
Τουλάχιστον το 99% όσων πέθαναν στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού τους τελευταίους έξι μήνες δεν είχε εμβολιαστεί, σύμφωνα με την δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC).
Την ίδια ώρα που επικρατεί αυτή η «πανδημία των ανεμβολίαστων», όπως την ονομάζουν πλέον στις ΗΠΑ, οι ρυθμοί εμβολιασμού πέφτουν σε όλη τη χώρα και ειδικά στις πιο συντηρητικές, νότιες περιοχές της, παρά το γεγονός πως περισσότεροι από 610.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.
Σε μέρη όπως η Αλαμπάμα, μόλις το 33% όσων μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο είχαν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τις 20 Ιουλίου. Η Μπρίτνεϊ Κόμπια, γιατρός σε νοσοκομείο του Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα δήλωσε πως όλοι οι ασθενείς της με COVID-19, εκτός από έναν, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτός ο ένας εμβολιασμένος αναμένεται να αναρρώσει πλήρως, έπειτα από την παροχή οξυγόνου. Αρκετοί από τους υπόλοιπους πεθαίνουν.
«Εισάγονται στο νοσοκομείο νέοι, υγιείς άνθρωποι με πολύ σοβαρές λοιμώξεις COVID-19», έγραψε η Κόμπια στο Facebook την περασμένη Κυριακή.
«Ένα από τα τελευταία πράγματα που κάνουν πριν διασωληνωθούν είναι να με παρακαλέσουν για το εμβόλιο. Τους κρατώ το χέρι και τους λέω πως λυπάμαι, αλλά είναι πολύ αργά», προσέθεσε.
Στη Λουισιάνα, όπου μόλις το 36% όσων μπορούσαν έχουν λάβει το εμβόλιο, η φαρμακευτική ερευνήτρια Πόλα Τζόνσον είχε αναβάλει τον εμβολιασμό της. Όπως δήλωσε στο CBS News, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα COVID-19, χωρίς να έχει καμία συννοσηρότητα. «Δεν μπορούσα να αναπνεύσω», είπε. «Ξαφνικά, τα πνευμόνια μου δεν δούλευαν», προσέθεσε, περιγράφοντας την εμπειρία σαν «να πέφτεις σε τοίχο».
Τώρα θέλει να εμβολιαστεί και προτείνει σε άλλους να μην το καθυστερήσουν. «Θα έλεγα να κάνετε το εμβόλιο, να πάρετε την ευκαιρία, δεν μπορεί να σας κάνει κακό, το μόνο που θα κάνει είναι να μετριάσει τα συμπτώματά σας, ακόμα κι αν δεν σας αποτρέψει από το να κολλήσετε — τουλάχιστον θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε», είπε.
Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές γρηγορότερα από την αρχική εκδοχή του ιού. Ερευνητές στο Επαρχιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Γκουανγκτόνγκ στην Κίνα, λένε πως η Δέλτα πολλαπλασιάζεται πιο ταχέως στις αναπνευστικές οδούς των ανθρώπων και γίνεται μεταδοτική γρηγορότερα.
Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει πείσει μέχρι και το υπερσυντηρητικό κανάλι Fox News να αλλάξει στάση και να προσπαθήσει να πείσει τους θεατές του να εμβολιαστούν. Αν και ορισμένοι στον σταθμό, όπως ο ακροδεξιός παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον, επιμένουν να αμφισβητούν τα εμβόλια.
Με πληροφορίες από the Guardian

Μπορεί στη χώρα μας ο καύσωνας να επελαύνει, αλλά σε μια χώρα όπως η Βραζιλία όπου οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο κανόνας, ο κόσμος φτιάχνει χιονάνθρωπους στους δρόμους! Για πρώτη φορά εδώ και 64 χρόνια δρόμοι δεκάδων πόλεων της λατινοαμερικανικής χώρας καλύφθηκαν από ένα στρώμα χιονιού με τη θερμοκρασία να πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν.
Ένα σφοδρό κύμα ψύχους προκάλεσε χιονοπτώσεις στη νότια Βραζιλία με το χιόνι να σωρεύεται στους δρόμους πόλεων ασυνήθιστων σε τέτοιο θέαμα, καθώς η τελευταία φορά που έπληξε μια χιονοθύελλα τη χώρα ήταν το 1957, όταν καταγράφηκαν 1,3 μ. χιονιού στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα.



Τουλάχιστον 43 πόλεις σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Climatempo κατέγραψαν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο – θέαμα που σκόρπισε χαρά σε πολλούς από τους κατοίκους μιας από τις χώρες του πλανήτη που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία.
Σύμφωνα με το μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Αυγούστου και ίσως σχηματιστεί πάγος στις πολιτείες του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, του Σάο Πάολο, του Μίνας Ζεράις και του Γκόιας. «Είμαι 62 ετών και ουδέποτε είδα χιόνι στη ζωή μου», δήλωσε ο οδηγός φορτηγού Ιοντόρ Γκονκάλβες Μάρκες από το Καμπάρα ντο Σουλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo. «Είναι απερίγραπτο να βλέπεις την ομορφιά της Φύσης», πρόσθεσε.
Ορισμένοι Βραζιλιάνοι έσπευσαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους στο Twitter, σημειώνοντας πάντως ότι η χιονόπτωση συνοδεύτηκε σε αρκετές περιοχές με παγετό και χαλάζι.
Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και το κύμα ψύχους ώθησαν, στο μεταξύ, άστεγους Βραζιλιάνους να αναζητήσουν καταφύγιο και ζεστό φαγητό σε ειδικές δομές. Αν και το ασυνήθιστο φαινόμενο έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους Βραζιλιάνους να φτιάξουν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιονάνθρωπο, εκφράζονται φόβοι μήπως ο παγετός προκαλέσει καταστροφές στις σοδειές καφέ, ζαχαροκάλαμου και πορτοκαλιών, σημαντικός εξαγωγικός τομέας της χώρας.