Ικανοποιημένος ο Ερντογάν από την αποτυχία της Ελλάδας: Επικράτησαν οι λογικοί στη Σύνοδο – Μακρόν: Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία, αλλά συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες – Έτοιμη για κυρώσεις κατά Άγκυρας η Ουάσινγκτον για τους S-400 – Μέρκελ: Ίσως επανεξετάσουμε το θέμα της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις δήλωσε πως οι «λογικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέτρεψαν προσπάθειες εναντίον της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας και πως η επόμενη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο δεν θα έχει αποτελέσματα που θα πλήττουν την Τουρκία».

«Τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι επιδεικνύοντας θετική στάση», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ελληνικά, γαλλικά και κυπριακά αιτήματα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία»

Σε ομιλία του, εξάλλου, σε αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος AK, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξουν και τις δύο πλευρές και δεν θα ωφελήσουν κανέναν και πως οι σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν ως αποτέλεσμα.

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ και της ΕΕ να αποστούν από την επιρροή αντιτουρκικών λόμπι λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο και τη συνεργασία.

 

Μακρόν: Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία, αλλά συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες

Μακρόν, Ερντογάν, Τουρκία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο

Την ικανοποίησή του για την «ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία υιοθετώντας κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία» τον Οκτώβριο, αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνουν ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ενωση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία.

Σημειώνεται πως έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και έντονες διαβουλεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, η οποία αποτελεί μια σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, περιλαμβάνοντας πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Έτοιμη για κυρώσεις κατά Άγκυρας η Ουάσινγκτον για τους S-400 – H αντίδραση Ερντογάν

Έτοιμη για κυρώσεις κατά Άγκυρας η Ουάσινγκτον για τους S-400 – H αντίδραση Ερντογάν

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση τρία χρόνια μετά την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος των S-400 από τη χώρα – σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ο δρόμος άνοιξε με την υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ ενός πακέτου μέτρων, κατόπιν σύστασης του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μάικ Πομπέο, όπως αναφέρει το Bloombergεπικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Οι πηγές ωστόσο δεν αποκαλύπτουν τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις.

 

Μέρκελ: Ίσως επανεξετάσουμε το θέμα της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία

 Μέρκελ: Ίσως επανεξετάσουμε το θέμα της εξαγωγής όπλων στην Τουρκία

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και σε συντονισμό με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προετοιμάσει μια έκθεση για την επόμενη σύνοδο κορυφής για τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, πρόσθεσε η καγκελάριος, και σημείωσε ότι η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν.

«Υπό αυτό το πρίσμα θα μιλήσουμε περισσότερο για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη μια πλευρά από στρατηγικές εξαρτήσεις –πολλοί από μας είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ– και από την άλλη πλευρά από εντάσεις», σημείωσε η Μέρκελ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*