
Μετά τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Υεμένη και το Νότιο Κουρδιστάν, οι μισθοφόροι του SNA, θα σταλούν τώρα στο Κασμίρ
Τα τζιχαντιστικά στρατεύματα του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) που συγκεντρώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία, στη βόρεια Συρία, εξελίσσονται όλο και περισσότερο στον επίσημο διεθνή μισθοφορικό στρατό της Τουρκίας.
Μετά τις επιχειρήσεις τους στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Υεμένη και το Νότιο Κουρδιστάν, οι μισθοφόροι του SNA, θα σταλούν τώρα στο Κασμίρ για να πολεμήσουν ενάντια στην Ινδία. Ενώ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε να κάνει με στόχους που αφορούν το δόγμα του παν-τουρανισμού, αυτή τη φορά, αναλυτές θεωρούν ότι η ατζέντα είναι ο παν-ισλαμισμός και η έχθρα Πακιστάν-Ινδίας, αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για τον Τούρκο πρόεδρο.
Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων ANF, ο διοικητής μιας από τις πολιτοφυλακές του SNA, της Ταξιαρχίας “Sulayman Shah”, ο Muhammed Abu Amsha, ανακοίνωσε πριν από πέντε ημέρες στα μέλη της πολιτοφυλακής του στην κατεχόμενη πόλη Şiyê κοντά στο Αφρίν ότι το τουρκικό κράτος ήθελε να μεταφέρει ορισμένες μονάδες στο Κασμίρ. Εξήγησε ότι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν ζητήσει από αυτόν και άλλους διοικητές του SNA να παραθέσουν ονόματα εθελοντών. Εκείνοι που θα συμφωνούσαν να πάνε θα πάρουν αρχικά 2.000 δολάρια. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε παρόμοια δραστηριότητα πρόσληψης για μια επιχείρηση στο Κασμίρ, με ομάδες στο Αζάζ, την Τζαραμπλούς, την αλ-Μπαμπ και την Ιντλίμπ. Οι εθελοντές θα μεταφερθούν τότε κρυφά από τη χώρα.
Το Πακιστάν υποστηρίζεται στις φιλοδοξίες του στο Κασμίρ από τον άξονα της Άγκυρας-Ντόχα. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων προσπαθούν επί του παρόντος να προλειάνουν την κοινή γνώμη, όπως έκαναν πριν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με το ANF.
Η σύγκρουση στο Κασμίρ εντείνεται
Η παράτυπη μετεγκατάσταση στρατεύματος της Τουρκίας έρχεται σε μια εποχή που αυξάνεται η ένταση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων Ινδίας και Πακιστάν. Από τις 13 Νοεμβρίου, και οι δύο πλευρές αλληλο-βομβαρδίζονται με βλήματα πυροβολικού στο Κασμίρ. Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές. Οι μάχες πραγματοποιούνται στα σύνορα 740 χιλιομέτρων μεταξύ του ελεγχόμενου από το Πακιστάν “Αζαντ Κασμίρ” και του ινδικού “Τζαμού Κασμίρ”. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες, σκοτώθηκαν τρεις Ινδοί στρατιώτες και τρεις αντάρτες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.
Το Κασμίρ έχει χωριστεί μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν από το 1947. Πάντα υπάρχουν πολεμικές κλιμακώσεις μεταξύ των δύο χωρών και συνήθως αυτές αφορούν την περιοχή του Κασμίρ. Ειδικότερα, η μουσουλμανική πλειοψηφία του πληθυσμού του Τζαμού Κασμίρ πολεμά ενάντια στην ινδική κυριαρχία.
Στενοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν
Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί σε βαθμό που οι Πακιστανοί αποκαλούν τους Τούρκους “αδέλφια”. Μαζί, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Κατάρ πρόσφατα ανέλαβαν δράση εναντίον της Γαλλίας με το πρόσχημα των “γελοιογραφιών του Μωάμεθ”. Το 2019, η Τουρκία, η Μαλαισία και το Πακιστάν είχαν ήδη συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα κοινό τηλεοπτικό κανάλι για τον “παγκόσμιο αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας”. Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος υπουργός Επικοινωνιών, Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι το Πακιστάν και η Τουρκία στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας αυξάνοντας το εμπόριο στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023. Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως η άμυνα και η ενέργεια.
Το τουρκικό κράτος έχει επίσης κάνει εκστρατεία στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές για αναγνώριση του κατεχόμενου από την Τουρκία βόρειου τμήματος της Κύπρου. Τον Νοέμβριο, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Ερντογάν δήλωσαν ότι “μετά την επιτυχία στο Καραμπάχ”, η ‘Βόρεια Κύπρος’ θα “αναγνωριστεί επίσης από φιλικές χώρες”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος ‘πρόεδρος’ των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, αναμένεται να πραγματοποιήσει “επίσκεψη αναγνώρισης” στο Πακιστάν, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν στο εγγύς μέλλον.
Τουρκία: «Ή θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ ή θα πεινάσουμε» λέει οικονομικός αναλυτής
Ο Τούρκος αναλυτής εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τόνισε πως αν η Άγκυρα δεν πάρει δραστικά οικονομικά μέτρα, τότε η επιλογή να στραφούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μονόδρομος ειδάλλως θα «πέσει πείνα» στην Τουρκία
Μια βαρυσήμαντη δήλωση έκανε ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στην Τουρκία, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν και τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει και διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα σε συνάρτηση με την οικονομία.
Ο Τούρκος αναλυτής εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τόνισε πως αν η Άγκυρα δεν πάρει δραστικά οικονομικά μέτρα, τότε η επιλογή να στραφούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μονόδρομος ειδάλλως θα «πέσει πείνα» στην Τουρκία.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Atilla Yeşilada εξήγησε πως ο προϋπολογισμός για την υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε κατά 17,7% για το 2020, την ίδια στιγμή που το σύστημα υγείας της χώρας υποφέρει και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, ειδικότερα σε υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, με τον ίδιο να τονίζει ότι οι ΜΕΘ δεν αντέχουν άλλη πίεση και δεν επαρκούν για τη φροντίδα των ασθενών.
Στη συνέχεια επισήμανε πως η Τουρκία πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και να προχωρήσει σε lockdown για τέσσερις βδομάδες σε πρώτο στάδιο, ειδάλλως οι αριθμοί των νεκρών θα αυξηθούν κατακόρυφα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι καπιταλιστής, αλλά δεν είμαι δολοφόνος κατά συρροήν. Για χάρη του Θεού, θα χάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους».
Η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Ο αναλυτής στο debate που συμμετείχε στην τουρκική τηλεόραση δήλωσε πως κατανοεί την πίεση που θα υποστεί η τουρκική οικονομία, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από ένα lockdown, ωστόσο όπως εξήγησε «σε ένα lockdown, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, εκ των οποίων δύο εκατομμύρια είναι ήδη ανεπίσημα άνεργοι, ενώ ένα ακόμη εκατομμύριο άνθρωποι θα χάσουν τα προς το ζην όταν η μικρή τους επιχείρηση χρεοκοπήσει».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με πακέτα υποστήριξης προς τους ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, από το να ρισκάρουν χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όμως για να γίνει αυτό τότε η Τουρκία πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Τουρκία, είπε ο οικονομολόγος, πρέπει να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και να σταματήσει τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, ένα σημαντικό μέρος των οποίων έρχεται με τη μορφή εγγυήσεων πληρωμών που γίνονται για έργα υποδομής δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως γέφυρες και αυτοκινητόδρομοι.