Καταδικάζει το πραξικόπημα στη Γουινέα η διεθνής κοινότητα – Ευρωπαϊκές εκκλησίες ζητούν πάγωμα απελάσεων, ασφαλή υποδοχή Αφγανών

Στρατιωτικά οχήματα κοντά στο προεδρικό μέγαρο της Γουινέας, στην πρωτεύουσα Κονακρί

Αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων της Γουινέας δήλωσαν ότι έχουν συλλάβει τον πρόεδρο Άλφα Κοντέ, έχουν αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Κονακρί και ότι διέλυσαν του πολιτειακούς θεσμούς με πραξικόπημα, που καταδικάσθηκε από την διεθνή κοινότητα, αλλά είναι πιθανόν να σημάνει την αποχώρηση ενός βετεράνου της αφρικανικής πολιτικής

Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων, ο Μαμαντύ Ντουμπούγια, ανακοίνωσε στο πλευρό και άλλων αξιωματικών-πραξικοπηματιών σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι «αποφάσισαν να συλλάβουν τον πρόεδρο, να καταργήσουν το σύνταγμα, να διαλύσουν τους θεσμούς, ανάμεσά τους και την κυβέρνηση, να κλείσουν τα χερσαία και εναέρια σύνορα και να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την χώρα της δυτικής Αφρικής που είναι βυθισμένη εδώ και μήνες σε σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση.

Οι πραξικοπηματίες δημοσίευσαν και δεύτερο βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρόεδρος Κοντέ, τον οποίο ρωτούν αν υπήρξε θύμα κακομεταχείρισης και εκείνος αρνείται να τους απαντήσει.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με δριμύτητα την κατάληψη της εξουσίας στην Γουινέα «με την ισχύ των όπλων» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του 83χρονου προέδρου.

Η Γαλλία «καταδίκασε την απόπειρα κατάληψης της εξουσίας δια της βίας» στη Γουινέα και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κοντέ», με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πραξικόπημα καταδίκασαν επίσης η Αφρικανική Ένωση και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, ζητώντας την απελευθέρωση του προέδρου Κοντέ και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Εδώ και μήνες, η Γουινέα, μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου παρά τον ορυκτό και υδρολογικό της πλούτο, βρίσκεται σε οξεία οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την πανδημία της Covid-19.

Ευρωπαϊκές εκκλησίες ζητούν πάγωμα απελάσεων, ασφαλή υποδοχή Αφγανών

Έκκληση για ανθρωπιά στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και ασφαλών διόδων προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες σε ασφαλή μέρη έξω από το Αφγανιστάν, αλλά και πάγωμα των απελάσεων απευθύνουν στην ηγεσία της Ε.Ε. οι ευρωπαϊκές εκκλησίες.

Συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωσή τους  ο Αιδεσ. Christian Krieger, Προέδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και ο Προέδρος της Επιτροπής Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπικών Συνελεύσεων παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει (COMECE), Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich SJ, απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα πρόσωπα που είναι στόχοι καταπίεσης και των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ζητούν επίσης αυξημένη προστασία όλου του προσωπικού εκκένωσης και όσων ατόμων εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Οι εκκλησίες ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να ηγηθούν κοινών και συντονισμένων προσπαθειών αλληλεγγύης που διεξάγονται από τη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσουν τους Αφγανούς να ξεφύγουν από τη βία και τον τρόμο.

Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεδριάζουν αυτές τις μέρες για το Αφγανιστάν και προτρέπει όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αποδείξουν ότι «οι αξίες της ΕΕ δεν είναι μια κενή ρητορική, αλλά είναι πρακτικές κατευθυντήριες αρχές που οδηγούν σε ενέργειες βασισμένες σε ηθικά πρότυπα, πέρα από απλές πολιτικές ή οικονομικές εκτιμήσεις».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση – έκκληση

«Κοινή δήλωση CEC -COMECE για το Αφγανιστάν:

Κάλεσμα για προσευχή, αλληλεγγύη και επείγουσα δράση για την προστασία των ευάλωτων
ατόμων. Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από τις τρέχουσες αναφορές για το Αφγανιστάν που αποκαλύπτουν τα βάσανα και την ανημπόρια του αφγανικού πληθυσμού αποδεικνύοντας αναμφισβήτητα την αγωνία του λαού και τους υπαρξιακούς του φόβους.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το τμήμα του πληθυσμού που εξακολουθεί να χρειάζεται εκκένωση καθώς και για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο πιθανής κακομεταχείρισης. Ταυτόχρονα, είμαστε πάρα πολύ ευγνώμονες σε όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση εκκένωσης και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες παρά τις επισφαλείς συνθήκες ασφαλείας.

Επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά αλληλεγγύη μας στον πάσχοντα λαό του Αφγανιστάν, και ιδιαίτερα στις γυναίκες, τα κορίτσια, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία, μεταξύ άλλων ευάλωτων ατόμων.

Καλούμε όλα τα μέρη να εργασθούν ασταμάτητα για την ειρήνη μέσω του διαλόγου και του σεβασμού για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τα πρόσωπα που είναι στόχοι καταπίεσης και των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως φορείς της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και μέλη εθνικών και σεξουαλικών μειονοτήτων, καθώς και Χριστιανούς και άτομα που ανήκουν σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Ζητούμε επίσης αυξημένη προστασία όλου του προσωπικού εκκένωσης και όσων ατόμων εμπλέκονται σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Χαιρετίζουμε τα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν. Ωστόσο, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει προσεκτική ώστε η βοήθεια να φτάσει γρήγορα
και με ασφάλεια, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο, χωρίς διακρίσεις και περιττά
διοικητικά εμπόδια. Η παροχή βοήθειας θα πρέπει επίσης να στηριχθεί στο έργο αξιόπιστων τοπικών
δικτύων, συμπεριλαμβανομένων φορέων της κοινωνίας των πολιτών και της Εκκλησίας, που
παραμένουν παρόντες στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας τις απαραίτητες
ανθρωπιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Σημαντική εισροή Αφγανών προσφύγων μπορεί να λάβει χώρα σε γειτονικές χώρες και ευρύτερα.

Σε αυτήν την κρίση, παροτρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη να ηγηθούν κοινών και
συντονισμένων προσπαθειών αλληλεγγύης που ανέλαβε η διεθνής κοινότητα για να βοηθήσει τους
Αφγανούς να ξεφύγουν από τη βία και τον τρόμο. Ενώ η προστασία στην περιοχή είναι σημαντικό
θέμα, παροτρύνουμε την ΕΕ να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, σχεδίου επανεγκατάστασης και άλλων ασφαλών διόδων προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες σε
ασφαλή μέρη έξω από το Αφγανιστάν. Ενθαρρύνουμε επίσης τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να παρέχουν
ασφάλεια διαμονής στους Αφγανούς που βρίσκονται ήδη στην ΕΕ και να σταματήσουν τις
προσπάθειες απέλασης στο Αφγανιστάν.

Είναι καιρός να επιδείξουμε ανθρωπιά εν μέσω αυτής της σκληρότητας που αντιμετωπίζουν οι
Αφγανοί, για να αποδείξουμε ότι οι αξίες της ΕΕ δεν είναι μια κενή ρητορική, αλλά είναι πρακτικές
κατευθυντήριες αρχές που οδηγούν σε δράσεις που βασίζονται σε ηθικά πρότυπα, πέρα από απλές
πολιτικές ή οικονομικές εκτιμήσεις. Οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν πρέπει να συγχέονται με τους οικονομικούς μετανάστες.

Οι αποφάσεις σχετικά με το καθεστώς διαμονής τους θα πρέπει να λαμβάνονται με ευθικρισία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της, εφαρμόζοντας τις βασικές θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, τηρώντας τη δέσμευση για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Σύμβαση της Γενεύης. Μόλις ο επείγων χαρακτήρας της ανθρωπιστικής κατάστασης αποκλιμακωθεί, τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να δεσμευθούν σε ένα βαθύ προβληματισμό σχετικά με την αποτυχία του πολέμου, αντλώντας μαθήματα για τις εξωτερικές πολιτικές τους, την ασφάλεια, το εμπόριο και την
ανάπτυξη.

Για την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της, αυτός ο γόνιμος προβληματισμός συνεπάγεται πάνω απ’ όλα έναν επαναπροσανατολισμό προς την προώθηση της ανθρώπινης ασφάλειας και της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης ως βασικών στρατηγικών στόχων, παραμένοντας παράλληλα πιστοί στις αξίες  που έχουν εμπνεύσει το ίδιο το θεμέλιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου γιατην ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Καταληκτικά, οι εκκλησίες μας επιθυμούν να καλέσουν όλους τους πιστούς να προσευχηθούν στον Κύριό μας, ο οποίος υπέμεινε και ο ίδιος εγκατάλειψη και ταλαιπωρία, για τις Αφγανές αδελφές και τους αδελφούς μας, έτσι ώστε η χώρα τους να μπορέσει να βρει σταθερότητα και ειρήνη σύμφωνα με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλους. Ενώ καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφράσεις της, θυμόμαστε στις προσευχές μας τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και τις οικογένειές τους».