Ινδία: Έγινε η δεύτερη πληγείσα χώρα – Μεξικό: Ίσως τα θύματα του κορονοϊού να είναι δεκάδες χιλιάδες περισσότερα

Η Ινδία έγινε σήμερα η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε αυτόν της Βραζιλίας.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 4,2 εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έναντι 4,1 εκατομμυρίων στη Βραζιλία και 6,25 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ.

Η ινδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 71.642 θανάτους από covid-19, ενώ στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 126.203 και στις ΗΠΑ 188.540.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν εξάλλου ότι οι αριθμοί στην Ινδία είναι υποτιμημένοι, αναφέροντας τον χαμηλό αριθμό διαγνωστικών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί και το γεγονός ότι οι θάνατοι δεν καταγράφονται πάντα σωστά.

Η χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, στην οποία υπάρχουν μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις παγκοσμίως, καταγράφει καθημερινά εδώ και σχεδόν έναν μήνα τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε το όριο των 4 εκατομμυρίων το Σάββατο, μόλις 13 ημέρες αφού τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Σαχίντ Τζαμίλ του Wellcome Trust/DBT India Alliance, το πιο κρίσιμο είναι να παρακολουθεί κανείς το ποσοστό αύξησης των νέων κρουσμάτων. Και στην περίπτωση της Ινδίας αυτό αυξάνεται “με αρκετά ανησυχητικό” ρυθμό.

«Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων πέρασε από περίπου 65.000 σε 83.000, αύξηση περίπου 27% σε διάστημα δύο εβδομάδων», επεσήμανε ο Τζαμίλ.

Κατά μέσο όρο στην Ινδία διενεργούνται περίπου 10 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ ημερησίως, με τις αρχές να σκοπεύουν να κάνουν ακόμη περισσότερα.

Το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, το οποίο συντονίζει την κυβερνητική απάντηση στην υγειονομική κρίση, αναθεώρησε την Παρασκευή τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί κάποιος για να υποβληθεί σε τεστ και πλέον δεν είναι απαραίτητο να έχει ιατρικό παραπεμπτικό.

«Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσουμε περισσότερους ασυμπτωματικούς, οι οποίοι αποτελούν την πραγματική πηγή της εξάπλωσης (του κορονοϊού) στην Ινδία», εκτίμησε ο Τζαμίλ.

«Πρέπει επίσης να γίνουν περισσότερα τεστ στις περιοχές και τα χωριά στην επαρχία, καθώς περισσότερο από τα δύο τρίτα των κρουσμάτων καταγράφονται εκεί», πρόσθεσε.

Παρά την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 η Ινδία δεν έχει διακόψει τη διαδικασία ανοίγματος της οικονομίας της. Το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο ιστορική συρρίκνωση σε ποσοστό 23,9%.

Εξάλλου από σήμερα έχουν ξεκινήσει τα δρομολόγια του μετρό στις περισσότερες ινδικές πόλεις, περιλαμβανομένου του Νέου Δελχί και του Μουμπάι, δύο από τα επίκεντρα της επιδημίας, έπειτα από έξι μήνες που οι συρμοί είχαν μείνει ακινητοποιημένοι.

 

Σοκαριστική εκτίμηση στο Μεξικό: Ίσως τα θύματα του κορονοϊού να είναι δεκάδες χιλιάδες περισσότερα

Οι αρχές του Μεξικού έχουν καταγράψει 122.765 επιπλέον θανάτους από αυτούς που αναμένονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού έως τα τέλη Ιουλίου, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας με έκθεσή του για τη λεγόμενη πλεονάζουσα θνησιμότητα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα ως αυτό το στάδιο.

Το Μεξικό έχει καταμετρήσει – ως χθες Σάββατο – 67.326 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 629.409 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με άλλα λόγια έχει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο εξαιτίας του ιού, που έχει μολύνει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην υφήλιο.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης επισημαίνουν εξαρχής συχνά ότι ο αριθμός των μολύνσεων μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, απόκλιση που εξηγούν ότι οφείλεται στα συγκριτικά λίγα τεστ που διενεργούνται.

Μετά την πιο πρόσφατη εθνικής κλίμακας μελέτη της για τον δείκτη πλεονάζουσας θνησιμότητας – ένα διεθνώς παραδεκτό μέσο για τον προσδιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας – το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως πέθαναν 122.765 περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι αναμενόταν την περίοδο από τα μέσα του Μαρτίου ως την 1η Αυγούστου.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό στις αρχές του Αυγούστου ανερχόταν σε 47.000 νεκρούς, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως τα θύματα της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας σημείωσαν ότι οι επιπλέον θάνατοι, που είναι πάνω από τον μέσο όρο των θανάτων την τετραετία από το 2015 ως το 2018, δεν οφείλονταν κατ’ ανάγκη στον κορονοϊό, θα μπορούσαν να οφείλονται και σε άλλα αίτια.

Μολαταύτα ο Ρικάρδο Κορτές Αλκάλα, γενικός διευθυντής του τμήματος προαγωγής της δημόσιας υγείας στο υπουργείο, αναγνώρισε πως ο κορονοϊός καταφέρνει βαρύ χτύπημα στον πληθυσμό.

«Όταν ένας νέος βιολογικός παράγοντας μεταδίδεται (…) από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους, προκαλεί πάντα επιπλέον επιβάρυνση με πολλούς να αρρωσταίνουν, όπως βλέπουμε πολύ καθαρά, και με επιπλέον επιβάρυνση της θνησιμότητας», είπε. «Αυτό που θέλουμε είναι αυτό το φορτίο να παραμείνει όσο χαμηλότερο είναι εφικτό», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν 6.319 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 475 επιπλέον θάνατοι.

Την Παρασκευή, ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, κατέγραψε χωρίς να κρύβει την ανησυχία του ότι η σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης ανεστάλη τη χρονική περίοδο μεταξύ της 9ης Αυγούστου και της 22ης Αυγούστου.

«Αυτό είναι οπωσδήποτε ανησυχητικό, όλοι μας θα θέλαμε (ο αριθμός των κρουσμάτων) να συνεχίσει να μειώνεται ώσπου η πανδημία να εξαφανιστεί», παραδέχθηκε ο υφυπουργός.