Κίνα-Ινδία: Οι ΗΠΑ σπρώχνουν στον πόλεμο τέσσερις στους 10 κατοίκους του πλανήτη – Ηχητικά όπλα εναντίον διαδηλωτών στις ΗΠΑ

O Αϊνστάιν προέβλεψε κάποτε ότι ο Δ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα διεξαχθεί με πέτρες και ξύλα καθώς τα πυρηνικά όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στον Γ’ Παγκόσμιο θα ισοπεδώσουν όλες τις υποδομές του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αυτό που δεν μπορούσε να προβλέψει είναι ότι εν έτει 2020 στρατιώτες δυο πυρηνικών δυνάμεων, στις οποίες κατοικεί το 40% των κατοίκων του πλανήτη και οι οποίες παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα συγκρούονταν με πέτρες, δοκάρια αλλά ακόμη και με τα γυμνά τους χέρια. Αυτό ακριβώς συνέβη, όμως, τα τελευταία 24ωρα, σε μια από τις τουλάχιστον τέσσερις διαμφισβητούμενες περιοχές των σινο-ινδικών συνόρων.

Στρατιώτες και αξιωματικοί, οι οποίοι δεν έχουν άδεια οπλοφορίας στη συγκεκριμένη περιοχή, πιάστηκαν κυριολεκτικά στα χέρια και ξεκίνησαν έναν ανηλεή πετροπόλεμο. Αν επιβεβαιωθούν ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις για το θάνατο 20 ανθρώπων (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό στους 40), θα πρόκειται για την πρώτη πολύνεκρη σύγκρουση των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών από το 1962. Ενώ, όμως, οι περισσότεροι αναλυτές αναζητούν τα αίτια της σύγκρουσης στην ιστορική αντιπαράθεση του Πεκίνου με το Δελχί, συχνά παραλείπουν τον εμπρηστικό ρόλο που παίζει η Ουάσινγκτον.

Τζορτζ Φλόιντ: Διαμαρτυρία στη Μινεάπολη

Από τις αρχές του 21ου αιώνα τρεις διαδοχικοί Πρόεδροι των ΗΠΑ ποντάρουν στον ινδικό εθνικισμό σαν ανάχωμα στην επιρροή της Κίνας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Με την ανοχή ή την ενθάρρυνσή τους, η Ινδία «νομιμοποίησε» το πυρηνικό της οπλοστάσιο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και μετατράπηκε στον τρίτο σημαντικότερο αγοραστή οπλικών συστημάτων στον κόσμο με δαπάνες 71 δισεκατομμύρια δολάρια – μετά τις ΗΠΑ με 732 δισεκατομμύρια δολάρια και την Κίνα με 261 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλο τμήμα του οπλισμού της Ινδίας έρχεται μέσω του Ισραήλ, το οποίο από το 2017 έχει μετατρέψει τη χώρα στον σημαντικότερο πελάτη της πολεμικής του βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, η Ινδία αγοράζει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ και πυρομαχικά αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική του κυβερνώντος κόμματος BJP της Ινδίας βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στην κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ όσο και στο επιτελείο του ακροδεξιού πρωθυπουργού του Ισραήλ. Η συμμαχία όμως εναντίον της Κίνας έχει βαθύτερες ρίζες.

Ο αμερικανικός στόλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας διεξήχθη ενώ οι ΗΠΑ έστελναν στην περιοχή τρία αεροπλανοφόρα (το Theodore Roosevelt, το Nimitz και το Ronald Reagan) τα οποία, μαζί με τα συνοδευτικά σκάφη, θα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προβολές ισχύος που έχει πραγματοποιήσει η Ουάσινγκτον σε καιρό ειρήνης. Αν και τα δυο περιστατικά δεν συνδέονται άμεσα, είναι βέβαιο ότι η Ινδία αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής να αντιπαρατεθεί με την Κίνα γνωρίζοντας το μέγεθος της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή. Παρουσία η οποία -παρεμπιπτόντως- φτάνει πολύ συχνά στα όρια πρόκλησης θερμών επεισοδίων, καθώς αμερικανικά σκάφη και πλοία εισέρχονται σε περιοχές στις οποίες η Κίνα υποστηρίζει ότι ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.

