Καβάλα: Έφυγαν από τα μαγαζιά και πήγαν σε παραλία και πλατείες – Μυκονιάτες μαγαζάτορες: Μόνο μετά τα μεσάνυχτα κολλάει ο ιός;

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν τα μεσάνυχτα στην Καβάλα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού.

Η τήρηση του μέτρου έγινε σχετικά… χαλαρά, με την αστυνομία να επιτηρεί διακριτικά όσο οι επιχειρήσεις κατέβαζαν ρολά.

Οι περισσότεροι όμως από τους θαμώνες φαίνεται πως δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους, αλλά προτίμησαν να συνεχίσουν τη βραδινή τους έξοδο στις πλατείες της πόλης. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Πρωινή, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να καθίσουν στα παγκάκια με την παρέα τους, όπως συνέβαινε την περίοδο της καραντίνας.

Απορίας άξιο είναι εάν οι νέοι Καβαλιώτες που φεύγουν από τα καταστήματα γυρίσουν σπίτι τους η προτιμήσουν να μείνουν σε πλατείες, παγκάκια κτλ.

 

Μυκονιάτες μαγαζάτορες: Μόνο μετά τα μεσάνυχτα κολλάει ο ιός;

Ενώ με τα νέα μέτρα οι ειδικοί ελπίζουν να σταθεροποιήσουν στα 200 κρουσματα την ημέρα την έξαρση, με στενά εμπορικά κριτήρια αντιμετωπίζουν τον περιορισμό του ωραριου οι μαγαζάτορες της Μυκόνου. Απειλούν και με μηνύσεις, επειδή θεωρούν ότι αδικούνται από το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων τους τα μεσάνυχτα. Επίσης κάνουν μνεία και των εργαζομένων τους που θα μείνουν άνεργοι.

Εν τω μεταξύ σε πολλές πλατείες στις περιοχές όπου ελήφθη το μέτρο, οι νέοι κατέφυγαν σε παγκάκια και πεζούλια όπου συνέχισαν για λίγη ώρα να πίνουν με τη συντροφιά τους.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκινη, η πολιτεία  «αναμένει μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε στα 200 και δε δούμε 250-300 κρούσματα, θα είμαστε σε καλά επίπεδα. Αν όμως συμβεί το αντίθετο ο καθηγητής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Νέοι που γυρνούν από διακοπές

Η Ελλάδα εν τω μεταξύ κατέγραψε και χτες ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων και, πλέον, επιβεβαιωμένα έχουν προσβληθεί 5.942 άτομα, ενώ η ιχνηλάτηση στα αυξανόμενα καθημερινά κρούσματα της Αττικής δείχνει ότι κυρίως νέοι κολλούν τον ιό στις διακοπές τους και τον μεταφέρουν μετά στην Αθήνα. Το ίδιο διαπιστώνεται και σε άλλες πόλεις. Αυτό προσανατολίζει την πολιτεία σε μια νέα καμπάνια που θα καλεί όσους επιστρέφουν από διακοπές σε θέρετρα να αποφεύγουν κατά την επάνοδό τους τον συγχρωτισμό με συγγενείς μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας.

Αυξημένα είναι τα κρουσματα και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Φλώρινα σήμερα έγιναν γνωστά τέσσερα νέα κρούσματα. Πρόκειται για δυο νεαρά κορίτσια που επέστρεψαν από διακοπές στα νησιά και για ένα ζευγάρι που και αυτό επέστρεψε από διακοπές. Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Κι άλλα μέτρα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν σε όλους τους τόνους για την κρισιμότητα των επόμενων ημερών για την πορεία της νόσου, ενώ με αυστηρά πρόστιμα που φθάνουν και τα 10.000€ απειλούνται όσοι επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραβιάσουν το μέτρο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα σε 15 περιοχές της χώρας.

Τα μέτρα «θα δείξει» αν αποδίδουν

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε στην ΕΡΤ ότι είμαστε στην εποχή της κινητικότητας για αυτό σημειώνεται και αύξηση της διασποράς που έχει σχέση και με την επιστροφή των κατοίκων και ειδικά των νέων, στα μεγάλα αστικά κέντρα, από τις διακοπές.

Είμαστε στην “κόκκινη γραμμή” και πρέπει να αποφασίσουμε για το πως θα προχωρήσουμε ανέφερε. Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων και πρόσθεσε πως μέτρα άλλα οριζόντια, άλλα τοπικά, θα λαμβάνονται κατά περίπτωση και αυτό θα γίνεται από εδώ και στο εξής, τόνισε βγάζοντας εκτός κάδρου, την πιθανότητα ενός γενικευμένου Lockdown.

Το ρωσικό εμβόλιο

Σε ό,τι αφορά στο ρωσικό εμβόλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει δεδομένα. Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις και κανένα στοιχείο. «Μακάρι να αληθεύουν όσα ανακοινώθηκαν, αλλά πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε ο καθηγητής. Ο ίδιος τοποθέτησε την παρασκευή του εμβολίου με τα σημερινά δεδομένα στις αρχές του 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*