από το «Μείναμε από Χρήματα».

Ηδη η πιάτσα βοά ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να δραπετεύσει από τα επερχόμενα διά των εκλογών. Οι σκληροί του δημοσιογραφικού πυρήνα που του το εισηγούνται δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της Covid-19 ούτε την κατάρρευση της οικονομίας. Και βεβαίως ουδόλως ενδιαφέρονται για την πλειονότητα των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για προσφυγή στις κάλπες μέσα σε έναν χρόνο.

Στην απέναντι όχθη ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να πέσει άμεσα με σχέδιο φρέσκο χρήμα στην αγορά, χωρίς να εισακούγονται από την «επιτελική» κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, των φωτογραφικών ρυθμίσεων και της εξυπηρέτησης… φίλων, ενώ η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να δει πώς θα ξεφορτωθεί τους σκληρούς αντιΣΥΡΙΖΑ μητσοτακικούς που παραμένουν… στρατοπεδευμένοι μέσα στο ΚΙΝΑΛ.

Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο τόσο για τον κόσμο και την οικονομία όσο και για την κυβέρνηση, είτε ανασχηματιστεί δομικά, όπως θέλουν άλλες «γαλάζιες» εισηγήσεις, είτε όχι. Το Documento αναλύει στο σημερινό του φύλλο όλα αυτά τα ζητήματα, φωτίζοντας τόσο τα προβλήματα της οικονομίας όσο και τις πολιτικές διεργασίες από τις οποίες εξαρτάται η επόμενη μέρα.

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Πέφτει» το χρήμα για 90.000 επιχειρήσεις

επιστρεπτέα προκαταβολήΘα… έρθουν τα αναδρομικά;

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στο MyBusinessSupport για την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις έχει ανοίξει. 90.000 επιχειρήσεις που είχαν κάνει αίτηση έως 21 Απριλίου και τα δάνεια είχαν προεγκριθεί θα πληρωθούν σταδιακά.

Μπαίνοντας από το πρωί της Δευτέρα και μέχρι 15 Μαΐου στο aade.gr/MyBusinessSupport όπου και είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να πληροφορηθούν:

– το ποσό του δανείου που προεγκρίθηκε για αυτούς
– τους ακριβείς όρους χορήγησης του δανείου τους

Πώς θα πληρωθείτε για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Προκειμένου να πληρωθούν άμεσα, στη φάση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσουν την Αίτηση Χορήγησης και να επιλέξουν το τελικό ποσόν του δανείου (αν ενδεχομένως χρειάζονται και ζητήσουν μικρότερο ποσόν από το εγκριθέν) αλλά και να αποδεχθούν τους όρους αποπληρωμής όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Για όσους δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ενταχθούν (καθώς είχαν ήδη αποκλειστεί περίπου 49.000 από τους 139.000 που είχαν κάνει αιτήσεις) επίκειται και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έκπτωση 25% και στις εισφορές του Μαΐου – Αναλυτικά ποιοι την δικαιούνται

Όπως προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι όροι της β΄φάσης θα γίνουν γνωστοί μέσα στο Μάιο και θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα, για προβλήματα που έχουν διαγνωστεί. Ενδεχομένως έτσι, τον ερχόμενο Ιούλιο όπου θα διανεμηθούν δάνεια 1 δισ. επιπλέον, να μπορούσαν να ενταχθούν και αυταπασχολούμενοι χωρίς υπαλλήλους που διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν,καθώς στη φάση αυτή το μέτρο κάλυψε επιχειρήσεις με 1-500 εργαζόμενους.

Από σήμερα πάντως, μπαίνουν για αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΜΟΝΟΝ οι 90.000 δικαιούχοι – επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και επελέγησαν:

– είτε επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή

– είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

αα) για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

ββ) για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.

Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.

Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:

-από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή και

-από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, αλλά και

– από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, ή ακόμα και

– από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους, και

– από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Οι επιστροφές

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

 

Γάμος… αποστειρωμένος; «Όχι ευχαριστώ» λένε οι Έλληνες και «βροχή» οι ακυρώσεις!

