Καθηγητής Γ. Τούντας: Κορύφωση της επιδημίας στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου. Έχουμε Γολγοθά μπροστά μας… – Βουλή: Μόνο για νομοθετικό έργο και μόνο με 18 βουλευτές

Έχουμε έναν Γολγοθά μέσα στον επόμενο μήνα τόνισε στο Open ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

«Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε για τον συγκεκριμένο ιό και γι’ αυτό υπάρχει μια αβεβαιότητα στις προβλέψεις μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οριστικές απαντήσεις για το πότε θα τελειώσει η κρίση με τον κορονοϊό, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε με ψυχραιμία», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πόσα είναι τα μη διαγνωσμένα κρούσματα και από χώρα σε χώρα η διάγνωση διαφέρει. Το βέβαιο είναι ότι εάν θέλουμε να κάμψουμε τον ρυθμό της επιδημίας, πρέπει να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού, μένοντας σπίτι».

Στην ερώτηση για το εάν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη διασπορά κρουσμάτων μέχρι το Πάσχα, άποψη που διατυπώθηκε στο Open Tv, από τον καθηγητή Βιοχημείας, Δημήτρη Κουρέτα, ο κ. Τούντας απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω με νούμερα, επειδή αλλάζουν κάθε ημέρα, αλλά εάν πάρουμε τα μέτρα που προτείνει η πολιτεία, θα δούμε κορύφωση της επιδημίας μέσα στον Απρίλιο, με αρχές Μαΐου, αυτή είναι η μάχη που δίνεται τώρα. Εάν πάνε όλα καλά και τηρηθούν τα μέτρα, μόνο τότε, σε αυτό το διάστημα, θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.

Εχουμε έναν Γολγοθά για τον επόμενο μήνα, αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Εάν ξεφύγει η διάδοση του ιού μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, τότε η όλη περιπέτειά μας θα κρατήσει μέχρι και τον Ιούνιο. Η χώρα μας, βέβαια, δεν βρίσκεται στην κατάσταση της Ιταλίας, επειδή εμείς πήραμε πολύ γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα, από τα ήδη υπάρχοντα. Οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχει ορίσει η κυβέρνηση – γάντια, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού».

 

Βουλή: Μόνο για νομοθετικό έργο και μόνο με 18 βουλευτές, η λειτουργία του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα – Αναβολή συνεδρίασης επιτροπών

Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Βουλής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα, στην Ολομέλεια, με αντικείμενο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στην απόφαση αυτή οδηγείται το προεδρείο, μετά την είδηση ότι ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Για την τρέχουσα εβδομάδα, το προεδρείο θα εισηγηθεί το νομοθετικό έργο να γίνει με τη συμμετοχή μόνο των 6 εισηγητών των κομμάτων, των 6 κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και ενός κύκλου 6 ομιλητών, δηλαδή με την παρουσία 18 βουλευτών στην Ολομέλεια και παρουσία ενός υπουργού. Μεταξύ των επιτροπών που θα αναβληθούν είναι και η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, που εξυπηρετεί τις συναλλαγές στη Βουλή θα λειτουργήσει με άλλο προσωπικό για προληπτικούς λόγους, καθώς ο κ. Κέλλας το είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και δεν έχει διαπιστωθεί νέο κρούσμα, προληπτικά έγινε σύσταση στο προσωπικό που βρισκόταν στο κατάστημα, κατά την επίσκεψη του βουλευτή, να παραμείνει σπίτι του για προληπτικούς λόγους.

Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης, έχει λάβει σειρά μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στόχος των μέτρων είναι ο περιορισμός διάδοσης του ιού και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ύποπτων κρουσμάτων εντός του Κοινοβουλίου, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του νευραλγικού αυτού οργανισμού, και κυρίως η απρόσκοπτη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου.

Ωστόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη (σ.σ. δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν θα γίνει διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη) αναμένεται να εξετασθεί το σενάριο και άλλων μέτρων.

Το προέχον είναι για το προεδρείο και τον γγ της Βουλής, Γ. Μυλωνάκη, να προστατευθεί το προσωπικό αλλά και να μη διακοπεί η λειτουργία της Βουλής, ιδίως για νομοθετικό έργο, επειδή λόγω της επιδημικής κρίσης, μπορεί να απαιτηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*