Ιρανικά πλοία στον Περσικό Κόλπο

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσποιούνται πως κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με την πρόσφατη ένταση, οι σημαντικότεροι σύμμαχοί τους στην περιοχή, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και η Αυστραλία, στηρίζουν ανοιχτά κάθε κίνηση του Νέου Δελχί. Καθώς η Κίνα δεν μπορεί να αναμένει σημαντική στήριξη από άλλες μεγάλες δυνάμεις (η Ρωσία φαίνεται να τηρεί στάση ουδετερότητας ενώ η ΕΕ, δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή, ακόμη και αν το ήθελε), το Πεκίνο προσέγγισε το Πακιστάν. Εδώ, όμως, βρίσκεται ίσως η ουσία του προβλήματος.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις σε ερημικές περιοχές των Ιμαλαΐων, δεν αποτελούν απλώς θέμα γοήτρου για τις δύο χώρες, καθώς από τις διαμφισβητούμενες περιοχές θα περνά και ένα τμήμα του λεγόμενου «Οικονομικού Διάδρομου Κίνας-Πακιστάν (CPEC)». Πρόκειται για ένα πακέτο έργων υποδομής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει ενεργειακούς αγωγούς και δίκτυα σιδηροδρόμων που θα φτάνουν μέχρι το λιμάνι του Γκουαντάρ στο Πακιστάν. Μέσω αυτών, το Πεκίνο φιλοδοξεί να βρει εναλλακτικούς δρόμους για την τροφοδοσία του σε ενέργεια και την εξαγωγή προϊόντων, που δεν θα περνούν από τις σφαίρες επιρροής της Ουάσινγκτον και συγκεκριμένα από τα στενά της Μαλάκκας.

Σήμερα, το 80% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εισάγει η Κίνα από τη Μέση Ανατολή περνά από τα συγκεκριμένα στενά, γεγονός που σημαίνει ότι ο αμερικανικός στόλος θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε διάστημα λίγων ημερών. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι οι ΗΠΑ έχουν πολύ συγκεκριμένους λόγους, για τους οποίους επιθυμούν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στα σύνορα της Κίνας και, συγκεκριμένα, στις περιοχές που προσεγγίζουν την πορεία του CPEC.

H συγκεκριμένη πολιτική των ΗΠΑ έχει στρατηγικό βάθος και συνεπώς στηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, αλλά και σχεδόν το σύνολο του στρατιωτικού και οικονομικού κατεστημένου της χώρας. Ακόμη δηλαδή και αν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες καταγγελίες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ότι ο Τραμπ ζήτησε τη στήριξη του Πεκίνου για τις επερχόμενες εκλογές, η συνολική στάση της Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

Μια αντιπαράθεση λοιπόν που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει απλώς τοπικό χαρακτήρα, θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί σε μια διένεξη με επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον η πρόβλεψη του Αϊνστάιν να μην αντιστραφεί και αντί ένας παγκόσμιος πόλεμος να οδηγήσει σε μάχες με πέτρες και ξύλα, ένας πετροπόλεμος να οδηγήσει σε παγκόσμια σύγκρουση.

Άρης Χατζηστεφάνου

 

Ηχητικά όπλα εναντίον διαδηλωτών στις ΗΠΑ

Στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους οι ηχητικές συσκευές μεγάλης αποστάσεως (long-range acoustic devices – LRAD). Πρόκειται για ηχητικά όπλα, μία σχετικά σύγχρονη συσκευή που μεταπήδησε από τον στρατό στην αμερικανική αστυνομία, και δημιουργεί ισχυρά ηχητικά κύματα με σκοπό τον αποπροσανατολισμό ή και τον τραυματισμό των ανθρώπων που βρίσκονται στο στενό της εύρος.

