Καταστροφή έδωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των επιχειρήσεων το 2020 – Οι καταστροφικές για τον τουρισμό επιλογές Μητσοτάκη, Θεοχάρη

Την εικόνα της καταστροφής που υπέστη η ελληνική αγορά και οι εγχώριες επιχειρήσεις από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, έδωσαν τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων το 2020 που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, και τα οποία έδειξαν ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 41.6 δις ευρώ σε σχέση με το 2019, ενώ ειδικώς για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Μάρτιο η μείωση του τζίρου έφτασε τα 10.8 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 266.08 δις ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 13.5% σε σχέση με το 2019, όταν είχε φτάσει τα 307.70 δις ευρώ, ενώ ειδικώς για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν τον Μάρτιο με κρατική εντολή, η μείωση του τζίρου άγγιξε το 36.4%.

Σε ότι αφορά τους επιμέρους κλάδους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου, κατά 53.4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Καταλυμάτων και Εστίασης, ενώ τη μικρότερη πτώση τζίρου, κατά 2.4%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης. Από την άλλη πλευρά, αύξηση τζίρου, κατά 3.1%, είχαν το 2020 οι επιχειρήσεις του τομέα Γεωργία, δασοκομία και αλιεία.

Σε ό,τι αφορά το τέταρτο τρίμηνο 2020, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 72.24 δις ευρώ, σημειώνοντας πτώση 8.6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, κατά το οποίο είχε ανέλθει σε 79.01 δις ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 47.9%, στον τζίρο το τέταρτο τρίμηνο 2020 παρουσίασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη μείωση, κατά 0,4% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες.

Ειδικά για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 (και ξανά τον Νοέμβριο), ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 18.78 δις ευρώ, σημειώνοντας πτώση 36.4% σε σχέση με το 2019, με τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου κατά 67,5% να παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου Καταλυμάτων, δηλαδή τα ξενοδοχεία.

Η πολύ μεγάλη πτώση των τζίρων κατά το 2020, που στις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή έφτασε μάλιστα το 36.4%, εξηγεί γιατί η αγορά βιώνει τέτοια χρηματοδοτική ασφυξία, καθώς το 5.1 δις ευρώ των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν το 2020 με τους τέσσερις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής – και που πάντως μοιράστηκαν με βάση αλγόριθμους οι οποίοι έδιναν το μερίδιο του λέοντος στους μεγάλους σε βάρος των μικρών – δεν κάλυψε ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες ενώ τα φτηνά δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Εγγυοδοτικό βοήθησαν μεν τους μεγάλους, ιδίως του κλάδου των ξενοδοχείων, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Κώστα Καββαθά, δεν έφτασαν ποτέ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν ωστόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων επιχειρήσεων.

 

Οι καταστροφικές για τον τουρισμό επιλογές Μητσοτάκη-Θεοχάρη – Πως ετοιμάζονται να καταστρέψουν και το καλοκαίρι 2021

Ο βασικός υπεύθυνος, μαζί βέβαια με την πανδημία για την πανωλεθρία του Τουρισμού το 2020, ο επιτυχημένος, αφού παρέμεινε στο πόστο του στον πρόσφατο ανασχηματισμό, υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, μάλλον πρέπει να ζει σε παράλληλο σύμπαν…

Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί η πρόθεση του, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, να ανοίξει τις ροές τουρισμού ακόμη και από την Άνοιξη…

Υπενθυμίζεται ότι το περυσινό άνοιγμα του τουρισμού (χωρίς να υφίσταται για τους τουρίστες αρνητικό τέστ Covid) αποτέλεσε την αρχή (τα υπόλοιπα αφορούν στο άνοιγμα των σχολείων τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις εορτές τύπου Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη κλπ) των όσων βιώνουμε ως lockdown.

Την ίδια ώρα από το υπουργείο Οικονομικών (της ίδιας Κυβέρνησης που μετέχει ο κ. Θεοχάρης) διαρρέεται η πρόθεση να επεκταθεί η μηδενική καταβολή ενοικίων στην εστίαση και τον Απρίλιο…

