Ισραηλινά άρματα μάχης βομβάρδισαν νωρίς σήμερα το πρωί θέσεις του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον θύλακο εναντίον του Ισραήλ
«Τα άρματα μάχης έβαλαν στόχο αριθμό στρατιωτικών παρατηρητηρίων» της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.
Εκτός των ρουκετών και των εμπρηστικών μπαλονιών, ο στρατός έκανε λόγο για συγκρούσεις το βράδυ κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα.
Καμιά ανθρώπινη απώλεια δεν έχει αναφερθεί αφού τα πυρά αρμάτων μάχης επιβεβαιώθηκαν από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας στη λωρίδα της Γάζας. Δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί.
Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νυκτερινά πλήγματα εναντίον θέσεων του ισλαμιστικού κινήματος, ανακοινώνοντας πως πρόκειται για αντίποινα για τα εμπρηστικά μπαλόνια.
Οι ισραηλινοί πυροσβέστες στις μεθοριακές περιοχές κατέγραψαν 28 πυρκαγιές στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και αγρότες δήλωσαν πως έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στα περιβόλια τους.
Μεγάλη διαδήλωση-απάντηση της αντιπολίτευσης στο Μινσκ κατά του Λουκασένκο

Σε απάντηση της φιλοκυβερνητικής διαδήλωσης που έγινε σήμερα στο Μίνσκ της
Λευκορωσίας, οι αντιπολιτεύομενοι τον Πρόεδρο Λουκασένκο, απάντησαν με “αντι-διαδήλωση”.
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στην ιστορία της Λευκορωσίας, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αξιώνοντας την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία μία εβδομάδα μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του.
«Δικαιοσύνη!», «Φύγε!», φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον Λευκορώσο ηγέτη. Αφού διέσχισαν τη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, σχεδόν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν κατόπιν περιμετρικά του μνημείου που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βάσει υπολογισμών δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδήλωση ανήλθε σε περίπου 200.000.
«Ποτέ οι Λευκορώσοι δεν ήταν ενωμένοι όπως τώρα. Είναι η γιορτή της Ελευθερίας», είπε ο Γιούρι Σάνκο, ένας καθολικός ιερέας που έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση μετά το πέρας της λειτουργίας.
«Περίμενα 30 χρόνια προκειμένου η Λευκορωσία να γίνει ελεύθερη. Θα κυνηγήσουμε τους δήμιους που βρίσκονται στην εξουσία», είπε ένας 65χρονος άνδρας, που δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά του.
Κρατώντας λουλούδια και μπαλόνια, ντυμένοι στα λευκά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό τον ήχο των κλάξον και των συνθημάτων. Ορισμένοι είχαν τυλιχθεί με μια τεράστια σημαία σε λευκό και κόκκινο, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της κυριότερης αντιπάλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, οι Λευκορώσοι διαδήλωσαν, επίσης, σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και πολλές μικρές κοινότητες.
Πριν από την έναρξη της πορείας της αντιπολίτευσης στο Μινσκ, ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, έκανε εμφάνιση-έκπληξη στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.
«Σας κάλεσα εδώ όχι για να με υπερασπιστείτε, αλλά διότι, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα και την ανεξαρτησία της», είπε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, 65 ετών, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές, έπειτα από την αναμέτρηση της 9ης Αυγούστου στην οποία επικράτησε με ποσοστό 80% των ψήφων, εν μέσω, ωστόσο, καταγγελιών για νοθεία.
Από την πλευρά της, η Ρωσία γνωστοποίησε σήμερα ότι απάντησε στον Λουκασένκο ότι είναι έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια εφόσον χρειαστεί.
Πορείες σε Τσεχία και Πολωνία, για συμπαράσταση στους Λευκορώσους διαδηλωτές
Μπορεί η γείτονα Τουρκία να δημοσιεύει εικόνες από την φρεγάτα Kemal Reis δίπλα στο σεισμογραφικό BARBAROS αλλά τα στίγματα στα ραντάρ άλλα δείχνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Κυριακής η λαβωμένη με ρήγμα τριών μέτρων ΜΕΚΟ «Kemal Reis» του Τουρκικού στόλου εντοπίζονταν κάπου στ’ ανοιχτά της Αττάλειας και παρέμενε εκεί μακριά από τυχόν αδιάκριτα βλέμματα.
Στόχος των Τούρκων είναι κάποια στιγμή που θα την θεωρήσουν κατάλληλη η φρεγάτα να καταπλεύσει και να επισκευαστεί το ταχύτερο δυνατό σε νότιο ναύσταθμο και μακριά από τον κόσμο.
Πάντως η προσπάθεια που κάνει το Τουρκικό Επιτελείο να εμφανίσει την Kemal Reis ως ένα πλοίο που δεν έχει υποστεί το παραμικρό, αποσκοπεί στο να λειτουργήσει εμψυχωτικά προς το επίσης τσακισμένο προσωπικό του Τουρκικού στόλου διότι απέναντί τους έχουν την ελληνική ναυτοσύνη που τους κάνει δύσκολη τη ζωή.