Ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα μετά την εκτόξευση ρουκέτας – Σερβία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Άνα Μπρνάμπιτς

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες Δευτέρα το βράδυ αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Η επιδρομή στη Ράφα (νότια) προκάλεσε υλικές ζημιές, πάντως όχι θύματα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Η ρουκέτα που εκτοξεύθηκε νωρίτερα χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, εναντίον του νότιου Ισραήλ, επίσης δεν προκάλεσε τραυματισμούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια από καμιά παλαιστινιακή οργάνωση.

Η προηγούμενη εκτόξευση ρουκέτας εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον παλαιστινιακό θύλακα καταγράφηκε τη 15η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων δύο αραβικών χωρών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, με το Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας, υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό, ελέγχεται μετά το 2007 από τη Χαμάς, παλαιστινιακή οργάνωση που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Η Χαμάς κατηγορήθηκε ότι στις αρχές Αυγούστου επέτρεψε να πολλαπλασιαστούν ενέργειες όπως η χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς για να προκαλούνται πυρκαγιές και οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, που αντέδρασε εξαπολύοντας σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της οργάνωσης, με την οποία εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014).

Πάντως τα δύο μέρη συμφώνησαν Σεπτέμβριο, κατόπιν μεσολάβησης του Κατάρ, να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επαναφέρουν σε ισχύ την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από ενάμιση χρόνο, μετά τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου.

 

Σερβία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Άνα Μπρνάμπιτς

Η Ανα Μπρνάμπιτς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού στην Σερβία για ακόμη μία τετραετία με δεδομένο ότι απόψε έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Η Ανα Μπρνάμπιτς θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού στην Σερβία για ακόμη μία τετραετία με δεδομένο ότι απόψε έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η απόφαση να δοθεί η εντολή στην ‘Ανα Μπρνάμπιτς λήφθηκε, σήμερα το απόγευμα, από το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) ύστερα από πρόταση του αρχηγού του κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές της 21ης Ιουνίου λαμβάνοντας το 60,6% των ψήφων και καταλαμβάνει τις 188 έδρες επί συνόλου 250 εδρών που συνθέτουν τη βουλή της Σερβίας.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ‘Ανα Μπρνάμπιτς , μέχρι σήμερα άσκησε υπεύθυνη πολιτική και είμαι σίγουρος ότι θα επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και σοβαρότητα και στο μέλλον» τόνισε ο Βούτσιτς εξηγώντας την απόφαση του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην ‘Ανα Μπρνάμπιτς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αναμένει από την νέα κυβέρνηση

να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Ο Βούτσιτς απέφυγε, στην συνέντευξη Τύπου, να αναφερθεί στις πολιτικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης δηλώνοντας ότι μ αυτό το θέμα θα ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες η εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Στην βουλή της Σερβίας, εκτός από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εκπροσωπούνται επίσης άλλα δύο κόμματα το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του οποίου ηγείται ο σημερινός ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 32 βουλευτές και η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του Αλεξάνταρ Σάπιτς, με 11 βουλευτές. Με 19 βουλευτές θα εκπροσωπηθούν οι εθνικές μειονότητες και συγκεκριμένα: η ουγγρική με 9 βουλευτές, η βοσνιακή με 7 βουλευτές και η αλβανική με 3 βουλευτές.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνέντευξη Τύπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων των ενόπλων δυνάμεων σημειώνοντας ότι η Σερβία θα προσπαθήσει με εξοπλιστικά προγράμματα στο άμεσο μέλλον να αυξήσει την αμυντική ικανότητα για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενώ σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο προμήθειας των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΄΄Bayraktar΄΄ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Σερβίας για την απόκτηση αυτού του αεροσκάφους αλλά η αγορά του -ανέφερε- θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Τουρκία.