Με αντεγκλήσεις και βολές που επικεντρώνονται κυρίως μεταξύ της πλευράς της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, και της πλευράς Λοβέρδου, ο οποίος έκανε χθες μια δήλωση παρ’ ολίγον… βόμβα, συνεχίζεται η εσωκομματική μάχη για την ηγεσία.
Την ίδια ώρα, το τοπίο γύρω από σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει, όπως π.χ. με το μητρώο μελών και φίλων και τις υπογραφές των υποψηφιοτήτων, γεγονός που αυξάνει την καχυποψία σε ορισμένους υποψηφίους περί αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας. Μοναδικό δεδομένο προς το παρόν είναι ότι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης της εκλογής, ενώ η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) συνεχίζει τις δικές της συνεδριάσεις, χωρίς ακόμη να φαίνεται ότι καταλήγει σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις.
Ως γνωστόν, η διεξαγωγή των εκλογών με ανοιχτή ψηφοφορία και κάλπες σε όλη τη χώρα είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, που -εκτός από κλίμα συναίνεσης από όλες τις πτέρυγες- προϋποθέτει και καλή τεχνική προετοιμασία, ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία που συζητά να τις αναλάβει θέτει ως όρο χρονικό διάστημα 6 ώς 8 εβδομάδων από την ημέρα που θα κλείσει η συμφωνία.
Οσο όμως δεν λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις τόσο δυσκολότερη καθίσταται η πραγματοποίησή τους εντός του 2021. Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει πρόσφατα υπέρμαχος μιας διαδικασίας «ανοιχτής δημοκρατικής, άρτια οργανωμένης, με διαφάνεια και χωρίς καθυστερήσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο», επισήμανε δε ότι το καταστατικό δίνει το περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, ο Δεκέμβριος παραμένει ένα εφικτό και υπαρκτό σενάριο πάνω στο τραπέζι.
Διφορούμενη δήλωση
Σχετικά με την τρέχουσα προεκλογική δραστηριότητα, που έστω και ανεπίσημα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, μια αμφίσημη φράση του Ανδρέα Λοβέρδου αναφορικά με τα μελλοντικά του σχέδια λίγο έλειψε να βάλει φωτιά στο ήδη ζωηρό σκηνικό στη Χαριλάου Τρικούπη. «Αν δεν τα καταφέρω δεν θα κάθομαι στην παράταξη να πιέζω. Θα αποχωρήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δίνοντας την αρχική εντύπωση ότι αυτό αφορά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει αν δεν εκλεγεί αρχηγός.
Ωστόσο, επρόκειτο για παρερμηνεία, αφού το ερώτημα είχε να κάνει με την εκδοχή να μην καταφέρει, ως εκλεγμένος πρόεδρος, να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών και εκεί απαντούσε η αναφορά του. Κατά τα λοιπά, επανέλαβε ότι θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ και ότι θα τοποθετήσει δύο αντιπροέδρους, ενώ υποστήριξε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέτυχε, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κ. Γεννηματά, γι’ αυτό ζήτησε αλλαγή ηγεσίας.
Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και μία μέρα νωρίτερα, προκαλώντας το αιχμηρό σχόλιο του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά και εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος σχολίασε ότι «κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να βάζει τη φιλοδοξία του πάνω από την παράταξη και να αντιπολιτεύεται το κόμμα του, αντί για την κυβέρνηση». Στο μεταξύ χθες, πραγματοποιήθηκε το πρώτο άτυπο ντιμπέιτ εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στην Κεντροαριστερά με θέμα τη δημοκρατία και συμμετέχοντες τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη, με την πρωτοβουλία να ανήκει στις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Πλακιωτάκης για Τούρκους ψαράδες στο Αιγαίο: Ο Ερντογάν έχει επιστρέψει στον δρόμο της έντασης
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφει σε πράξεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο.
Τα πρόσφατα περιστατικά με τους Tούρκους ψαράδες στο Αιγαίο κλήθηκε να σχολιάσει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Μετά από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «είναι φανερό ότι ο κ. Ερντογάν επιστρέφει, όχι μόνο στη ρητορική της έντασης αλλά και σε πράξεις που προκαλούν ένταση, όπως τα συγκεκριμένα περιστατικά με τους ψαράδες. Δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, είναι μια διαχρονική στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όμως, το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται παντού και προστατεύει τα δικαιώματα των Ελλήνων ψαράδων. Είναι σημαντικό ότι στα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί περίπου στο 50% τα περιστατικά παρενόχλησης. Από 898 το 2019, το 2021 – μέχρι σήμερα – έχουμε 420. Κάτι που οφείλεται στην αυξημένη επιτήρηση, στα άμεσα αντανακλαστικά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και στα νέα πλωτά μέσα και τον σύγχρονο εξοπλισμό που προμηθευτήκαμε».
Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι για τα περιστατικά αυτά, η Ελλάδα, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία οφείλει να επιβάλει κυρώσεις. Επιπροσθέτως, η χώρα μας έχει προβεί και σε διάβημα. Διότι θέλουμε να γίνει γνωστό το τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο.
«Η Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας «κινείται σε δύο επίπεδα. Στο διπλωματικό, για να αναδείξει για μια ακόμη φορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και στο επιχειρησιακό, όπου προασπίζουμε τον εθνικό χώρο και τα συμφέροντα της πατρίδας μας».