Ισπανία: Ένας στους 10 έχει μολυνθεί «δείχνει» μελέτη αντισωμάτων – Το 2020 θα φύγει για την Ιταλία με περισσότερους θανάτους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κορωνοϊός - Ισπανία: Ένας στους 10 έχει μολυνθεί «δείχνει» μελέτη αντισωμάτων

Το ποσοστό του πληθυσμού της Ισπανίας που έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊόσχεδόν διπλασιάστηκε, στο 10% (4,7 εκατομμύρια άνθρωποι) κατά το β’ κύμα της επιδημίας από τα τέλη του καλοκαιριού, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου μιας έρευνας αντισωμάτων, που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότεροι από 51.400 άνθρωποι έκαναν τεστ και απάντησαν σε ερωτήσεις σε ολόκληρη την Ισπανία, στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της έρευνας επιπολασμού, που δείχνει ότι οι μολύνσεις έχουν κατά πολύ υπερβεί τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ισπανία των περισσότερων από 1,75 εκατομμυρίων.

«Ένας στους 10 ανθρώπους που ζει στην Ισπανία έχει μολυνθεί…, οι μισοί κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος και οι άλλοι μισοί κατά τη διάρκεια του δεύτερου επιδημικού κύματος», εξήγησε η Ραχέλ Γιότι, διευθύντρια του ινστιτούτου Carlos III Health, που ηγήθηκε μαζί με άλλους της έρευνας.

Ο επιπολασμός στη Μαδρίτη είναι ο υψηλότερος από όλες τις ισπανικές περιφέρειες, με το 18,6% του πληθυσμού να έχει θετικό τεστ αντισωμάτων COVID-19.

Προηγούμενα αποτελέσματα της έρευνας που είχαν δημοσιευτεί τον Ιούλιο, αφότου υποβλήθηκαν σε τεστ σχεδόν 70.000 άνθρωποι το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, είχαν δείξει ένα ποσοστό επιπολασμού λίγο πάνω από το 5%.

Η Ισπανία μετρά 48.401 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό, με 388 τις τελευταίες 24 ώρες.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας της χώρας σήμερα καταγράφηκαν 10.328 κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 1.762.212.

 

Το 2020 θα φύγει για την Ιταλία με περισσότερους θανάτους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Ιταλία μετρά πλέον τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη, χτυπήθηκε και θρήνησε πρώτη, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Το 2020 δείχνει όμως πως θα φύγει με ένα ακόμη ρεκόρ-γροθιά στο στομάχι για την ίδια -τον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό θανάτων ετησίως από το 1944 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εκτίμηση έρχεται από την Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας (Istat) και τον επικεφαλής του Τζαν Κάρλο Μπλαντζάρντο προκαλώντας μούδιασμα σε μία χώρα ήδη βαριά πληγωμένη.

«Το 2020 δεν έχει ακόμη τελειώσει, όμως μία λογική εκτίμηση είναι πως φέτος θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 700.000 θανάτων συνολικά, γεγονός ανησυχητικό καθώς την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο στην Ιταλία ήταν το 1944 όταν βρισκόμασταν εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής του Istat.

Το 2019 ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ιταλία ήταν 647.000 διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή Agorà του τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής μόνιμου πληθυσμού που επιβεβαιώνουν ότι η Ιταλία ήταν και παραμένει σταθερά γηράσκουσα χώρα χωρίς καμία τάση αναστροφής στο οξύ δημογραφικό της πρόβλημα.

Η Ιταλία έχει ξεπεράσει από την Κυριακή το Ηνωμένο Βασίλειο ως πρώτη σε αριθμό θυμάτων της νόσου Covid 19 χώρα στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως. Από το Φεβρουάριο έως και το προηγούμενο 24ωρο έχει μετρήσει 65.857 θανάτους.

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 846 νέα κρούσματα του κορωνοϊού (συνολικά έως σήμερα έχουν καταγραφεί 1.871.000 περιπτώσεις προσβολής με τον ιό SARS-COV-2), ενώ άλλοι 199 άνθρωποι εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, την ώρα που η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυστηρότερους περιορισμούς υπό το φόβο περαιτέρω διασποράς την περίοδο των Χριστουγέννων.

Εν τω μεταξύ, ως προς τα δημογραφικά στοιχεία που παρουσίασε το ιταλικό Istat, αποτυπώνεται ακόμη πιο καθαρά η προοδευτική γήρανση του ιταλικού πληθυσμού συγκριτικά με προηγούμενες απογραφές, με το Ινστιτούτο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο αριθμός ηλικιωμένων ανά παιδί έχει περάσει από λιγότερο από έναν, το 1951, σε πέντε το 2019 (ήταν 3,8 το 2011).

Ο δείκτης γήρανσης (αναλογία μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω και των ηλικιών κάτω των 15) έχει εξίσου αυξηθεί σημαντικά -από 33,5% το 1951 σε 180% στην τελευταία απογραφή του 2019 (ήταν 148,7% το 2011). Παράλληλα, η μέση ηλικία αυξήθηκε κατά δύο χρόνια σε σύγκριση με το 2011, από 43 σε 45 έτη, όπως αναφέρει επικαλούμενη τα στοιχεία του Istat η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*