Ιράκ: Οι ΗΠΑ “αποχωρούν”, οι βάσεις τους μένουν – ΗΠΑ: Εκλιπαρούν να εμβολιαστούν όταν είναι πλέον πολύ αργά – Κλιματική αλλαγή: Καιρός: Χιόνι και παγετός στη Βραζιλία μετά από 64 χρόνια!

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα τερματίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και λίγες ώρες αργότερες ρουκέτες εκτοξεύονταν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ μέχρι το τέλος της χρονιάς, όταν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι δύο ρουκέτεςεκτοξεύτηκαν σε μικρή απόσταση από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Η αλληλουχία των γεγονότων έχει αρχίσει να κουράζει πλέον και τους πιο υπομονετικούς δημοσιογράφους και αναλυτές: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει την απομάκρυνση στρατευμάτων από κάποια περιοχή (Ιράκ, Αφγανιστάν), την οποία είχε προαναγγείλει ο Τραμπ και είχε υποσχεθεί ακόμη νωρίτερα ο Ομπάμα, έως τη στιγμή που κάποιος παλιός κίνδυνος (ISIS, Ταλιμπάν, σιιτικές πολιτοφυλακές κτλ.) κάνει την επανεμφάνισή του αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να αναβάλει/ακυρώσει/μετριάσει την αποχώρηση.
Οι ΗΠΑ, έλεγε προ ημερών ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, λένε ότι αποχωρούν από το Αφγανιστάν, «αλλά συνεχίζουν να κοιτάνε τη χώρα πάνω από το φράχτη», στήνοντας νέες στρατιωτικές βάσεις και κέντρα επιμελητειακής υποστήριξης σε γειτονικές περιοχές.
Η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετική στο Ιράκ. Η ανακοίνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων θυμίζει περισσότερο ένα μικρό επικοινωνιακό «δώρο» προς τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μουσταφά Αλ Καντίμι, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Ιράκ στις 10 Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι New York Times χαρακτήρισαν τις ανακοινώσεις, που ακολούθησαν τη συνάντηση των δυο ηγετών στον Λευκό Οίκο, σαν «σκηνοθετημένο έργο διπλωματικού θεάτρου».
Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.06.2021
Ύστερα από την περσινή εκτέλεση του ανώτατου Ιρανού αξιωματούχου, Κασέμ Σολεϊμανί, από τον Τραμπ, το ιρακινό κοινοβούλιο έβραζε από οργή, με αποτέλεσμα ακόμη και οι πιο φιλοαμερικανοί πολιτικοί στη Βαγδάτη να υποχρεωθούν να ζητήσουν την απομάκρυνση του Πενταγώνου από τη χώρα. Οι ΗΠΑ, αφού στην αρχή αγνόησαν τη σαφή εντολή του κοινοβουλίου, στη συνέχεια μετονόμασαν τους στρατιώτες τους σε «εκπαιδευτικό προσωπικό», ανανεώνοντας ουσιαστικά τη θητεία τους επ’ αόριστον.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι έχουν χάσει το πολιτικό παιχνίδι στη Βαγδάτη, αφού η εισβολή και κατάληψη της χώρας έφερε στο προσκήνιο τις σιιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται ή τουλάχιστον συνομιλούν με το Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να περιορίσουν τον στρατιωτικό και οικονομικό εναγκαλισμό της χώρας.
Είναι νωρίς να γνωρίζουμε εάν ο Λευκός Οίκος θα χρησιμοποιήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες στην πρεσβεία για να αναβάλει ακόμη και αυτή την εικονική αποχώρηση από το Ιράκ (καθώς γράφονταν αυτές οι γραμμές γινόταν ακόμη αξιολόγηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την επίθεση). Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εξελίξεις στο Ιράκ δείχνουν ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τι αποκαλούμε «πολεμικές επιχειρήσεις» και «στρατεύματα κατοχής», όταν αναφερόμαστε στην παρουσία του αμερικανικού στρατού σε μια ξένη χώρα.
Όπως εξηγούσε πρόσφατα o δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανάντ Γκοπάλ, «είναι λάθος να αξιολογούμε το μέγεθος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κοιτάζοντας μόνο τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν σε κάθε χώρα, καθώς οι πόλεμοι των ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί σε μια νέα μορφή ατελείωτων πολεμικών επιχειρήσεων («forever wars»), στους οποίους οι ΗΠΑ αναθέτουν σε υπεργολάβους την προβολή της ωμής τους βίας».
Ο Εμπραχίμ Ραΐσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.06.2021