γάμος

Τσάμικα και καλαματιανοί με αποστάσεις, γάμος χωρίς χαιρετούρες, νονοί με χειρουργικές μάσκες και μπουφέδες με… επιτήρηση. Ήρθε το τέλος του ελληνικού γάμου όπως τον ξέραμε;

Γάμος και βάφτιση την άνοιξη και το… ελληνικό καλοκαίρι: Μια συνθήκη πανίσχυρη μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε. Ποιος δεν ήταν άραγε καλεσμένος κάθε τέτοια περίοδο, σε τουλάχιστον ένα από τα δύο παραπάνω μυστήρια; Και από την άλλη, ποιός – ακόμα και σε στενεμένη οικονομική κατάσταση- δε θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ ένα γλέντι, μεγάλο ή μικρό, για του παιδιού του τη χαρά (που λέει και το γνωστό άσμα);

Ο κορονοϊός έρχεται αυτό το καλοκαίρι να πετύχει ένα πλήγμα απέναντι σε αυτά τα δύο παραπάνω μυστήρια τόσο μεγάλο, που όμοιό του δεν υπήρξε ούτε στην πολυετή κρίση που πέρασε η χώρα. Μάλιστα παρ’ ο, τι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στην Ελλάδα υπολογίζεται, ανεπισήμως, ότι η βιομηχανία του γάμου κάνει τζίρο γύρω στα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό το νούμερο, τουλάχιστον για φέτος, θεωρείται χαμένο.

«Βροχή» οι ακυρώσεις – Γάμος… στην τύχη με τις νέες πιθανές ημερομηνίες

Όπως εξηγεί η Μαρία Νουνού, ιδιοκτήτρια μιας επιχείρησης διοργάνωσης –επιμέλειας γάμου και βάφτισης, για τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις που είχε αναλάβει. « Είχα ήδη προλάβει να κλείσω από τον Φεβρουάριο 15 εκδηλώσεις για τον Μάιο και 20 για τον Ιούνιο. Είναι σοκαριστικό, αυτή τη στιγμή είμαι στο απόλυτο μηδέν».

Όπως συνεχίζει να λέει, σε μια πρώτη φάση και μη θέλοντας ακόμα να παραιτηθούν από αυτό που ονειρεύονταν και σχεδίαζαν εδώ και μήνες, μέχρι να έρθει ο κορονοϊός, πολλοί έχουν μεταθέσει τα σχέδια τους για Σεπτέμβριο – « Τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα σε αυτόν τον μήνα. Να σημειωθεί βέβαια ότι μιλάμε μόνο για τις βαφτίσεις, η πλειονότητα των γάμων έχουν μεταφερθεί για του χρόνου, εκτός αν το ζευγάρι βιάζεται πολύ να παντρευτεί λόγω εγκυμοσύνης ή μεγάλης ηλικίας».

Ελπίδα… ο Αύγουστος

Η ιδιοκτήτρια μιας άλλης μικρή επιχείρησης είναι σε εξίσου δεινή θέση: «Ας ελπίσουμε να αξιοποιήσουμε λίγο τις αρχές και τα τέλη Αυγούστου που ήταν παραδοσιακά νεκρός μήνας για γάμους και βαφτίσεις. Θα μπορούσε ενδεχομένως να μας βοηθήσει κι ο Οκτώβριος που επίσης ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά ελλοχεύει ο φόβος για την εμφάνιση του νέου κύματος του κορονοϊού που ακούμε να ταυτίζεται με αυτό τον μήνα».

Και γιατί τελικά ο περισσότερος κόσμος ανακρούει πρύμναν; Γιατί οι περιορισμοί είναι πάρα πολλοί και δεν σταματούν στο πόσα άτομα μπορείς να καλέσεις, αλλά στο ότι δεν θα μπορείς να τους χαιρετήσεις στο τέλος του μυστηρίου ενώ και στο γλέντι δύσκολα θα μπορείς να χορέψεις κυκλικούς χορούς, κι άρα δύσκολα θα κάνεις κέφι. « Και πως να κάνεις όταν ανά κάθε καλεσμένο στο τραπέζι θα μεσολαβεί μία άδεια καρέκλα και στη μέση του τραπεζιού θα δεσπόζουν τα αντισηπτικά; » αναρωτιέται η κα Νουνού.

