Ιταλία: Εκτόξευση του δημόσιου χρέους εν μέσω πανδημίας – ΗΠΑ: 1,6 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Η πανδημία εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας στα ύψη. Τα οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν φαίνεται να επαρκούν και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας βυθίζονται στην ανέχεια.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε η επιδημία του κορωνοϊού, το δημόσιο χρέος της χώρας, μέσα σε ένα χρόνο, από το 132% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε στο 160%.

Η κυβέρνηση Κόντε, με αλλεπάλληλα μέτρα, στήριξε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού αλλά και βιοτέχνες. Toυλάχιστο 17.000 επιχειρήσεις όμως δεν πρόκειται να ξανασηκώσουν ρολά και άλλες 55.000 έχουν διακόψει, στην φάση αυτή, κάθε δραστηριότητα.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης βιάζεται να αξιοποιήσει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, στη χώρα πρέπει να δοθούν 209 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, ξεκαθάρισε ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν πριν από το τέλος της επόμενης άνοιξης.

Την ίδια στιγμή οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ιταλία κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς μνημονίων από την ΕΕ μετά το τέλος της πανδημίας αφού προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει βαθιά ύφεση.

 

ΗΠΑ: 1,6 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Σχεδόν 1.640.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην αμερικανική επικράτεια, αριθμός που αναλογεί στο 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

Από την 3η ως τη 10η Δεκεμβρίου, διαγνώστηκαν 178.823 μολύνσεις παιδιών. Πρόκειται για τον υψηλότερο εβδομαδιαίο απολογισμό αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στην επικράτεια των ΗΠΑ, τονίζεται στην έκθεση. Σε δύο εβδομάδες, τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν κατά 23%, κατά την ίδια πηγή.

Ο δείκτης μολύνσεων έχει φθάσει τα 2.179 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά, διευκρινίζεται.

Ωστόσο, οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία αποτελούν το 1,2 ως 2,9% του συνόλου. Ενώ οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αντιστοιχούν μόλις στο 0-0,21% των συνολικών.

Ένδεκα αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει πάνω από 50.000 κρούσματα μεταξύ των παιδιών, 13 ανέφεραν πως το 15% ή ακόμη υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 είναι παιδιά, ενώ σε 10 ο δείκτης των μολύνσεων ανέρχεται σε πάνω από 3.500 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά, κατά τους δύο φορείς.

«Επί του παρόντος, φαίνεται πως είναι σπάνια η εκδήλωση σοβαρής μορφής της νόσου μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που ο ιός μπορεί να βλάψει την υγεία όσων έχουν μολυνθεί μακροπρόθεσμα, καθώς και των συνεπειών για την ψυχική τους υγεία», σημειώνεται στην έκθεση.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 303.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς