Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, επιδιώκουν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα.
Το παραπάνω ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Κωνσταντινούπολη. Το αίτημα αυτό έρχεται μετά τη σχετική συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών, οι οποίο εγκαινίασαν τον αγωγό TurkStream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει οι επιχειρήσεις των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη, στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Σαράτζ.

«Δεν μπορώ να δώσω πληροφορίες για τον αριθμό των στρατιωτών. Η Τουρκία μας έστειλε ραντάρ και συστήματα αεροάμυνας, καθώς και ειδικούς. Με αυτά τα εξελιγμένα όπλα μπορούμε να χτυπήσουμε οποιοδήποτε αεροσκάφος», φέρεται να δήλωσε στη Yeni Şafak ο διοικητής του GNA, Νασίρ Αμάρ.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet,που επικαλείται τον Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα έχει στείλει 35 στρατιωτικούς στη Λιβύη που, όμως, δεν θα συμμετέχουν σε μάχες, αλλά θα έχουν ρόλο συντονιστή.
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αμφισβητεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, με τις δυνάμεις του να βρίσκονται στη Σύρτη και να προωθούνται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, επιδιώκοντας την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα.
Τον αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στην Ευρώπη, εγκαινίασαν σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
«Χάρη στον TurkStream, 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου [από τη δυνατότητα μεταφοράς συνολικά 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων] θα εισέρχονται απευθείας στη χώρα μας, χωρίς ενδιάμεση χώρα και θα καλύπτουν τις ανάγκες 15 εκατομμυρίων νοικοκυριών», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, από την οποία δεν έλειψαν τα ευχολόγια για ειρήνη παρόλο που και οι δύο χώρες έχουν στρατιωτική παρουσία σε τρίτες χώρες.
Η Ρωσία είναι ο κυριότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία και όπως ανέφερε ο Ερντογάν, τα τελευταία 33 χρόνια η χώρα του έχει προμηθευτεί 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία.
Μάλιστα έκανε λόγο για «την επιτομή της τουρκο-ρωσικής συνεργασίας, βασισμένη στην αρχή win-win».
Ο αγωγός TurkStream θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Τουρκία. Ο αγωγός ξεκινάει από την ρωσική ακτή κοντά στην πόλη Ανάπα και έχει μήκος 930 χιλιόμετρα κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, προτού συνεχίσει την επίγεια πορεία του μέχρι την τουρκική ακτή, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Kıyıköy.
Η Gazprom άρχισε να παρέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας μια διαδρομή που πρώτα περνούσε μέσω Ουκρανίας και Ρουμανίας. Μέσω αυτής τροφοδοτούσε πέρυσι την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Ερντογάν ανέφερε ότι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει σημαντικό ενδιαφέρον για το ρωσικό αέριο που θα διοχετεύεται μέσω της δεύτερης γραμμής του TurkStream. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού θα φτάνει από την Τουρκία στη Βουλγαρία και από εκεί θα συνεχίζει για Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται μέσα στο 2020.
Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία αναπτύσσεται σε όλες τις περιοχές, παρά τις προσπάθειες να εμποδιστεί. «Ο TurkStream είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και μοναδικό σύστημα μεταφοράς αερίου που θα τονώσει τη συνεργασία ακόμη περισσότερο», είπε ο Πούτιν.
«Η επιτυχής ολοκλήρωση του TurkStream δείχνει τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της τουρκο-ρωσικής στρατηγικής συνεργασίας», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι το διαβατήριο του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα διασφαλίσει το απόθεμα ασφαλείας σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα επηρεάσει θετικά τις οικονομίες τους».
Το «παρών» στη σημερινή τελετή έδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Gazprom.
Ευχολόγια
«Ζούμε σε ένα δύσκολο κόσμο και δυστυχώς στην περιοχή που βρισκόμαστε τώρα υπάρχει τάση για επιδείνωση της κατάστασης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος.
Να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους εμφανίστηκε και ο Ερντογάν, λέγοντας πως «η Τουρκία δεν επιθυμεί καμιά παγκόσμια διαφωνία ή κλιμάκωση των εντάσεων» και κάλεσε τους γείτονες στη Μεσόγειο να κάνουν την περιοχή «κέντρο συνεργασίας».
«Η περιοχή αιμορραγεί εδώ και πολύ καιρό και δυστυχώς από το Ιράκ μέχρι τη Συρία, εκατομμύρια αθώα αδέλφια μας έχουν πληρώσει με τίμημα τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Το κέντρο του ισλαμικού πολιτισμού βασικά έχει καταστραφεί, αδελφός στρέφεται κατά αδελφού. Άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να το εκμεταλλευτούν, να εμπλακούν, ξεκινώντας από το Ιράκ», συμπλήρωσε.
Τέλος, ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την διπλωματία μας, όλα τα εργαλεία που έχουμε, ώστε να αποτρέψουμε η περιοχή μας να μετατραπεί σε μια περιοχή αίματος και δακρύων».