«Καμπανάκι» από ΗΠΑ για τον ρόλο των δακρυγόνων στην εξάπλωση του κορονοϊού – Κατέρρευσε το σύστημα υγείας της Ελβετίας – Ζητά από τους ασθενείς να αποφασίσουν αν θέλουν να ζήσουν

Η αστυνομία «έλουσε» με δακρυγόνα τους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τρίτης, επιχειρώντας να «σπάσει» τις συγκεντρώσεις, έχοντας ως πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Η προσπάθεια για επίδειξη πυγμής από την αστυνομία του Χρυσοχοΐδη μέσω της άγριας καταστολής και της ρίψης δακρυγόνων έγινε για να… εφαρμοστεί ο νόμος, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχολιάζοντας τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

Η ρίψη χημικών στις διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα και μάλιστα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Αμερικανών εμπειρογνωμώνων της δημόσιας υγείας το περασμένο καλοκαίρι, περίοδος όπου μαίνονταν οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, «σχεδόν 1.300 γιατροί, νοσοκόμοι και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας προειδοποίησαν ότι η χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού μπορεί να επιταχύνει την εξάπλωση του Covid-19».

Στην αναφορά τους προς τις αμερικανικές Αρχές, είχαν ζητήσει να σταματήσει η ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς, γεγονός που συνέβαινε επανειλλημμένα με στόχο να διαλυθούν τα πλήθη, καθώς τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με τα όσα είχε επισημάνει ο καθηγητής Πίτερ Τσιν Χονγκ «προκαλούν βήχα, δάκρυα, παραγωγή σάλιου και βλέννας», παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού του ιού, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Guardian», ο γιατρός Τσιν – Χονγκ σημείωσε ότι τα χημικά «μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ερεθίζοντας το στόμα τη μύτη και τους πνεύμονες, γεγονός που ενδέχεται να αποδυναμώσει την ικανότητα του οργανισμού στο να αντισταθεί στη μόλυνση».

 

Κατέρρευσε το σύστημα υγείας της Ελβετίας – Ζητά από τους ασθενείς να αποφασίσουν αν θέλουν να ζήσουν

Αν και το ελβετικό σύστημα υγείας θεωρείται ένα από τα καλύτερα του κόσμους, εντούτοις η πανδημία το έχει γονατίσει αφού πλέον δεν υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, η Ελβετική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (SGI) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι και οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει. Δεδομένου ότι δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, ζητά από τους πολίτες της χώρας πέρα από το να είναι περισσότερο υπεύθυνοι, να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση που νοσούν βαριά.

Η εταιρεία λοιπόν, συμβουλεύει εκείνους που νοσούν βαριά εκτός από το να κάνουν τις διαθήκες τους, να αποφασίσουν επίσης οι συγγενείς τους, αν θέλουν ή όχι να ληφθούν μέτρα που να παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση νοσούν βαριά.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι συγγενείς σας, αλλά και οι ομάδες που απαρτίζουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας θα αποφασίσουν, για το αν η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις επιθυμίες του κάθε ασθενούς», αναφέρει η εταιρεία.