«Καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία μετά τη μεγάλη φωτιά στην Αγχίαλο — Προεκλογικό ασανσέρ η ανεργία…

Αγχίαλος - μανιτάριΑγχίαλος – Η στιγμή της έκρηξης πυρομαχικών
 Μέχρι και σεισμό προκάλεσε μία από τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Για τρομακτικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με τις πρώτες βροχές, σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί εγκαίρως η καύσιμη ύλη από τις μεγάλες φωτιές στη Μαγνησία, προειδοποιεί επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ώρα που το Αστεροσκοπείο ενημερώνει ότι ήταν τέτοια η ένταση των εκρήξεων στην 111 Πτέρυγα Μάχης, που μία εξ αυτών προκάλεσε και σεισμό.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, μία από τις εκρήξεις που έγινε στη Νέα Αγχίαλο στις 27 Ιουλίου, προκάλεσε σεισμό εντάσεως 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

«Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC). Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει λόγο για τις τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να έχει η μη έγκαιρη απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από τον τόπο της μεγάλης φωτιάς στη Μαγνησία.

Το τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου, στηλίτευσε την έλλειψη των απαραίτητων εργαλείων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής:

«Σε όλες τις χώρες, στις οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές, το Νο1 πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο Πεδίο σε διάφορα σημεία, να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι’ αυτή τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 km, διότι αν αρχίσει να βρέχει, όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμμένα, θα πάνε στο νερό.

Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15ημερο, αν δεν έπρεπε αυτή την στιγμή να έχουν ξεκινήσει, παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια στην Ευρώπη που φτιάχνουν μοντέλα και είναι απαραίτητο να γίνει. Είμαστε Αφρική, είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στη μεθοδολογία. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που σας είπα. Να το ρωτήσετε αυτό σας παρακαλώ πολύ δημόσια. Ποιο το πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, που είναι γεμάτο καρκινογόνα και που θα πάει στα νερά.

Πώς θα γίνει; Θα μας το πούνε; Η Αντιπεριφερειάρχης(;) ο Περιφερειάρχης(;) η Αποκεντρωμένη(;) Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη. Αυτό που συνέβη στην Αγχίαλο είναι πρωτοφανές στην ιστορία. Θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες κάποια στιγμή. Αλλά το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται με τα μέτρα, ποια είναι η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα με πρώτο και βασικότερο την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από δράσεις που συμβαίνουν ή που πρέπει να συμβούν».

 

Προεκλογικό ασανσέρ η ανεργία…anergoi ypourgio ergasias

Πριν από τις εκλογές η εκτίμηση για την ανεργία του Μαΐου ήταν στο 10,8%, οδηγώντας στις πανηγυρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ξεπάγωμα των τριετιών ● Μετεκλογικά όμως σκαρφάλωσε στο 11,3% και στο 11,1% τον Ιούνιο, απομακρύνοντας κάθε ενδεχόμενο για επιστροφή των τριετιών…

Hείδηση από τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο δεν είναι αυτό καθεαυτό το ποσοστό του 11,1% για τον συγκεκριμένο μήνα, αλλά η αναθεώρηση του ποσοστού ανεργίας για τον περασμένο Μάιο.

pinakas anergia

Στις 30 Ιουνίου, εκτιμούσε ότι το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο έσπαγε το φράγμα του 11% και καταγράφηκε στο 10,8%. Δηλαδή προσέγγιζε το ποσοστό του 10% που θα ξεκλείδωνε τα επιδόματα τριετιών. Η απόσταση ήταν μόλις 0,8%. Αυτή η εκτίμηση είχε ήδη διαρρεύσει προεκλογικά, πυροδοτώντας και τη δημόσια συζήτηση για την αρχή του τέλους των περιορισμών από τη μνημονιακή μέγκενη που εμπόδιζε και συνεχίζει να εμποδίζει να καρπωθούν επιδόματα προϋπηρεσίας όλοι όσοι είχαν στον εργασιακό τους βίο έως και τρεις τριετίες.

Ωστόσο, από χθες η απόσταση από τον στόχο του 10% μεγαλώνει ξανά. Η αιτία βρίσκεται στην αναθεώρηση που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ ανεβάζοντας, όπως αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση, το ποσοστό ανεργίας για τον περασμένο Μάιο από το 10,8% στο 11,3%.

Κι εδώ δεν γίνεται λόγος για αναθεώρηση ενός μικρού ποσοστού, όπως συνέβαινε για αρκετούς από τους προηγούμενους μήνες, αλλά για μισή ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για την υψηλότερη αναθεώρηση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Ποια εξήγηση δίνει γι’ αυτήν την απόκλιση η ΕΛΣΤΑΤ; Αυτήν που παραθέτει σε κάθε μηνιαίο δελτίο: «…oι αρχικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για τον εκάστοτε τελευταίο μήνα μπορεί να αναθεωρηθούν, διότι παράγονται με τα συλλεγέντα και επεξεργασμένα κατά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης στοιχεία, τα οποία δεν συμπίπτουν με τα τελικά συλλεγέντα και επεξεργασμένα στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, οι μηνιαίες εκτιμήσεις αναθεωρούνται όταν γίνουν γνωστές οι τελικές τριμηνιαίες εκτιμήσεις».

Δεν αμφισβητείται η μεθοδολογία της Στατιστικής Αρχής. Αλλωστε ανάλογες αναθεωρήσεις στοιχείων κάνει και η Eurostat. Μόνο που η διόρθωση στην ευρωπαϊκή υπηρεσία αφορά συνήθως πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Επομένως εύλογη η απορία όλων όσοι αναρωτιούνται μήπως σε φόντο προεκλογικό η ΕΛΣΤΑΤ βιάστηκε λίγο περισσότερο στη συλλογή των στοιχείων που, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, έχουν σημαντική απόκλιση από τα τελικά ποσοστά που παρουσίασε χθες.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του Ιουνίου, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 11,1%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 12,3% τον Ιούνιο του ’22 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 11,3% τον Μάιο του ’23. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 46.574 άτομα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και κατά 32.310 άτομα σε σχέση με τον περασμένο Μάιο.

Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.189.862 άτομα, των ανέργων σε 523.409 και των «ατόμων εκτός εργατικού δυναμικού» (κάτω των 75 ετών) που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία σε 3.088.274 άτομα.

Η ανεργία σε ΟΝΕ και Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,4%, τον Ιούνιο του ’23, παραμένοντας σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 και ελάχιστα μειωμένο από το 6,7% τον Ιούνιο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. ήταν χαμηλότερο, στο 5,9% τον Ιούνιο του 2023, επίσης, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 και κάτω από το 6,1% τον Ιούνιο του 2022. Η Eurostat εκτιμά ότι 12,802 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 10,814 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Ιούνιο του 2023.

Η ανεργία των νέων πολιορκεί 2,739 εκατομμύρια ανθρώπους (κάτω των 25 ετών), με την πλειονότητα, 2,204 εκατομμύρια, στην ευρωζώνη. Τον Ιούνιο του 2023, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 14,1% στην Ε.Ε. και 13,8% στη ζώνη του ευρώ.

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 28.000 στην Ε.Ε. αλλά μειώθηκε κατά 31.000 στη ζώνη του ευρώ.

Χριστίνα Κοψίνη