Κάθε μέρα “σπάει” το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο και ο Κικίλιας δηλώνει… – Τζουμάκας:Καμία λύπη, καμία δικαιολογία! Δεν έκαναν κανένα λάθος!

Την ώρα που τα στοιχεία του κορονοϊού καταγράφουν κάθε μέρα το ένα μετά το άλλο τα “μαύρα” ρεκόρ σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και δήλωσε για το αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι δεν θα ζήσουμε “σκηνές Μπέργκαμο” εξαρτάται από τους opinion makers opinion leaders!

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη αν μπορεί, ως υπουργός υγείας να διαβεβαιώσει τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη που δοκιμάζονται πιο πολύ αυτή τη στιγμή αλλά και συνολικά ότι στην Ελλάδα δεν θα ζήσουμε σκηνικά Ιταλίας και Μπέργκαμο, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε:

“Κοιτάξτε κ.Κοσιώνη, αυτό εξαρτάται και αφορά το σύνολο της οργανωμένης πολιτείας αυτών οι οποίοι είναι opinion makers και opinion leaders, δηλαδή των ηγετών, του πρωθυπουργού και της αντιπολίτευσης και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται και κρίνουν μέσα στη δημόσια υγεία και του συνόλου των πολιτών. Παλεύουν οι γιατροί μας, παλεύουν οι νοσηλευτές μας, το διοικητικό προσωπικό, οι επιστήμονες, κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Εκεί τελειώνει το όριο της ευθύνης του υγειονομικού συστήματος και ξεκινάει σε συνεργασία και σε σύμπνοια είναι μία εθνική προσπάθεια, το τονίζω για άλλη μία φορά”.

Κατά τα άλλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού συνεχίσει να επιδεινώνεται ραγδαία και τόνισε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσθήκη κλινών COVID και ΜΕΘ, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι δραματική.

Είπε ακόμα ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική covid, αλλά και στην ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς που ανήκει στη Euromedica».
Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συμβούλευσε ότι «δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών». Οπως είπε μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για Covid.

Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε επίσης ότι έχει δώσει την έγκριση στο ΕΚΑΒ, αν κι εφόσον χρειαστεί, να γίνονται και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι όλοι οι νομοί της χώρας κι όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, πιέζονται από την αυξητική διασπορά του κορωνοϊού και τόνισε ότι όσες μονάδες εντατικής θεραπείες κι αν ανοίξουν, δε θα είναι αρκετές, αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να αίρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα. «Το Ισραήλ που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown, είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά άρχισε να αίρει τα μέτρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα. Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο σημείωσε πως στην ενημέρωση της ερχόμενης Τετάρτης θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

 

Καμία λύπη, καμία δικαιολογία! Δεν έκαναν κανένα λάθος! (του Στέφανου Τζουμάκα)

Απέτυχαν στην συγκεκαλυμμένη επιλογή της τουριστικής οικονομίας της ανοσίας αγέλης και «occasione data» -δοθείσης ευκαιρίας δηλαδή- και της απόπειρας της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας και ασφάλισης καθώς και νέας υποτίμησης της χώρας τόσο στις αμοιβές όσο και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο αποτυχημένος θίασος της δεξιάς θέλει προς ώρας να αποσιωπήσει τις δεσμεύσεις του σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι προπαρασκευαστικές τους ενέργειες για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους απέτυχαν. Και επιχειρούν να τις βαφτίσουν λάθος εκτιμήσεις και προβλέψεις ενώ πρόκειται για συνειδητές πλην όμως αποτυχημένες επιλογές. Ωστόσο και ορισμένοι προοδευτικοί ξεχνάνε το «δάσος» των δεσμεύσεων της δεξιάς με παρασιτικά συμφέροντα και με τη διαπλοκή δηλαδή την αιτία των βλαπτικών επιλογών και παρουσιάζουν μετ’ επιτάσεως το δένδρο, δηλαδή τα αποτελέσματα.

Πέντε πρόσφατα παραδείγματα:
1. Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού και η ομάδα του δεν έχει λάθος εκτιμήσεις για την απάνθρωπη κατάσταση που δημιούργησε στις μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήθελαν ανάπτυξη και αναβάθμιση μονάδων του ΕΣΥ. Οι επιδιώξεις τους αφορούν στην υποκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών από ιδιωτικές. Οδήγησαν σε μια νέα βαρβαρότητα τους γιατρούς που μη διαθέτοντας μονάδες εντατικής θεραπείας, τους οδηγούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την «βιοηθική εκτροπή», με το να αποφασίζουν ποιοι κατά προτεραιότητα θα αποβιώσουν. Έχουν δεσμεύσεις και όχι λάθος εκτιμήσεις.