Μπουφές με… χωροφύλακες;

«Οι μπουφέδες θα είναι η μεγάλη σπαζοκεφαλιά των καλοκαιρινών γάμων, όσων γίνουν τέλος πάντων», λέει με τη σειρά του στο Dikaiolgitika ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς και σημειώνει πως είναι τόσο περίπλοκη η υγειονομική συνθήκη που πρέπει να διατηρηθεί σε έναν μπουφέ, που θα χρειάζονται τουλάχιστον οι διπλάσιοι εργαζόμενοι πίσω από αυτόν για να σερβίρουν σε ένα γάμο με υποπολλαπλάσια του συνηθισμένου άτομα.

Προσπαθώντας να μας δώσει την εικόνα που πολύ πιθανό να επικρατήσει στους φετινούς γάμους, ο κος Καββαθάς μας περιέγραψε έναν μπουφέ, στον οποίο οι καλεσμένοι προσέρχονται σχεδόν ένας-ένας ενώ για κάθε διαφορετικό πιάτο υπάρχει σχεδόν κι ένας διαφορετικός σερβιτόρος που φορά φυσικά γάντια και μόνο αυτός σερβίρει με τη λαβή τα φαγητά. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσην ώρα θα παίρνει η όλη διαδικασία. « Οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να κάνουν και τους χωροφύλακες» λέει χαρακτηριστικά ο κος Καββαθάς.

Μαντήλια;

Το ίδιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση και την ώρα των χορών με τον συνομιλητή μας να υποθέτει πως μια λύση θα ήταν ανάμεσα στις παλάμες των χορευτών να μεσολαβούν υφασμάτινα μαντήλια. Πόσο ευχάριστα είναι όμως όλα αυτά; «Καθόλου», παραδέχεται ο κος Καββαθάς ο οποίος τονίζει πως τα παραπάνω είναι ανοίκειες πρακτικές για τον Έλληνα.

Ο ίδιος λέει πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο των εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων περιμένουν να δουν τόσο τα πρωτόκολλα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις αλλά και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειάζεται ο κλάδος για να μην αφανιστεί.

Σύμφωνα με την κα Νούνου πάντως, πολλοί από τους επαγγελματίες της βιομηχανίας προσπαθούν να γίνουν όσο πιο ευέλικτοι γίνεται. Ένα παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες των κτημάτων όπου διοργανώνονται πολύ συχνά τα γλέντια, κι οι οποίοι δεν βάζουν πια πλαφόν 200 καλεσμένων για να αναλάβουν την εκδήλωση. Τώρα συμβιβάζονται και με πολύ λιγότερους. Το πιο δύσκολο όμως ερώτημα στην περίπτωση που κάποιος τολμηρός προχωρήσει τελικά , ο επόμενος γρίφος είναι ο εξής: «Θα εμφανιστούν όλοι οι καλεσμένοι;»

«Περιμένουμε άμεσα πρωτόκολλα» λέει κι η εκκλησία

Σε προβληματισμό βρίσκεται κι η ούτως ή άλλως σταθερά ενοχλημένη με όλες αυτές τις νέες συνθήκες Εκκλησία. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν πως ούτε οι ίδιοι οι ιερείς γνωρίζουν ακόμα πόσα άτομα θα μπορούν να παρευρίσκονται στα δύο παραπάνω μυστήρια είτε μέσα, είτε έξω από έναν ναό. Οι ίδιοι θεωρούν πως ένα πρωτόκολλο είναι απαραίτητο μαζί και με αποσαφηνιστικές λεπτομέρειες ειδικά για το μυστήριο της βάφτισης. Σύμφωνα με τους ίδιους τα πρωτόκολλα πιθανόν να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Η εκτίμηση τους είναι πάντως ότι μάλλον θα επικρατήσει ο κανόνας: 1 άτομο ανά 10 τ.μ όπως και με τον εκκλησιασμό. Τονίζουν πάντως πως τα αβάπτιστα μωρά, λόγω καραντίνας και ακυρώσεων, είναι ήδη πολλά και οι γονείς τους θα προσπαθήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να κάνουν τη βάφτιση.

