Και έκτος νεκρός στην Ελλάδα – Έρευνα σοκ για τον τουρισμό: Πάνω από 500 εκατ. έως τώρα η ζημία από τις ακυρώσεις

Έξι είναι πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Πέμπτης, πρόκειται για έναν 70χρονο ασθενή από την Καστοριά ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της πόλης όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης.

Ο άντρας που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ αντιμετώπιζε και υποκείμενα νοσήματα.

Μέχρι στιγμής οι τρεις από τους συνολικά έξι νεκρούς στην Ελλάδα είναι από την περιοχή της Καστοριάς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανεβάζουν συνολικά τον αριθμό των ασθενών με κορονοϊό σε 418 τις τελευταίες 23 ημέρες της πανδημίας στην χώρα

Έρευνα σοκ για τον τουρισμό: Πάνω από 500 εκατ. έως τώρα η ζημία από τις ακυρώσεις- Επειγόντως μέτρα, ζητούν οι ξενοδόχοι

Αποκαλυπτικά στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Αγγίζουν τα 522 εκατ. ευρώ οι μέχρι στιγμής απώλειες από ακυρώσεις στα ελληνικά
Οι απώλειες είναι μεγάλες για τον ελληνικό τουρισμό, πριν καν ακόμα ξεκινήσει η λεγόμενη τουριστική σεζόν.

Ηδη, με κυβερνητική απόφαση, θα παραμείνουν κλειστά τα εποχικά καταλύματα, ξενοδοχεία και resorts, με αβέβαιη συνέχεια.

Η εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, ήδη έχει επιφέρει απώλειες που αγγίζουν τα 522 εκατ. ευρώ, όσον αφορά στα ελληνικά ξενοδοχεία, από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων. Τα στοιχεία παρουσίασε η έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14.3.2020.

Επιπλέον, η έρευνα αποτυπώνει την πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, πρέπει να συνυπολογιστεί πως κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το ένα τέταρτο (1/4) των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από Τour Οperators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.

Από την έρευνα, προκύπτει επίσης η εκτίμηση, πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντάνε στην καθολική μείωση της ζήτησης.

«Ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον COVID-19. Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια,» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*