Κίνηση-ματ Τσίπρα με Δραγασάκη-Βάρτζελη στο Μητρώο Στελεχών και Μαδεμλή δίπλα σε Τζανακόπουλο στη Νεολαία

Η ανακοίνωση των χρεώσεων των τομέων στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε μερικές πολύ σημαντικές κινήσεις από την πλευρά του ΑΛέξη Τσίπρρα. Συγκεκριμένα, στο Μητρώο Στελεχών τοποθετείται ο Γιάννης Δραγασάκης αλλά και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, που αποτελεί το πιο ηχηρό όνομα από τις προσχωρήσεις από το παλιό, ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, και η οποία υπήρξε υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός αλλά και στενή συνεργάτης του και στο κόμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μητρώο περιλαμβάνεται και η προσπάθεια του iSYRIZA, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εγγραφή νέων μελών μέσα από την οποία αριστεροί, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες μπορούν να “πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους”.

Παράλληλα, σημαντική είναι και η τοποθέτηση του Νίκου Μαδεμλή, που προέρχεται από το παλιό, αριστερό ΠΑΣΟΚ, στο πλευρό του Δημήτρη Τζανακόπουλου ως υπεύθυνων στο πιο δυναμικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η Νεολαία του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά στο ethnos.gr για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κρατήσει στάση αναμονής στο θέμα της εκλογής του Προέδρου τη Δημοκρατίας, επιμένοντας στην πρότασή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο και δεν θα ανοίξει περαιτέρω τη συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου, προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την επιλογή του.

Αν και έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατέστη παράλληλα σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του, γνωστοποιώντας στα στελέχη του τι θα πράξει όταν γίνουν γνωστές οι αποφάσεις του πρωθυπουργού. «Θα δούμε τι έχει να πει ο Μητσοτάκης και μετά βλέπουμε», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγοντας με προσοχή τα περισσότερα στελέχη του να επισημαίνουν πως θα πρέπει το κόμμα τους να κατεβάσει δική του ξεχωριστή πρόταση είτε είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος είτε όχι. Σ’ αυτό πάνω ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να διασαφηνίσει τις σκέψεις του, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η κυρίαρχη τάση των στελεχών είναι να κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δική του υποψηφιότητα. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση του κόμματος πρέπει να εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία και να καλύπτει τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση και το ΚΙΝΑΛ, ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποψηφιότητα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την εισήγησή του, πάντως, προς τα μέλη του οργάνου κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τορπιλίζει με την στάση του δύο κορυφαία θέματα, όπως είναι η προεδρική εκλογή και ο εκλογικός νόμος. «Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και σε προγραμματικές συγκλίσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο. Σχολίασε δε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Κατά την συνεδρίαση του οργάνου ανακοινώθηκαν και οι χρεώσεις σε μέλη του που δεν είναι βουλευτές και στην πλειονότητα προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία.

Μητρώο στελεχών: Γιάννης Δραγασάκης και Ρεγγίνα Βάρτζελη
Θεωρητικά θέματα: Μενέλαος Γκίβαλος
Νεολαία: Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Μαδεμλής
Επικοινωνία και καμπάνια: Παναγιώτης Παναγιώτου
Τοπική Αυτοδιοίκηση: Σπύρος Δανέλλης
Κοινοβουλευτική Ομάδα: Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Υγεία: Τάκης Κορμάς
Ινστιτούτο Πουλατζά: Αντώνης Λιάκος
Αγροτικής Πολιτική: Στέφανος Τζουμάκας
Πολιτισμός: Δημήτρης Χαλαζωνίτης
Οικονομία: Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημόσια Διοίκηση και Ανθρώπινα Δικαιώματα: Φώτης Κουβέλης