Επίσης, οι ίδιοι πηγές θεωρούν πολύ δύσκολο να δεχθεί η εκκλησία περιορισμούς όπως το να εμβαπτίζει ο ιερέας το μωρό φορώντας γάντια. Όπως μας είπαν: « δε νοείται το Άγιο Μύρο και το Άγιο λαδάκι να τα ακουμπήσει είτε ο νονός είτε ο ιερέας με πλαστικά γάντια».

Η μεγάλη αλυσίδα των πληττόμενων & ο φόβος μην αλλάξει ο ελληνικός γάμος για πάντα

Πίσω, στους εμπλεκόμενους της βαριάς βιομηχανίας του γάμου και της βάφτισης, αυτοί που θα στενάξουν φέτος το καλοκαίρι είναι και άλλοι πολλοί– ανθοπώλες, djs, φωτογράφοι, catering, υφασματάδες, μοδίστρες, ιδιοκτήτες οίκων νυφικών, γραφίστες, καταστήματα με προσκλητήρια, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, κάβες….

Όσο γι αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της βιομηχανίας, όπως η κα Νουνού, πάνω κι από τη μεγάλη φετινή χασούρα το πιο απειλητικό ζήτημα είναι απ’ ο, τι φαίνεται άλλο. Όπως εξηγεί η ίδια: « φοβάμαι μήπως παγιωθεί ο φόβος για τις κοινωνικές συναθροίσεις. Φοβάμαι μη συνηθίσουμε στους γάμους των 20 ατόμων με ένα μικρό τραπέζι στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς. Φοβάμαι ότι θα χαθεί αυτή η γιορτινή και πανηγυρική αίσθηση στο μεγάλο γλέντι του ελληνικού γάμου. Επίσης, αν ο γάμος παύσει να είναι απόλαυση θα πάψουμε και να τον πληρώνουμε».

Τον ίδιο φόβο ενστερνίζεται σε ένα βαθμό και ο κος Καββαθάς που λέει πως η βιομηχανία του γάμου και της βάφτισης «ίδρωσε» για να διατηρήσει τα γλέντια των 200 και των 250 ατόμων εν μέσω βαθιάς κρίσης για να καταβαραθρωθεί στα 80 άτομα και στους πολύ στενούς κύκλους. Η εσωστρέφεια που προκάλεσε η καραντίνα αλλά και ο γενικευμένος οικονομικός φόβος που έχει το κοινό είναι πολύ πιθανό να κάνουν έξοδα σαν αυτά του γάμου να φαίνονται υπερβολικά και ίσως και «εκτός» νέας εποχής. Θα καταφέρει λοιπόν να νικήσει ο κορονοϊός τα δύο πιο διαχρονικά αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων; Η απάντηση δεν θα δοθεί τόσο το φετινό καλοκαίρι –όπου οι απώλειες είναι δεδομένες- όσο το επόμενο.

 

Υπόσχεση Βρούτση: Δίνονται οι αυξήσεις στις επικουρικές

Βρούτσης, συντάξεις, επικουρικές

Αλλη μία υπόσχεση έδωσε ο Γιάννης Βρούτσης στους συνταξιούχους. Οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν στις 2 Ιουνίου. Για τα αναδρομικά αν και εφόσον.

Ο Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε ότι στις 2 Ιουνίου, 250.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αυξημένες τις επικουρικές συντάξεις. Ελπίζουμε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης να μην αλλάξει γνώμη άλλη μία φορά.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ είπε ότι «δόθηκε το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό». Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι στις 2 Ιουνίου, που θα γίνει η καταβολή των επικουρικών συντάξεων, περίπου 250.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση μεσοσταθμικά 99,5 ευρώ μικτά. Όπως διευκρίνισε η αύξηση θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως περίπου 200 ευρώ.

Ερωτηθείς για τα αναδρομικά, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι, όταν και εφόσον καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και των επικουρικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 στους εκατοντάδες-χιλιάδες συνταξιούχους, η καταβολή θα γίνει εφάπαξ, αυτόματα και συνολικά σε όλους. «Δεν θα γίνει σε δόσεις ούτε σε τμηματικές καταβολές» διευκρίνισε.