Ιδιωτικά σχολεία. Αρνούνται να μειώσουν τα δίδακτρα παρά τη διακοπή – Ανησυχητικά μηνύματα για τα εισαγόμενα κρούσματα

 “Σκάνδαλο” με τα ιδιωτικά σχολεία – Αρνούνται να μειώσουν τα δίδακτρα παρά τη διακοπή – Κατά του Υπ. Παιδείας οι γονείς

“Σκάνδαλο” με τα ιδιωτικά σχολεία – Αρνούνται να μειώσουν τα δίδακτρα παρά τη διακοπή – Κατά του Υπ. Παιδείας οι γονείς

Οι διαμαρτυρίες των γονέων έχουν αποδέκτη περισσότερο το υπουργείο Παιδείας και λιγότερο τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, αφού όπως υποστηρίζουν η Πολιτεία λειτούργησε ουσιαστικά ως Πόντιος Πιλάτος, αφήνοντας τις δύο πλευρές (ιδιοκτήτες και γονείς) να βρουν λύση και δεν προχώρησε έστω και σε μία άτυπη οδηγία – παραίνεση, που θα έδινε λύση.

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο αυτές τις ημέρες που οι γονείς καλούνται είτε να εξοφλήσουν το σύνολο του ποσού που είχε συμφωνηθεί στην αρχή της χρονιάς, είτε να προπληρώσουν τα δίδακτρα για την επόμενη χρονιά.

Και στις δύο περιπτώσεις μείωση στα βασικά δίδακτρα δεν υπάρχει, παρά μόνο σε επιπλέον υπηρεσίες, μεταφορά και σίτιση.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι:

  • Ένας μεγάλος αριθμός του προσωπικού, εκτός του διδακτικού, τέθηκε σε αναστολή εργασίας (οδηγοί λεωφορείων, συνοδοί, υπηρεσίες καθαριότητας, λοιπό διοικητικό προσωπικό).
  • Το λειτουργικό κόστος (καθαριότητα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό κλπ.) των σχολείων μειώθηκε σημαντικά όλο το διάστημα που ήταν κλειστά.
  • Η τηλεργασία που έκαναν τα παιδιά, σε καμία περίπτωση από πλευράς κόστους, δεν μπορεί θεωρηθεί ανάλογη του μαθήματος με την φυσική παρουσία μαθητών.
  • Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο δικηγόρος Παναγιώτης Μακρής, ο οποίος και έχει εξετάσει σε βάθος των συγκεκριμένο θέμα και τονίζει «…η συμφωνηθείσα παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών έχει συγκεκριμένα συμφωνημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Την πολύ συγκεκριμένη αυτή συμφωνημένη παροχή τα ιδιωτικά σχολεία αδυνατούν ανυπαιτίως να παρέχουν στα τέκνα των αντισυμβαλλομένων γονέων. Κατά συνέπεια και οι γονείς απαλλάσσονται από τη δική τους αντιπαροχή, δηλαδή τα δίδακτρα».

Και συνεχίζει «…είναι σαφές ότι για το χρονικό διάστημα που δεν παρασχέθηκε καθόλου διδασκαλία, δεν οφείλεται το ανάλογο μέρος των διδάκτρων». Και ο Π. Μακρής καταλήγει «προς εξεύρεση του αναλογούντος ποσοστού των μη καταβλητέων ή επιστρεπτέων (κατά περίπτωση) διδάκτρων πρέπει να γίνει αναγωγή των ετησίων διδάκτρων σε δίδακτρα ανά διδακτική ώρα και εν συνεχεία αφαίρεση της συμφωνηθείσας αξίας των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας. Επομένως το αναλογούν σε αυτές ποσοστό των διδάκτρων θα πρέπει να μην καταβληθεί ή να επιστραφεί (ανάλογα με το αν έχει γίνει προκαταβολή ή τα δίδακτρα εξοφλούνται σε δόσεις)».

Στον αντίποδα οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ισχυρίζονται ότι το κόστος λειτουργίας σε γενικές γραμμές παρέμεινε το ίδιο, αφού δεν μπήκε σε αναστολή εργασίας το διδακτικό προσωπικό, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κόστος για ένα ιδιωτικό σχολείο. Όπως μάλιστα σημειώνει ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος συνδέσμου ιδιωτικών σχολείων, τα τηλεμαθήματα ξεκίνησαν σχεδόν από την επομένη ημέρα, που έκλεισαν τα σχολεία. Ως εκ τούτου τονίζει δεν τίθεται θέμα μειώσεων, εκτός από τις υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν και βέβαια θα μειωθεί αναλογικά το κόστος της μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά. Σημειώνει επίσης ότι ενώ τα σχολεία ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 11 Ιουνίου, τελικά θα κλείσουν δύο εβδομάδες αργότερα στις 26 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η υπουργός Νίκης Κεραμέως που ρωτήθηκε σχετικά, επανέλαβε την απόφαση του υπουργείου, χωρίς να δώσει την παραμικρή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα τονίζει:

