Ισπανία: Συνάντηση Σάντσεθ-Φεϊχό «για να αποφευχθεί η ακυβερνησία» — Ολλανδία: Σε εξέλιξη η επιχείρηση ρυμούλκησης του φλεγόμενου φορτηγού πλοίου που μετέφερε χιλιάδες αυτοκίνητα

Ισπανία: Συνάντηση Σάντσεθ - Φεϊχό «για να αποφευχθεί η ακυβερνησία»

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «ακυβερνησίας».

Νωρίτερα την Κυριακή (30/7) ο Φεϊχό ζήτησε να συναντηθεί με τον Πέδρο Σάντσεθ καθώς ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε το Λαϊκό Κόμμα κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της Κυριακής 23ης Ιουλίου.

Σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κόμμα του, ο Σάντσεθ απάντησε ότι θα χαιρόταν πολύ να συναντηθεί με τον Φεϊχό, καθώς και με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, όμως θα πρέπει προηγουμένως να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή, κάτι που θα γίνει στις 17 Αυγούστου.

Πώς διαμορφώνεται το ισπανικό κοινοβούλιο

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει 136 έδρες στο Congreso de los Diputados, το ισπανικό κοινοβούλιο, 47 περισσότερες σε σύγκριση με το απερχόμενο, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox, μοναδικός δυνητικός του κυβερνητικός εταίρος, άλλες 33.

Το σύνολο των εδρών τους επομένως είναι 169 έδρες, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176.

Στην άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνουν 122 έδρες και η παράταξη Sumar, στην οποία απορροφήθηκε το Unidas Podemos, άλλες 31. Στο σύνολο 153 έδρες.

 

Ολλανδία: Σε εξέλιξη η επιχείρηση ρυμούλκησης του φλεγόμενου φορτηγού πλοίου που μετέφερε χιλιάδες αυτοκίνητα – Μάχη για να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφήFremantle Highway/ Τwitter

Η ρυμούλκηση του φλεγόμενου φορτηγού στα ανοικτά της Ολλανδίας που μετέφερε χιλιάδες αυτοκίνητα άρχισε χθες Κυριακή, μια ημέρα αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, εξαιτίας του ανέμου, ανακοίνωσαν οι Αρχές, διευκρινίζοντας πως η ένταση της πυρκαγιάς πάνω στο σκάφος μειώθηκε «πολύ».

Μετέφερε 3.783 καινούργια αυτοκίνητα

Η μετακίνηση του Fremantle Highway «άρχισε χθες μετά το μεσημέρι», σχεδόν πέντε ημέρες αφού εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ανακοίνωσε το ολλανδικό εθνικό ινστιτούτο διαχείρισης των υδάτων (Rijkswaterstaat).

Διευκρίνισε πως «πολύ λιγότερος καπνός» αναδιδόταν εκείνη την ώρα από το φορτηγό υπό σημαία Παναμά που μετέφερε, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών K Line, η οποία το είχε μισθώσει, 3.783 καινούργια αυτοκίνητα, ανάμεσά τους 498 ηλεκτρικά.Το φορτηγό θα ρυμουλκηθεί προς νέα προσωρινή τοποθεσία: 16 χιλιόμετρα βόρεια των νήσων Σιέρμονικογκ και Άμελαντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά από την τελευταία του επίσημη θέση, δηλαδή 18 χιλιόμετρα βόρεια του Τερσκέλινγκ.

Φόβοι για πετρελαϊκή ρύπανση

Τα συγκεκριμένα ολλανδικά νησιά βρίσκονται στα όρια ανάμεσα στη Θάλασσα του Βάντεν –μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με μεγάλη βιοποικιλότητα, πάνω από 10.000 θαλάσσια και χερσαία είδη– και τη Βόρεια Θάλασσα.

Πλοίο επέμβασης για την περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης παραμένει σε μικρή απόσταση, σημείωσαν οι αρχές, που ελπίζουν ότι θα κατορθωθεί το φορτηγό να ρυμουλκηθεί σε λιμάνι, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής.

Το φορτηγό «ρυμουλκείται αργά και με ελεγχόμενο τρόπο (με περίπου 3 κόμβους, 5,5 χιλιόμετρα την ώρα) από 2 ρυμουλκά», διευκρίνισε η Rijkswaterstaat.

Η ρυμούλκηση προβλεπόταν να αρχίσει προχθές Σάββατο, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας νοτιοδυτικού ανέμου που ωθούσε τον καπνό πάνω σε ρυμουλκό, εγείροντας κίνδυνο για την υγεία του πληρώματος.«Η σταθερότητα του πλοίου επιτηρείται μόνιμα», επέμεινε η Rijkswaterstaat, η οποία την Παρασκευή τόνισε πως το φορτηγό είναι άθικτο κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Η διάρκεια της ρυμούλκησης θα εξαρτηθεί «από τις μετεωρολογικές συνθήκες, την εξέλιξη του καπνού, τα ρεύματα και την παλίρροια». Προηγουμένως, η εκτίμηση ήταν πως θα χρειάζονταν περίπου 14 ώρες.

Το φορτηγό 18.500 τόνων είχε αναχωρήσει από το Μπρέμερχαφεν και είχε ενδιάμεσο προορισμό το Πορτ Σαΐντ (Αίγυπτος). Από εκεί θα αναχωρούσε για τη Σιγκαπούρη, τον τελικό του προορισμό.

Άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς

Η αιτία της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, παραμένει άγνωστη· εκτιμάται ωστόσο πως μπορεί να οφειλόταν στη μπαταρία κάποιου από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μετέφερε.

Ένα από τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχασε τη ζωή του, αρκετά άλλα τραυματίστηκαν.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ανεστάλη την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος το σκάφος να αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της ποσότητας του νερού που εισερχόταν σε αυτό.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*