2. Άλλη δέσμευση της οικογένειας με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αποτελεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας υψηλών προδιαγραφών, ποιότητας και νέων καινοτόμων θεραπειών για εμπόριο και ως πρώτο βήμα δεν προσλαμβάνει νέους «αχθοφόρους» γιατρούς με 900 έως 1300 ευρώ ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά επέλεξε ατομικές συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς με αμοιβή 2000 ευρώ συ εφημερίες κλπ ως πρώτο βήμα για τη περαιτέρω εισβολή του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ορισμένοι σωστά ωρύονται για την επιλογή ιδιωτών γιατρών αλλά το αίτιο αυτής της επιλογής αποτελούν οι δεσμεύσεις με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και μεγαλογιατρούς που θέλουν να πλουτίσουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Ένα επί μέρους κερδοφόρο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας του ΕΣΥ που δεν επιτρέπει στα Δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ να έχουν γρήγορα δωρεάν τεστ για να τα διαθέτουν τα ιδιωτικά κέντρα από 70 έως 120 ευρώ. Αλλά και αυτή η επιλογή είναι αποτέλεσμα της πελατείας που εδρεύει και σε Ιατρικούς συλλόγους.

3.Ένας εκ του θιάσου ανάλαβε να δικαιολογήσει τα νέα χειμωνιάτικα μέτρα ανακοπής της μετάδοσης του ιού που ισχύουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και για να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια είπε ένα ψέμα για αφελείς ότι δήθεν έκαναν λάθος εκτίμηση και ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τουριστικές μετακινήσεις το καλοκαίρι. Πρόκειται για απάτη. Καμιά λάθος εκτίμηση δεν έκαναν. Εν γνώσει τους και ως υποτελείς στην επίσης υποτελή Γερμανική Ευρώπη και στις εταιρίες τουριστικών πακέτων όπως η πολυεθνική Γερμανική TUI που έχει εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στη Τουρκία, στην Ισπανία. Όπως οι αεροπορικές εταιρίες luftahansa, Aegean, Ryanair, Easyjet, και τους tour operators όπως TUI, Thomas Cook, κλπ ή εταιρίες κρουαζιέρων και όπου οι άνθρωποι για τις εν λόγω και άλλες εταιρίες του κλάδου αποτελούν θέσεις. Για παράδειγμα για το καλοκαίρι είχαν προγραμματίσει για 20 εκατομμύρια θέσεις προς την Ελλάδα. Όχι ανθρώπους, αλλά θέσεις που είχαν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι. κλπ .Η Μέρκελ έδωσε πλέον των 12 δις ευρώ ενίσχυση στις εν λόγω επικυρίαρχες και επι των κυβερνήσεων που με την τουριστική βιομηχανία συνέπραξαν συνειδητά σε μια ανοσία αγέλης. Αυτό ήταν το αίτιο και όχι το ψέμα της δήθεν λάθος εκτίμησης. Ο τουριστικός κλάδος με τζίρο δις των Γερμανικών εταιριών συνδέεται με κοινά συμφέροντα με τη CDU το κόμμα της γερμανικής δεξιάς που ενώ διαφωνούσε με την πολιτική ανοσίας του Τραμπ και του Τζόνσον το έπραττε συγκεκαλυμένα και διπλοπρόσωπα.

4.Την ώρα που η χώρα έχει ενάμισι εκατομμύριο άνεργους με πρεκαριάτο χιλιάδων υποαπασχολούμενων με αμοιβές των 200-400 ευρώ, δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους κ.ο.κ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά επιχείρησε να τους αποκλείσει από τις υπηρεσίες υγείας. Αυτό είναι αποτέλεσμα. Όχι δεν θέλει να μοιάσει στο πατέρα του που διόρισε έξι χιλιάδες Νεοδημοκράτες στη ΔΕΗ το 1991. Το αίτιο είναι οι δεσμεύσεις δεξιών και σοσιαλδημοκρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις συμμορίες προσόδου από την ιδιωτική ασφάλιση με εταιρίες και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια- Funds που συγκεντρώνουν πλούτο δισεκατομμυρίων από το μηνιαίο εισόδημα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στο δυτικό ημισφαίριο και όχι μόνο. Τελικά λόγω της κοινωνικής κατακραυγής με διάταξη νόμου θα καλυφθεί το κενό σχετικά με τις διακομιδές ανασφάλιστων ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ.

5. ‘Όπως ότι επέβαλε το πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας γιατί έχει συμφωνία προεκλογική με Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα γνωστά funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές από τις χρεωκοπημένες Ελληνικές τράπεζες, που ως γνωστόν τις χρεωκόπησαν οι μεγαλομέτοχοι, τις λαφυραγωγούσαν και έβγαλαν πλέον των 70 δις ευρώ και στο εξωτερικό. Αυτό είναι το ζουμί των πλειστηριασμών. Οι πλειστηριασμοί είναι αποτέλεσμα δεσμεύσεων σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Δεν είναι το αίτιο.

Τόσο για αυτές όπως για άλλες ανάλογες δεσμεύσεις οφείλουμε να δώσουμε μάχη για να απαλλαγεί η χώρα από τoν κυβερνητικό θίασο μιας υποτελούς δεξιάς και των εγχώριων και πολυεθνικών συμφερόντων που εξυπηρετεί και οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε απανωτά αδιέξοδα.

Στέφανος Τζουμάκας
ΥΓ. Σωστά λέγαμε το Νοέμβρη του 73, «Αυτοί είναι το σύμπτωμα. Το αίτιο αναπαραγωγής τους είναι το σύστημα.»