Ισχυρό ράπισμα σε Μητσοτάκη από το Ευρωβαρόμετρο — Λογαριασμοί ρεύματος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στη Βουλή τον πρόεδρο της ΡΑΕ

Χρήματα Ευρώ Χαρτονομίσματα - Δωρεάν φωτογραφία στο Pixabay

3 στους 4 Έλληνες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και πριν από την ρωσική εισβολή. Εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως στον τομέα της πανδημίας.

Το νέο Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022, αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα την οποία αρνείται να δει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η έρευνα, η οποία δεν περιλαμβάνει, ουσιαστικά, τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρουσιάζει την άσχημη κατάσταση την οποία βιώνουν οι Έλληνες.

Οι πολίτες ανησυχούν για την κάλυψη ακόμα και των βασικών τους αναγκών, ενώ εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως στον τομέα της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες δηλαδή το 49% αγωνιούσε για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).

Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα, εννέα στους δέκα δηλαδή, βρίσκουν την ελληνική οικονομία να μην είναι σε καλή κατάσταση (89%), καταγράφοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην παρούσα έρευνα. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι επίσης το υψηλότερο της έρευνας (85%).

Αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών ανέφεραν πάνω από 3 στους 4 Έλληνες (77%, έναντι 33% στην ΕΕ των 27). Η αδυναμία αυτή είναι πάγια για το 29% των Ελλήνων, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή, δηλαδή πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μόλις το 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να απέχει σημαντικά (66%).

Στο μέτωπο της πανδημίας, επίσης οι περισσότεροι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σχεδόν 2 στους 3 (64%) δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι για τα μέτρα που ελήφθησαν, όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%. Στη χώρα μας υπάρχει και σημαντικά μεγαλύτερη απογοήτευση για τον ρόλο της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για το ίδιο θέμα, καθώς απογοητευμένοι για τα μέτρα που έλαβαν οι περιφερειακές και τοπικές Αρχές δηλώνουν πάνω από 3 στους 5 (61%), έναντι μόλις 39% στην ΕΕ.

 

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στη Βουλή τον πρόεδρο της ΡΑΕΛογαριασμοί ρεύματος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στη Βουλή τον πρόεδρο της ΡΑΕ

Τα συνεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας προκαλούν απόγνωση στα νοικοκυριά και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή!

Μετά την ηχηρή αντίδρασή του για την απόφαση της ΔΕΗ να κάνει αυξήσεις άνω του 30% στα σταθερά τιμολόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στη Βουλή τον πρόεδρο της ΡΑΕ, καταθέτοντας αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας.

Το αίτημα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως:

«Η ΔΕH και οι άλλοι πάροχοι ενέργειας από το 2020 εφαρμόζουν μία απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική εις βάρος των καταναλωτών, με ακραία φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπερκερδών και με διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους εις βάρος όλων των καταναλωτών, από την οποία προκύπτουν υψηλά λειτουργικά κέρδη, όπως τα 871,7 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ το 2021 και τα υπερκέρδη των άλλων παρόχων.

Το θέμα αυτό, που είναι κρίσιμο για την προστασία τόσο του λαϊκού εισοδήματος όσο και της πορείας της οικονομίας, πρέπει να συζητηθεί σε βάθος στην Επιτροπή μας».

Δείτε την επιστολή τους