Πρόκριμα νέας αποτυχίας

Δεν φτάνει που το “restart tourism 2020”απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις εκφάνσεις του -βέβαια ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ως συνυπαίτιος, αντάμειψε τον αποτυχημένο υπουργό Τουρισμού για αυτή την καθολική αποτυχία- ο κος Θεοχάρης ετοιμάζεται να καταστρέψει και το καλοκαίρι του 2021, αφού αυτά που εξήγγειλε κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού αποτελούν αν μη τι άλλο πρόκριμα αποτυχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής σεζόν του 2021, θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην προώθηση της χώρας ως ασφαλούς προορισμού, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας ευέλικτης καμπάνιας του ΕΟΤ ανάλογη με την επιδημιολογική εικόνα των αγορών. Αυτό που δεν κατάφερε δηλαδή πέρυσι η Ελλάδα που δεν είχε θύματα (τα κρούσματα ελέω Τσιόδρα που δεν επέβαλε να γίνουν τεστ στον πληθυσμό δεν παίζουν κανένα ρόλο) και η πεποίθηση όλου του κόσμου ότι η Ελλάδα ήταν Covid-free προορισμός θα το καταφέρει το 2021 που εντός της χρονιας η Ελλάδα, με τις πολιτικές Μητσοτάκη αναδείχθηκε σε πρώτη σε θανάτους χώρα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (για να μη μιλήσουμε για τον κατάλογο Bloomberg που μας κατέτασσε 50ους στις 53 εξεταζόμενες χώρες σε σχέση με τα μέτρα υγειονομικής προστασίας)

Νέα υγειονομικά μέτρα-Επιπρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι, πάντα σύμφωνα με τον σε όλα αποτυχημένο Χ. Θεοχάρη τα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο «αναμένεται να βελτιωθούν απαλείφοντας τις όποιες δυσλειτουργίες για την ακόμα καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων». Μάλλον δεν γνωρίζει ο κ. Θεοχάρης ότι η εστίαση και ο τουρισμός έχουν πληγεί, λόγω της κυβερνητικής αβελτηρίας ανεπανόρθωτα και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος που συνεπάγονται επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού.

Μιλά για πρωτόκολλα μετακίνησης που ήδη έχουν απορριφθεί!

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά στα πρωτόκολλα μετακίνησης, τα οποία όπως είπε είτε θα ακολουθήσουν μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή είτε θα διασφαλιστούν από το κάθε κράτος ξεχωριστά με διακρατικές συμφωνίες. Ευκταίο σενάριο σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμό στην δεύτερη περίπτωση θα είναι η επίτευξη συμφωνιών ελεύθερης μετακίνησης – πράσινο διαβατήριο – με χώρες που είναι μπροστά στο ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού τους, ειδικά αν αποτελούν χώρες-τροφοδότες για τον ελληνικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα η Βρετανία. Τέτοιες συμφωνίες άλλωστε θα μπορούσαν, είπε ο κ. Θεοχάρης «να διασφαλίσουν και την έναρξη της τουριστικής σεζόν από την Άνοιξη, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για τουρισμό μόνο το καλοκαίρι». Στον τρίτο πυλώνα ακόμη και η επιστήμη οφείλει να σηκώσει τα χέρια ψηλά με τον κ. Θεοχάρη. Καταρχάς η Ευρώπη, μόλις την περασμένη Δευτέρα στο ανώτατο επίπεδο της Κομισιόν και του Eurogroup απέρριψε την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Κατά δεύτερο ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα δεικνύει ότι τον Σεπτέμβριο θα έχει εμβολιαστεί το 23% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι φανερό ότι ο κ. Θεοχάρης προσβλέπει στην τεράστια τουριστική αγορά της Βρετανίας (με δεδομένο ότι χώρες όπως η Ιταλία αλλά και η Γαλλία θα ζητήσουν από τον πληθυσμό τους να μετακινηθεί εσωτερικά για διακοπές). Όμως ο κ. Θεοχάρης ξεχνά ότι οι βρετανοί έχουν κάτι που σε εκείνον λείπει…

Αυτό είναι το χάρισμα της σοβαρότητας. Μόλις πριν 5 μήνες και κάτι ημέρες (στις 8 Σεπτεμβρίου δηλαδή) η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στα αεροδρόμια της Αγγλίας από επτά ελληνικά νησιά, τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σαντορίνη, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη και τη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Γκραντι Σαπς, δε η απόφαση ελήφθη με βάσει «εμπλουτισμένα στοιχεία» σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Συνιστούσε τότε (μαζί με την αντίστοιχη ταξιδιωτική οδηγία της Ολλανδίας που αφορούσε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας) την πλήρη απόδειξη για το τα δεινά που θα σώρευε η χαρωπή και ανέμελη αβελτηρία των Μητσοτάκη-Θεοχάρη στην ελληνική κοινωνία το χειμώνα με τα lockdown και την οικονομία ακορντεόν αλλά και τα χιλιάδες θύματα των χαρούμενων αποφάσεων Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης, είχε χαρακτηρίσει τότε ατυχή την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης η οποία όμως είχε το χάρισμα της σοβαρότητας εν αντιθέσει με τα πεπραγμένα Θεοχάρη, που δυστυχώς συνεχίζονται!!!