Και τότε δεν θα την κλάψει κανείς

Η ΕΡΤ των παγκοσμίων ρεκόρ ανικανότητας και οσφυοκαμψίας

Δεν θα έπρεπε πια να προξενεί έκπληξη ούτε να αποτελεί είδηση: το πρώτο ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων το έσπασε η ΕΡΤ, πριν συμπληρωθεί 24ωρο από τη στιγμή που άναψε η Φλόγα στο Τόκιο.

Όπως κάθε φορά. Όπως κάθε τετραετία. Το δικό της ρεκόρ. Διότι, πολύ απλά, άλλος δεν μπορεί να τη συναγωνιστεί.

Τα χρονόμετρα τρελάθηκαν και οι σελίδες σκίστηκαν στα μισά της Τελετής Έναρξης, όταν ο απεσταλμένος της (ο ένας από τους 13 της δημοσιογραφικής ομάδας) άλλαξε φύλο στην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Σέικο Χασιμότο. Και δεν είχε και την ετοιμότητα του Μανώλη Μαυρομμάτη, αυτός, για να πει ότι «έγιναν επαναληπτικές εκλογές και βγήκε άλλος στη θέση της».

Ο σχολιαστής που έκανε τη γκάφα βρισκόταν όχι στην Αθήνα, αλλά στο Τόκιο. Πήγε στο Στάδιο όχι για τουρισμό, αλλά για να περιγράψει την Τελετή Έναρξης. Είχε το βιογραφικό των συντελεστών χαρτί και καλαμάρι στα χέρια του, όπως όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι. Θα έπρεπε φυσικά να ξέρει τα βασικά και χωρίς σκονάκι. Και, αν έχει σημασία, προέρχεται από τη φουρνιά της ΝΕΡΙΤ, αφού διέπρεψε τότε σε σχετικό διαγωνισμό.

Το λάθος διορθώθηκε μόνο όταν η κυρία ανέβηκε στο βήμα. Εάν η κάμερα στρεφόταν κάπου αλλού όσο η προεδρίνα μιλούσε, η ΕΡΤάρα θα θα μας μιλούσε μέχρι τώρα για «τον Σέικο». Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι είναι της γνωστής οικογενείας των ρολογιών.

Όλα αυτά συνέβησαν, μολονότι:

·         Βασικό κριτήριο της επιλογής της Χασιμότο ήταν ακριβώς το φύλο της. Ο προκάτοχός της, Γιοσίρο Μόρι (πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας) αποκαθηλώθηκε εξαιτίας των σεξιστικών σχολίων του. Η είδηση προκάλεσε παγκόσμιο σάλο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η ΕΡΤ ήταν απασχολημένη εκείνες τις μέρες. Θα έκανε μπέιμπι-σίτινγκ στο σκυλί του Μωυσή.

·         Η Σέικο Χασιμότο δεν είναι κάποια γραφειοκράτισσα χαρτογιακάς σαν αυτούς που λυμαίνονται στην ΕΡΤ, ούτε κάποια Γιάννα των ασλονιών, αλλά διακεκριμένη αθλήτρια, Ολυμπιονίκης, με συμμετοχή σε επτά Ολυμπιάδες παρακαλώ, τρεις θερινές (ποδηλασία πίστας), αλλά και τέσσερις χειμερινές (καλλιτεχνικό πατινάζ).

Ειπώθηκε καμιά συγγνώμη από το ευαγές ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής; Όχι. Περασμένα ξεχασμένα βρε! Σάμπως θα λογοδοτήσει ποτέ κανένας σε κανέναν; Για δημόσιο μιλάμε.

Περιττό να πω, ότι αν έκανα εγώ τέτοια ματσαράγγα όταν δούλευα στην τηλεόραση, ο συγχωρεμένος Συρίγος θα με είχε απολύσει πριν ακόμα πω «καληνύχτα από το Τόκιο».

Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε πταίσμα. Το επόμενο πρωινό κιόλας, σήμερα, η ΕΡΤ κατάφερε να ρίξει μαύρο στο πιο σίγουρο ελληνικό μετάλλιο (και ας ήταν προκριματικός) του πλέον κοσμαγάπητου από όλους τους αθλητές της αποστολής στο Τόκιο.

Τον Λευτέρη Πετρούνια. Τον οποίο δεν είδαμε ποτέ να αγωνίζεται.