Όπως εξηγούσε ο ίδιος, εδώ και δεκαετίες ο αριθμός των Αμερικανικών στρατευμάτων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ παρέμενε σχετικά μικρός, σε σύγκριση παραδείγματος χάριν με τις δυνάμεις που επιχειρούσαν παλαιότερα στο Βιετνάμ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Πεντάγωνο δεν συνέχιζε να ελέγχει αυτές τις χώρες.
Η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θυμίζει περισσότερο την απομάκρυνση των γαλλικών αποικιακών δυνάμεων από χώρες της Αφρικής, τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70. Tο Παρίσι αποχώρησε από τις αφρικανικές αποικίες του, αφού πρώτα δημιούργησε δυσλειτουργικά πολιτικά και οικονομικά συστήματα, τα οποία παραμένουν ακόμη και σήμερα εξαρτημένα από τη Γαλλία. Στην πραγματικότητα απλώς αντικατέστησε τη στρατιωτική με την οικονομική κατοχή των χωρών αυτών, αναθέτοντας σε τοπικές δυνάμεις (ακόμη και ισλαμιστές εξτρεμιστές) να τις ελέγχουν για λογαριασμό του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν η νεοαποικιακή δύναμη θα διατηρήσει δύο, τρεις ή δέκα χιλιάδες στρατιώτες ή αν θα τους ονομάσει «εκπαιδευτικό προσωπικό» έχει πλέον ελάχιστη σημασία. Θα βρίσκονται πάντα εκεί για να θυμίζουν ποιος είναι ο κυρίαρχος. Και αν κάποια στιγμή τα πράγματα δυσκολέψουν, ένα βομβαρδιστικό ή ένα drone θα αναλάβει να στείλει ένα πιο ηχηρό μήνυμα.
Άρης Χατζηστεφάνου

ΗΠΑ: Εκλιπαρούν να εμβολιαστούν όταν είναι πλέον πολύ αργά

Τουλάχιστον το 99% όσων πέθαναν στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού τους τελευταίους έξι μήνες δεν είχε εμβολιαστεί, σύμφωνα με την δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC).

Την ίδια ώρα που επικρατεί αυτή η «πανδημία των ανεμβολίαστων», όπως την ονομάζουν πλέον στις ΗΠΑ, οι ρυθμοί εμβολιασμού πέφτουν σε όλη τη χώρα και ειδικά στις πιο συντηρητικές, νότιες περιοχές της, παρά το γεγονός πως περισσότεροι από 610.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.

Σε μέρη όπως η Αλαμπάμα, μόλις το 33% όσων μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τις 20 Ιουλίου. Η Μπρίτνεϊ Κόμπια, γιατρός σε νοσοκομείο του Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα δήλωσε πως όλοι οι ασθενείς της με COVID-19, εκτός από έναν, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτός ο ένας εμβολιασμένος αναμένεται να αναρρώσει πλήρως, έπειτα από την παροχή οξυγόνου. Αρκετοί από τους υπόλοιπους πεθαίνουν.

«Εισάγονται στο νοσοκομείο νέοι, υγιείς άνθρωποι με πολύ σοβαρές λοιμώξεις COVID-19», έγραψε η Κόμπια στο Facebook την περασμένη Κυριακή.

«Ένα από τα τελευταία πράγματα που κάνουν πριν διασωληνωθούν είναι να με παρακαλέσουν για το εμβόλιο. Τους κρατώ το χέρι και τους λέω πως λυπάμαι, αλλά είναι πολύ αργά», προσέθεσε.

Στη Λουισιάνα, όπου μόλις το 36% όσων μπορούσαν έχουν λάβει το εμβόλιο, η φαρμακευτική ερευνήτρια Πόλα Τζόνσον είχε αναβάλει τον εμβολιασμό της. Όπως δήλωσε στο CBS News, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα COVID-19, χωρίς να έχει καμία συννοσηρότητα. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω», είπε. «Ξαφνικά, τα πνευμόνια μου δεν δούλευαν», προσέθεσε, περιγράφοντας την εμπειρία σαν «να πέφτεις σε τοίχο».

