Ιράκ: Τρεις στρατιώτες νεκροί από ρουκέτες σε αμερικανική βάση – Συρία: Πάνω από 500 ιατρικές εγκαταστάσεις αποτέλεσαν στρατιωτικό στόχο

Νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτονκαι τους συμμάχους της από τη μια και του Ιράνκαι των ιρακινών υποστηρικτών του από την άλλη σηματοδοτεί ο θάνατος τριών στρατιωτών της συμμαχίας μετά από επίθεση με ρουκέτες στη βάση Τάτζι του Ιράκ.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι μια ομοβροντία ρουκετών στοίχισε τη ζωή σε δύο στελέχη του στρατού των ΗΠΑ και ένα του στρατού της Βρετανίας στη βάση Τάτζι του Ιράκ, έξω από τη Βαγδάτη, στην οποία σταθμεύουν δυνάμεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Ιράκ: Δεκαπέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτική βάση Αμερικανών

Σε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM) ανέφερε ότι 18 ρουκέτες έπληξαν τη βάση και τραυμάτισαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους. Δεν διευκρίνισε τις εθνικότητες των νεκρών και των τραυματιών.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν ένα φορτηγό με εκτοξευτήρα ρουκετών μερικά χιλιόμετρα από το στρατόπεδο Τάτζι», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή στην ανακοίνωση αυτή, προσθέτοντας πως διενεργείται έρευνα για την επίθεση από τον συνασπισμό και τις ιρακινές αρχές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι δύο στελέχη του στρατού των ΗΠΑ και ένα στέλεχος του στρατού του ΗΒ σκοτώθηκαν και άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση με ρουκέτες στο στρατόπεδο Τάτζι.

Η προεδρία του Ιράκ καταδίκασε την επίθεση με ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως η ενέργεια αυτή «είχε στόχο την ασφάλεια της χώρας» και χαρακτηρίζοντας απαραίτητο να διενεργηθεί διεξοδική έρευνα.

Έπειτα από την επίθεση, την πιο φονική που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια στο Ιράκ εναντίον βάσης όπου στρατωνίζονται Αμερικανοί, αναφέρθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων υποστηρικτών του Ιράν στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατ’ αυτόν, τα αεροπορικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 ιρακινοί παραστρατιωτικοί.

Η επίθεση με ρουκέτες ήταν η 22η από τα τέλη Οκτωβρίου εναντίον αμερικανικών θέσεων ή συμφερόντων στο Ιράκ. Δεν αναλήφθηκε η ευθύνη για την ενέργεια. Η Ουάσινγκτον επιρρίπτει την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις σε φιλοϊρανικές ιρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις.

 

Συρία: Πάνω από 500 ιατρικές εγκαταστάσεις αποτέλεσαν στρατιωτικό στόχο

Επιθέσεις Τούρκων στρατιωτών στη Συρία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2016 και μετά πάνω από 500 ιατρικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επιθέσεις. Τα 2/3 των εγκαταστάσεων ήταν στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για περισσότερες από 500 στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων στη Συρία από τότε που άρχισε να τις καταμετρά, το 2016, με σχεδόν άλλους τόσους θανάτους μελών νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων που επλήγησαν ήταν στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι μάχες έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία τεκμηριώνουν 494 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις μεταξύ 2016-2019, αναφέρει η έκθεση για την οποία ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι είναι η πρώτη φορά που τα πλήρη στοιχεία για τις επιδρομές σε ιατρικές εγκαταστάσεις δίνονται στη δημοσιότητα.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς, έχουν επιβεβαιωθεί άλλες εννέα επιδρομές, όλες στη βορειοδυτική Συρία, κατά τις οποίες δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, χωρίς να αναφέρεται ποιος ευθύνεται γι αυτές.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών, μελών του νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενών, ανέρχεται σε 480 από τον Ιανουάριο του 2016 έως σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.