Η Κυβέρνηση έχει λάβει εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των οικογενειών και των εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών. Όσον αφορά συγκεκριμένα στα δίδακτρα, οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται (π.χ. μεταφορά μαθητών, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες) δεν χρεώνονται. Επίσης δεν καταβάλλονται δίδακτρα και όλοι οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο επίδομα των 800 ευρώ, όταν μία εκπαιδευτική δομή δεν παρέχει καθόλου εκπαιδευτικές υπηρεσίες μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η απόφαση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

  • Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.λπ., δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών.
  • Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου, κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.
  • Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων.
  • Σε αδιέξοδο οι γονείς
  • Το πρόβλημα οξύνεται τις τελευταίες ημέρες, που οι γονείς προσέρχονται προκειμένου να προπληρώσουν τα δίδακτρα του επόμενου έτους και εισπράττουν ένα μεγαλοπρεπές όχι στο αίτημά τους για αναλογικές μειώσεις στις υπηρεσίες που δεν δόθηκαν.

Οι γονείς αναφέρουν ότι εφόσον, όπως ισχυρίζονται οι επιχειρήσεις, δεν μειώθηκε το κόστος και ζητούν το σύνολο των διδάκτρων, γιατί η Πολιτεία τις συμπεριέλαβε στις πληττόμενες επιχειρήσεις και γιατί, εκτός από αναστολές πληρωμών, ευνοϊκά δάνεια, τους έδωσε το δικαίωμα να θέσουν ένα μέρος του προσωπικού τους σε αναστολή εργασίας, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος του κόστους, το οποίο στο τέλος της ημέρας θα το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος;

 

Ανησυχητικά μηνύματα για τα εισαγόμενα κρούσματα λίγο πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων

 Ανησυχητικά μηνύματα για τα εισαγόμενα κρούσματα λίγο πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων

Σχεδόν δέκα μέρες πριν από το πλήρες άνοιγμα των πτήσεων ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για τα εισαγόμενα κρούσματα. Την εβδομάδα που πέρασε δηλαδή το διάστημα 15 έως 21 Ιουνίου τα κρούσματα συνολικά αυξήθηκαν κατά 145 εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν σε άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό.

Μάλιστα τα 2/3 από αυτά ήρθαν στην χώρα μέσω πτήσεων. Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων θεωρείται μικρός, όμως μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα των 2 ελληνικών αεροδρομίων σε μια σειρά δεκάδων χωρών, είχαν εντοπιστεί μόνο 4 κρούσματα σε πτήσεις.

Επίσης την εβδομάδα που πέρασε αυξήθηκα κατά 15 τα κρούσματα σε άτομα τα οποία δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα άρα λογικά από τα συνολικά 25 νέα κρούσματα από ταξιδιώτες, τα 15 ήταν τουρίστες.

Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συλλέγει ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 15 Ιουνίου στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί όπως είπαμε 145 νέα κρούσματα, εκ των οποία τα περισσότερο εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη και δη την Ξάνθη. Μάλιστα συνολικά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα συνολικά είναι 309 εκ των οποίων τα 106 εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, η περιοχή της Αττικής όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (περίπου το 51,6%) από το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να έχουν εντοπιστεί μόνο 10 νέα περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα παραπάνω δεδομένα εξετάζουν ενδελεχώς οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι θετικό το γεγονός ότι οι εστίες της επιδημιολογικής έξαρσης είναι πολύ συγκεκριμένες. Από την άλλη μεριά αφενός διατείνονται ότι ίσως χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα, αφετέρου αναφέρουν ότι η πορεία της επιδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ΕΟΔΥ και ΠΟΥ, οι περιοχές όπου ο ιός δεν κατάφερε να εξαπλωθεί ιδιαίτερα είναι το Νότιο Αιγαίο (μόλις 14 κρούσματα εκ των οποίων μόνο 3 μπορεί να θεωρούνται ενεργά), τα Επτάνησα (14 κρούσματα επίσης μη ενεργά), το Βόρειο Αιγαίο (15 κρούσματα), η Ήπειρος (18 κρούσματα εκ των οποίων δύο τις τελευταίες μέρες) και η Κρήτη (21 κρούσματα).

Αντίθετα οι περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν σημειώσει έξαρση και αυτό αποδίδεται στις μουσουλμανικές κοινότητες και την κοινωνικότητα των κατοίκων λόγω του Μπαϊραμιού.

Επίσης χθες Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 10. Τα νέα κρούσματα προέρχονται, 3 από τη Ροδόπη, 2 από τη Θεσπρωτία, 1 από την Ξάνθη και 4 εντοπίστηκαν σε εισερχόμενους από το εξωτερικό (2 από Προμαχώνα και 2 σε πτήσεις).

Να επισημάνουμε ότι όπως ανέφεραν χθες εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας εάν φτάνουν στην Ελλάδα 5 ασυμπτωματικοί φορείς του ιού οι οποίοι δεν εντοπιστούν, τότε μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας αμέσως μετά το καλοκαίρι.