Τώρα θέλει να εμβολιαστεί και προτείνει σε άλλους να μην το καθυστερήσουν. «Θα έλεγα να κάνετε το εμβόλιο, να πάρετε την ευκαιρία, δεν μπορεί να σας κάνει κακό, το μόνο που θα κάνει είναι να μετριάσει τα συμπτώματά σας, ακόμα κι αν δεν σας αποτρέψει από το να κολλήσετε — τουλάχιστον θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε», είπε.

Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές γρηγορότερα από την αρχική εκδοχή του ιού. Ερευνητές στο Επαρχιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Γκουανγκτόνγκ στην Κίνα, λένε πως η Δέλτα πολλαπλασιάζεται πιο ταχέως στις αναπνευστικές οδούς των ανθρώπων και γίνεται μεταδοτική γρηγορότερα.

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει πείσει μέχρι και το υπερσυντηρητικό κανάλι Fox News να αλλάξει στάση και να προσπαθήσει να πείσει τους θεατές του να εμβολιαστούν. Αν και ορισμένοι στον σταθμό, όπως ο ακροδεξιός παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον, επιμένουν να αμφισβητούν τα εμβόλια.

Με πληροφορίες από the Guardian

Κλιματική αλλαγή – Καιρός: Χιόνι και παγετός στη Βραζιλία μετά από 64 χρόνια!

H τελευταία φορά που έπληξε μια χιονοθύελλα τη χώρα ήταν το 1957, όταν καταγράφηκαν 1,3 μ. χιονιού στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα

Μπορεί στη χώρα μας ο καύσωνας να επελαύνει, αλλά σε μια χώρα όπως η Βραζιλία όπου οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο κανόνας, ο κόσμος φτιάχνει χιονάνθρωπους στους δρόμους! Για πρώτη φορά εδώ και 64 χρόνια δρόμοι δεκάδων πόλεων της λατινοαμερικανικής χώρας καλύφθηκαν από ένα στρώμα χιονιού με τη θερμοκρασία να πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν.

Ένα σφοδρό κύμα ψύχους προκάλεσε χιονοπτώσεις στη νότια Βραζιλία με το χιόνι να σωρεύεται στους δρόμους πόλεων ασυνήθιστων σε τέτοιο θέαμα, καθώς η τελευταία φορά που έπληξε μια χιονοθύελλα τη χώρα ήταν το 1957, όταν καταγράφηκαν 1,3 μ. χιονιού στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα.

ap21210709372858.jpg
ap21210710155745.jpg
ap21210708357352.jpg

Τουλάχιστον 43 πόλεις σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Climatempo κατέγραψαν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο – θέαμα που σκόρπισε χαρά σε πολλούς από τους κατοίκους μιας από τις χώρες του πλανήτη που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία.

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου και ίσως σχηματιστεί πάγος στις πολιτείες του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, του Σάο Πάολο, του Μίνας Ζεράις και του Γκόιας. «Είμαι 62 ετών και ουδέποτε είδα χιόνι στη ζωή μου», δήλωσε ο οδηγός φορτηγού Ιοντόρ Γκονκάλβες Μάρκες από το Καμπάρα ντο Σουλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo. «Είναι απερίγραπτο να βλέπεις την ομορφιά της Φύσης», πρόσθεσε.

Ορισμένοι Βραζιλιάνοι έσπευσαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους στο Twitter, σημειώνοντας πάντως ότι η χιονόπτωση συνοδεύτηκε σε αρκετές περιοχές με παγετό και χαλάζι.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και το κύμα ψύχους ώθησαν, στο μεταξύ, άστεγους Βραζιλιάνους να αναζητήσουν καταφύγιο και ζεστό φαγητό σε ειδικές δομές. Αν και το ασυνήθιστο φαινόμενο έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους Βραζιλιάνους να φτιάξουν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιονάνθρωπο, εκφράζονται φόβοι μήπως ο παγετός προκαλέσει καταστροφές στις σοδειές καφέ, ζαχαροκάλαμου και πορτοκαλιών, σημαντικός εξαγωγικός τομέας της χώρας.