Ικανοποιημένη η κυβέρνηση: Η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία – Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη κορυφής

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ περιλαμβάνει και θετικά μέτρα, αλλά και κυρώσεις, εάν η Τουρκία επαναλάβει παραβατική συμπεριφορά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από την Κοινή Δήλωση των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν, και θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ΕΕ

“Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.Η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο περιγράφει μία διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνει το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αναφορές υπάρχουν -σημειώνουν τέλος οι ίδιες πηγές- και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με το Κείμενο Συμπερασμάτων, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

 

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα 

President Joe Biden speaks during a news conference in the East Room of the White House, Thursday, March 25, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Τι συζήτησαν στην τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με φόντο την Τουρκία.

Η συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου οι προκλήσεις της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδυνής τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν.

Στην επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς βεβαίως δεν αναφέρεται τι συζήτησαν ειδικότερα για την Τουρκία ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αν και είναι δεδομένο ότι το ζήτημα ετέθη. Σημειώνεται όμως ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και ότι κατά τη διάρκεια της υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με στόχο την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε σύμφωνα με την ανακοίνωση ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Και υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε εμμέσως να διαμηνύσει, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, πως η Ελλάδα παραμένει σημαντική για τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ, ο κ. Μπάιντεν προσκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη να επισκεφθεί τις ΗΠΑ μέσα στο 2021.

Σημειωτέον ότι μία ημέρα πριν την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν- Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλουτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή του για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ- Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας Μπλίνκεν- Τσαβούσογλου βρέθηκε εξάλλου και το θέμα των ρωσικών πυραύλων S- 400, η ενεργοποίηση των οποίων ανησυχεί τις ΗΠΑ και φέρνει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας τον Ιούνιο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς οι ηγέτες στην κοινή δήλωση τους κάνουν λόγο για συνεργασία με την Άγκυρα, αλλά με “αναστρέψιμο τρόπο”. Μετά τις βελτιώσεις που υπήρξαν στο κείμενο της δήλωσης των 27 εξάλλου, η ελληνική πλευρά εξέφραζε την ικανοποίηση της, καθώς όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία.

Η αναφορά Μπάιντεν στην Ελληνική Επανάσταση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε εξάλλου στείλει μήνυμα για την 25η Μαρτίου δηλώνοντας ότι στη θητεία του οι δεσμοί με την Ελλάδα θα είναι στενότεροι από ποτέ, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Υπογράμμισε δε ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία όπως ανέφερε έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού. Τον συνεχάρη για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.