Ιταλία: Τέλος τα χάρτινα μενού στα εστιατόρια – «Χωρίς χέρια»: Πατέντα εμπορικού για να μην πατούν τα κουμπιά στα ασανσέρ

Καθώς τα εστιατόρια ανοίγουν, έπειτα από το lockdown για τον νέο κορωνοϊό, που κατάφερε πλήγμα στις επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες τους στρέφονται σε ασφαλείς πρακτικές προκειμένου να προσελκύσουν τους πελάτες πίσω. Έτσι για λόγους ασφαλείας, οι Ιταλοί καταργούν τα χάρτινα μενού.

«Επιτέλους, έπειτα από δυόμιση μήνες εγκλεισμού, κατάφερα να βγω έξω, όχι μόνο για να πάω στο σούπερ μάρκετ αλλά και στο εστιατόριο. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθω και εάν τρως και καλά, είναι ακόμα πιο καλό», λέει ο Στέφανο Πράτι.

Ο 53χρονος Ιταλός μόλις τελείωσε την καρμπονάρα του στο Da Enzo, ένα εστιατόριο στη συνοικία Τραστεβέρε, στη Ρώμη.

Τα εστιατόρια, που άνοιξαν ξανά χθες, προσπαθούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια πάνω απ’ όλα ασφαλή εμπειρία για να απολαύσουν το γεύμα τους.

Στο Da Enzo, αυτό σημαίνει τέλος στους χάρτινους καταλόγους. Αντ’ αυτού, ο σερβιτόρος κρατάει έναν κώδικα QR. Οι πελάτες στρέφουν τα έξυπνα κινητά τους προς τα εκεί, σκανάρουν και κατόπιν το μενού εμφανίζεται στην οθόνη τους. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι πελάτες προσαρμόζονται στη νέα διαδικασία.

Οι σεφ φοράνε μάσκες, γάντια και προστατευτικά γυαλιά, καθώς μαγειρεύουν «carciofi alla Romana» (αγγινάρες με τοπική συνταγή).

Τα τραπέζια έχουν μειωθεί σχεδόν στα μισά και έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να βρίσκονται το ένα από το άλλο σε απόσταση 1 μέτρου.

Αφού οι πελάτες αποχωρήσουν, το προσωπικό απολυμαίνει τα τραπέζια και τις καρέκλες.

Η συνοικία δεν έχει γεμίσει από τουρίστες όπως πριν από την πανδημία, η 37χρονη, ωστόσο, εστιάτορας δεν χάνει την αισιοδοξία της.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις κανονικές ζωές μας, όσο τουλάχιστον γίνεται, στις ζωές που ζούσαμε πριν. Τίποτα περισσότερο», λέει.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού γεννά… ιδέες, όπως φαίνεται και από την ιδέα που είχαν σε έναν εμπορικό κέντρο της Ταϊλάνδης, για να μην απαιτείται από τους πελάτες να πατούν τα κουμπιά του ανελκυστήρα.

Τι έκαναν; Τοποθέτησαν ένα πεντάλ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, οι πελάτες του Bangkok’s Seacon Square είδαν, μετ ΄εκπλήξεως, τον μηχανισμό μπροστά και εντός του ανελκυστήρα. Την αρχική σαστιμάρα διαδέχθηκε η ευγνωμοσύνη για την ιδέα που τους κρατάει πιο ασφαλείς.

«Έκαναν καλή δουλειά. Νιώθω πολύ πιο ασφαλής καθώς χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να κάνουν διάφορά, όλη την ώρα», σημείωσε πελάτης.

«Τώρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πόδια μας, είναι εκπληκτικό».

Ο Prote Sosothikul, υποδιευθυντής της εταιρείας που έχει αναλάβει την επίβλεψη των εργασιών του εν λόγω εμπορικού, σημείωσε πως το πεντάλ έδωσε στους πελάτες μία αίσθηση ηρεμίας.

«Ο ευκολότερος τρόπος για να μολυνθείς είναι να αγγίξεις ένα αντικείμενο το οποίο έχει μολυνθεί», σημείωσε και προσέθεσε: «Τελικώς αγγίζεις το πρόσωπό σου και ο ιός μπαίνει στο στόμα σου, τα μάτια σου, ή οπουδήποτε. Έτσι, σκεφτήκαμε ενός ελεύθερου χεριών ασανσέρ».

Τα εμπορικά κέντρα στη χώρα άνοιξαν την περασμένη Κυριακή, μετά από δύο μήνες. Η Ταϊλάνδη βρίσκεται στη δεύτερη φάση άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, που δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 3.034 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 56.

Οι χώρες της νότιας Ασίας έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία «χτύπησε» πολύ νωρίτερα από τις προβλέψεις.