Τα πρώτα LRAD αναπτύχθηκαν ως στρατιωτικά όπλα έπειτα από την επίθεση της Αλ Κάιντα στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Cole το 2000, έξω από τις ακτές τις Υεμένης. Οι συσκευές σύντομα μεταπήδησαν στην αμερικανική αστυνομία και έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά διαδηλώσεων, τουλάχιστον από το 2014.

«Οι άνθρωποι εκτίθενται τακτικά σε θόρυβο που μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε βάθος χρόνου, αλλά τα LRAD μπορούν να προκαλέσουν διαρκή ακουστική βλάβη μέσα σε δευτερόλεπτα», λέει στο περιοδικό Popular Mechanics η ηχολήπτρια Μαρίσα Γιούινγκ-Μούντι, που έχει ερευνήσει το ζήτημα.

Ήχοι άνω των 85 ντεσιμπέλ (dB) μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή, αναλόγως του χρονικού διαστήματος έκθεσης σε αυτούς. «Η κανονική συζήτηση βρίσκεται μεταξύ των 60 και 70 dB, οι συναυλίες και τα αθλητικά γεγονότα μπορεί να φτάσουν στα 94 με 110 dB και η απογείωση ενός αεροπλάνου μπορεί να είναι μεταξύ 120 και 140 dB», λέει η Γιούινγκ-Μούντι. «Στον αντίποδα, κάποια LRAD μπορούν να δημιουργήσουν ήχους έως περίπου 160 dB όταν χρησιμοποιηθούν στην πλήρη δύναμή τους».

Σύμφωνα με την εταιρεία που τα ανέπτυξε, η οποία πλέον ονομάζεται Genasys, τα συστήματα LRAD έχουν σκοπό την παροχή «ασύγκριτης επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων και ασφαλούς, επεκτεινόμενης μη-κινητικής κλιμάκωσης ισχύος». Όμως ηχολήπτες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο αμφισβητούν αυτήν την περιγραφή, συγκρίνοντας τα ηχητικά όπλα με άλλες αμφιλεγόμενες μεθόδους «διασποράς πλήθους», όπως τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες.

Τα ηχητικά όπλα μπορούν όντως να χρησιμοποιηθούν για να μεταδώσουν μηνύματα και προειδοποιήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, όμως η βασική τους λειτουργία είναι η δημιουργία ενός ενοχλητικού ήχου και η μετάδοση των ηχητικών κυμάτων σε ένα στενό κωνικό εύρος περίπου 15 μοιρών από την πηγή, κάπως όπως ένας φακός εκπέμπει φως.

Ο ήχος του LRAD έχει χαρακτηριστεί ως «ο συναγερμός από την κόλαση» — σε πολύ μεγάλες αποστάσεις είναι απλά ενοχλητικός, αλλά σε κοντινή απόσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

«Τρομακτικός, εμετικός πόνος χτύπησε το σώμα μου», λέει ο ηχολήπτης Κόρι Τσόι στο Popular Mechanics, έχοντας ζήσει την εμπειρία ενός LRAD στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter το 2014. «Μετά κατάλαβα ότι ήταν ήχος. Στην αρχή σκέφτεσαι “Τι μου συμβαίνει;”. Το σώμα σου μπαίνει σε λειτουργία απόλυτου πόνου και πανικού. Είναι το ηχητικό αντίστοιχο του να κοιτάς τον ήλιο».

Ένα μικρό τμήμα των επιπτώσεων των LRAD μπορεί να αντιμετωπιστεί με κοινές ωτοασπίδες, που μπορούν να μπλοκάρουν περίπου 30 dB έντασης. Όμως η καλύτερη αντιμετώπισή τους είναι να κινηθεί κάποιος πλάγια, εκτός του στενού κώνου ηχητικών κυμάτων που εκπέμπουν οι συσκευές.