Καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κοινή διακήρυξη της Τριμερούς – Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές

Μητσοτάκης, Σίσι και Αναστασιάδης κάνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής

Μητσοτάκης, Σίσι και Αναστασιάδης κάνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής  

Η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αναφορές στο Κυπριακό και η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στα βασικά σημεία της κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών και σεισμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και τη σημασία του διαλόγου στην βάση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία της κοινής Διακήρυξης Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου.

“Επαναλάβαμε την αμέριστη στήριξη μας στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των σχετικό ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που είναι σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους ηγέτες Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου και προστίθενται τα ακόλουθα:

“Τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της. Προς τον σκοπό αυτό, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κυρίαρχο κράτος.

Τονίσαμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση.

Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003.

Περαιτέρω, καταδικάζουμε επίσης τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, όπως προνοεί η Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλέσαμε την Τουρκία να απόσχει μόνιμα από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ένα διάλογο που δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό κλίμα ή κάτω από απειλές για χρήση βίας.

Υπογραμμίσαμε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση ή να θέσει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο.

Χαιρετίσαμε την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μια συμφωνία ορόσημο που ολοκληρώθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο όπως προνοεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

 

Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές- Το παράπονο Σίσι για την ΕΕ

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-ΑιγύπτουΤριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου 

Η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε ότι η χώρα του δεν εκβίασε την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καταδίκασε η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, τονίζοντας παράλληλα ότι από την ενεργειακή και όχι μόνο συνεργασία των τριών χωρών δεν αποκλείεται κανένα κράτος της περιοχής αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ότι η Τουρκία “φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο, πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα που ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες”.

Τόνισε επίσης ότι ύστερα από μία εντατική περίοδο προσπαθειών για επανέναρξη διερευνητικών επαφών, με αποκλειστικό θέμα -όπως υπογράμμισε- την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δυστυχώς “η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα και αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών, αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε το μονόλογο των αμφισβητήσεων και αντί για γόνιμες συζητήσεις προβάλλει παράνομες απαιτήσεις”. Αλλά όπως πρόσθεσε με νόημα ο κ.Μητσοτάκης: “Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις.

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο πρωθυπουργός σημείωσε αντίθετα ότι στο ίδιο διάστημα η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε δύο νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία και Αίγυπτο μετά απο 15 έτη, ενώ συμφώνησε με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και διαμήνυσε: “Έτσι λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά, τα υπεύθυνα κράτη

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν σε μία ενισχυμένη εταιρική σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο, την οποία ανέδειξαν ως σημαντικό εταίρο της Ευρώπης και σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής σε σημαντικούς τομείς ασφάλειας.

Ενω ο Αιγύπτιος πρόεδρος από την πλευρά του κάρφωσε την Τουρκία και δεν έκρυψε τα… παράπονα του από την ΕΕ. “Η Αίγυπτος έχει σταματήσει τις ροές από το 2016 για την παράνομη μετανάστευση βασιζόμενη σε ιδίους πόρους και με δική της ευθύνη. Η Αίγυπτος δε χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο θέμα για να εκμεταλλευθεί τους Ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει όποιο όφελος”, δήλωσε ο κ. Σίσι.

“Οι ίδιες οι πράξεις της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο”

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου αναφέρθηκαν επίσης στην ενεργειακή συνεργασία, χαιρετίζοντας την υπογραφη του καταστατικού για το East Med Forum πριν από ένα μήνα και διαμηνύοντας ότι στη σύμπραξη αυτή που μετέχουν επίσης Ιταλία, Ισραήλ και Παλαιστίνη, θα μπορούσε να συμμετέχει και η Τουρκία.

“Ποτέ κανείς δεν την απέκλεισε, οι ίδιες οι πράξεις της την θέτουν στο περιθώριο” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι πράξεις της τουρκικής ηγεσίας αδικούν εν τέλει τον τουρκικό λαό.

Οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν την ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη και υπογράμμισαν την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ενώ όσον αφορά στο Κυπριακό, στόχος όπως δήλωσαν Μητσοτάκης- Αναστασιάδης είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, για μία ενιαία διζωνική δικοινοτική κυπριακή ομοσπονδία και μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση για την επανένωση της νήσου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ειδικότερα ότι μία λύση πρέπει να διασφαλίζει την εδαφικη ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κύπρου, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις, διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων ή εξαρτήσεις από τρίτα κράτη. Πρόσθεσε δε ότι μία ευρωπαϊκή χώρα θα εποπτεύεται από τους θεσμούς της ΕΕ, “συνεπώς οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν τι να ανησυχήσουν ή να αξιούν τέτοιες προϋποθέσεις για λύση που να δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργικότητα του κράτους”.

“Δε γινεται εταίροι να προμηθεύουν σφαίρες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν απέναντι σε μέλη της ΕΕ”

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στο αίτημα της Ελλάδας να σταματήσουν οι εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία στην Τουρκία, καθώς και στο θέμα της τελωνειακής ένωσης.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας και των συμμαχιών είναι μαραθώνιος, αλλά και δρόμος μετ’ εμποδίων. Για αυτό η Αθήνα απέναντι σε ένα γείτονα που στρατιωτικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο και ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους να μην πωλούν στρατιωτικό υλικο στην Τουρκία όπως προβλέπει το ενωσιακό πλαίσιο από το 2008. Δε γίνεται εταίροι να προμηθεύουν σφαίρες μπορεί να χρησιμοποιηθουν απέναντι σε μέλη της ΕΕ” είπε ο πρωθυπουργος.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν οι παραβιάσεις της συμφωνίας τελών ένωσης ΕΕ- Τουρκίας, τονίζοντας: “Δε γίνεται ένα τρίτο κράτος, χώρα υποψήφια προς ένταξη να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς και την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και να αναστατώνει όλη τη Μεσόγειο”.