Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία προτείνουν ευρωπαϊκό ελάχιστο εισόδημα – Nέo κύμα προσφύγων από την Τουρκία αναμένει η Frontex

Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία προτείνουν ευρωπαϊκό ελάχιστο εισόδημα

Παρά τις αντιρρήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη τη Γερμανία, για μια συνολική και αλληλέγγυα απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία συμμάχησαν για να απαιτήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υιοθέτηση ενός ελάχιστου εισοδήματος για τα 27 κράτη μέλη.

Την πρόταση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας, η υπουργός  Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ιταλίας, Νούντσια Κατάλφο, και η υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας, Ανα Μέντες.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε ήδη μιλήσει για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στον Επίτροπο Απασχόλησης της Ε.Ε., Νίκολας Σμιτ, τονίζοντας πως χρειάζεται μια συντονισμένη αντιμετώπιση που να ξεπερνά τα εθνικά πλαίσια αφού «η πανδημία είναι οικουμενική, κι η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο ατομική».

Όπως επισημαίνουν οι τρεις υπουργοί με κοινό κείμενό τους με τίτλο Προς ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, «απαιτείται να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν εγγυημένη την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος που θα καθιστά δυνατή την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Ένα σύστημα, όπως τονίζουν, που δεν θα  περιορίζεται στα επίπεδα επιβίωσης ή τον δείκτη φτώχειας που υπολογίζεται από το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα, αλλά θα λειτουργεί με ένα «νομικά δεσμευτικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει σε όλα τα κράτη μέλη να καθορίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα προσαρμοσμένο στο επίπεδο και τον τρόπο ζωής κάθε χώρας».

Στόχος δεν είναι το μέτρο να αντικαταστήσει άλλα βοηθήματα που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο προστιθέμενο στα βοηθήματα ή επιδόματα ελάχιστου εισοδήματος που ήδη χορηγούν τα κράτη μέλη. Και να ενταχθεί στο Πλαίσιο Δράσης για την Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που θα παρουσιαστεί το 2021 στη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας. Οι τρεις υπουργοί τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ένα κοινό πλαίσιο διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος

Να μην μείνει κανείς πίσω ή στο περιθώριο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι η βασική επιδίωξη των τριών Ευρωπαίων υπουργών τη στιγμή που η Ευρώπη ήδη μετρά 113 εκατομμύρια πολίτες που απειλούνται με φτώχεια και 25 εκατομμύρια παιδιά που ήδη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία αυξάνει ραγδαία τον αριθμό τους.

Nέo κύμα προσφύγων από την Τουρκία αναμένει η Frontex

Σύμφωνα με εσωτερική εμπιστευτική αναφορά, που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, με ημερομηνία 5 Mαΐου, η Frontex προειδοποιεί για πιθανό νέο κύμα προσφύγων στα σύνορα Ελλάδος- Τουρκίας.

«Τουρκία: Οι περιορισμοί για τον Covid-19 σταδιακά αίρονται στις περισσότερες επαρχίες του Αιγαίου, αλλά όχι ακόμα στο Τσανάκαλε, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Εάν αποκασταθεί η κίνηση σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να περιμένουμε μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα Ελληνο-τουρκικών συνόρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Frontex.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι έχουν σταλεί στον Εβρο 262 αστυνομικοί από άλλες περιοχές της χώρας. «Τα σχέδια ανάπτυξης άλλων 400 άρτι εκπαιδευμένων αστυνομικών στην περιοχή του Εβρου- όπως είχαν ανακοινώσει οι Ελληνικές αρχές στις αρχές του 2020- έχουν αναβληθεί λόγω της κρίσης του Covid-19».