Κίνημα… δεν πληρώνω για τον κορονοϊό! Απλήρωτο το 80% των προστίμων – Επαναπροωθήσεις: Τα έγγραφα που «καίνε» την Frontex και το Λιμενικό

δεν πληρώνω

Πάρα πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που λένε… δεν πληρώνω το πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων περιορισμού του κορονοϊού όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου η Άμεση Δράση έχει κόψει 8.500 κλήσεις, για τις οποίες «δεν πληρώνω» ήταν η απάντηση σε ποσοστό 80% (!) ενώ οι ενστάσεις φτάνουν τις 1.350.

Σύμφωνα με Τα ΝΕΑ στις περιπτώσεις των προστίμων ύψους 300 ευρώ η παρουσία των πολιτών είναι αυτοπρόσωπη και συνήθως επικαλούνται ιατρικά προβλήματα ενώ, αντίθετα, για τα πρόστιμα των 5.000 ευρώ σε επιχειρήσεις τις ενστάσεις διατυπώνουν δικηγόροι.

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το 56% των υπευθύνων επιχειρήσεων εστίασης στις οποίες έχουν καταγραφεί παραβάσεις δεν έχουν πληρώσει από τον Μάιο πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επικαλούμενοι είτε ότι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είτε οικονομική δυσπραγία.

Η εκτίμηση των αρμοδίων είναι, πάντως, ότι οι περισσότεροι είτε περιμένουν το εμβόλιο είτε πιστεύουν ότι θα υπάρξουν χαριστικές διατάξεις για την μη καταβολή των προστίμων.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 150.000 με τα οφειλόμενα ποσά να ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.

 

Επαναπροωθήσεις: Τα έγγραφα που «καίνε» την Frontex και το Λιμενικό

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει εσωτερικά έγγραφα που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Frontex – Αποκάλυψη-βόμβα για τις παράνομες ελληνικές επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Τουρκία, υπό την ανοχή της Frontex

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Πώς το αφεντικό της Frontex Λεγκέρι εξαπάτησε το κοινό» αναφέρει ότι η Frontex συμμετείχε αρκετές φορές σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το Spiegel, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τα ύδατα της ΕΕ, με τους υπαλλήλους της Frontex να παρατηρούν ή ακόμα και να συμμετέχουν. Μάλιστα υπάρχουν εσωτερικά έγγραφα στην υπηρεσία που αποδεικνύουν τις καταγγελίες.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Φαμπρίς Λεγκερί διαρκώς αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συμμετοχή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο της Frontex που έχει περιέλθει στην κατοχή του Spiegel, δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λεγκερί γνωρίζει τουλάχιστον μία παράνομη επαναπροώθηση στο Αιγαίο ήδη από τις 8 Μαΐου.

Στην «Έκθεση Σοβαρού Περιστατικού» με τον αριθμό 11095, που είναι μέρος του εγγράφου, οι ίδιοι αξιωματούχοι της Frontex κατέγραψαν πώς περίπου 30 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν παράνομα από τα ελληνικά στα τουρκικά ύδατα από Έλληνες συνοριοφύλακες τη νύχτα της 18-19 Απριλίου. Ένα αεροσκάφος αναγνώρισης Frontex παρατήρησε τη διαδικασία από τον αέρα κοντά στο νησί της Λέσβου.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίζει το Spiegel, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν επανειλημμένα από τους υπαλλήλους της Frontex να αποχωρήσουν από την περιοχή, αλλά αυτοί δεν το έκαναν. Και έτσι οι αστυνομικοί της Frontex μπόρεσαν να τεκμηριώσουν λεπτομερώς την επαναπροώθηση.

Οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν  αρχικά από το σκάφος τους σε ένα πλοίο που ανήκε στην ελληνική ακτοφυλακή, και στη συνέχεια στις 02:37 π.μ. σε μία λέμβο από καουτσούκ χωρίς κινητήρα – και τελικά «τραβήχτηκαν» στα τουρκικά νερά. Η τουρκική ακτοφυλακή αργότερα βοήθησε τους πρόσφυγες. Οι αξιωματούχοι της Frontex έστειλαν αρκετές φωτογραφίες της παράνομης πράξης στα κεντρικά γραφεία της Βαρσοβίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το εσωτερικό έγγραφο της Frontex δείχνει ότι ο Λεγκερί ενημερώθηκε για το έγκλημα το αργότερο μέχρι τις 8 Μαΐου, καθώς τότε έγραψε σχετική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση.

«Η ίδια η Frontex παραδέχεται ότι δεν χαρακτήρισε την υπόθεση ως παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το γιατί ο Λεγκερί δεν το έκανε αυτό είναι ασαφές – θα είχε κάθε λόγο να το κάνει με βάση την περιγραφή των υπαλλήλων του. Σε αντίθεση με το καταστατικό της Frontex, ο Λεγκερί επίσης δεν ενημέρωσε τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων του για την υπόθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα» γράφει το Spiegel και προσθέτει:

«Όλα δείχνουν ότι ο Λεγκερί ήθελε να καλύψει το έγκλημα που είχε παρατηρήσει η υπηρεσία του ή τουλάχιστον δεν ήθελε να το κάνει μεγάλο θέμα».