Τα έξτρα γιεν που απαιτούνταν για να εξασφαλιστεί εικόνα των προσπαθειών των Ελλήνων αθλητών (όπως έγινε κατά κόρον σε προηγούμενες διοργανώσεις) δόθηκαν από τον κρατικό κορβανά για τη φωτογραφική κονσομασιόν του απερίγραπτου Αυγενάκη και για το κόκκινο χαλί που θα στρωθεί από το Τόκιο ως την Αθήνα εάν κερδίσει μετάλλιο η Μαρία Σάκκαρη.

Όταν λοιπόν ξεκίνησε η μετάδοση των προκριματικών των οργάνων στη γυμναστική, η ΕΡΤ έγινε έρμαιο των επιλογών του Ιάπωνα σκηνοθέτη, ο οποίος προτίμησε να δείξει το θεαματικό μονόζυγο παρά τους ανιαρούς κρίκους. Όπως είχε κάθε δικαίωμα, άλλωστε.

Έτσι, τη χάσαμε την εκπληκτική προσπάθεια του ασυναγώνιστου Πετρούνια. Ή μάλλον την είδαμε, από το Eurosport, το οποίο καθιέρωσε υπηρεσία (ονόματι Eurosport Player), η οποία επιτρέπει στον θεατή να επιλέξει τι θα δει ανά πάσα στιγμή, από οποιοδήποτε γήπεδο.

Μπορούσε να το κάνει αυτό η ΕΡΤ με τις πάμπολλες συχνότητες, τηλεοπτικές και διαδικτυακές; Ασφαλώς. Το έπραξε; Ασφαλώς όχι. Θα δούμε Στεφανίδη και Τεντόγλου και Παπαχρήστου και Καραλή και Φιλιππίδη όταν έρθει η ώρα τους; Μόνο αν το θέλει ο σκηνοθέτης, αν και στην τηλεοπτική κάλυψη του στίβου προτεραιότητα έχουν τα δρομικά αγωνίσματα. Θα πέσει ξύλο; Θα πέσει.

Ζήτησε κανένας συγγνώμη για την αστοχία; Ασφαλώς όχι. «Unfair του Ιάπωνα σκηνοθέτη, ο οποίος προτίμησε να δείξει άλλους αθλητές παρά τον Ολυμπιονίκη μας», επικαλέστηκε η ΕΡΤ. Μη γελάτε, στα σοβαρά το ανακοίνωσαν αυτό. Δεν είναι από το Κουλούρι ούτε από το Βατράχι.

Το μόνο unfair που μπορώ να σκεφτώ εγώ είναι ότι τούτη την ΕΡΤ την πληρώνουμε εμείς. Ότι, για να το πω διαφορετικά, υπάρχει τέτοιο κανάλι και εκπέμπει ανενόχλητο, με έξοδα του φορολογούμενου, σε κράτος που βαυκαλίζεται ότι ανήκει στον πολιτισμένο κόσμο και όχι στο Μπανανιστάν.

Τον Αυγενάκη βέβαια τον είδαμε και θα τον ξαναδούμε από το Τόκιο. Αλίμονο. Λευτέρης είναι και αυτός και μάλιστα πιο ψηλός από τον Πετρούνια.

Αν στην Ιαπωνία σκάσει κανένα σκάνδαλο δεν θα το μάθουμε ποτέ, αφού δεν πήγαν στο Τόκιο άλλοι Έλληνες δημοσιογράφοι, παρά μόνο οι 13 απεσταλμένοι του κυρίου Ζούλα (δηλαδή του Μητσοτάκη) και οι 6 του μαγαζιού που θησαύρισε από τη σύμβαση με την ίδια ΕΡΤ για τις εκπομπές του Καπουτζίδη.

Αυγενώματα, Πετσώματα και ανεμομαζώματα. Και οσφυοκαμψίες.

Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι το αθλητικό τμήμα μπορεί να είναι και το καλύτερο της σημερινής ΕΡΤ, αφού ο προϊστάμενός του, Γιώργος Λυκουρόπουλος, είναι σοβαρός άνθρωπος και καλός δημοσιογράφος.

Αλλά πώς να τα βάλει και αυτός με το τέρας; Το θηρίο βρυχάται όχι κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά καθ’ εκάστην. Έχει καταβροχθίσει δημοσιογράφους και στελέχη πολύ πιο άξια από τον Γιώργο.

Κάπου ανάμεσα στις υλακές των κομματόσκυλων, στα χασμουρητά των χαραμοφάηδων και στα σκουντουφλήματα των ανίκανων, η ΕΡΤ πορεύεται πλησίστια προς τον μεσαίωνα, ασορτί, θα μου πείτε, με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εάν για κάποιον λόγο ξανακλείσει, δεν θα τη θρηνήσει κανείς.

Νίκος Παπαδογιάννης