Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μέσω ΕΝΦΙΑ του 2020 ή του φόρου του 2021 η φοροαπαλλαγή τους – Διαμαρτυρία Empty chair στο Σύνταγμα

Γενική εικόνα ακίνητα

Έρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που μείωσαν τα ενοίκιά τους κατά 40%. Ποια τα δύο σενάρια.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο για την φορολογική ελάφρυνση ιδιοκτητών, οι οποίοι νοίκιαζαν τα ακίνητά τους σε πληττόμενες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους τους ή τα παιδιά τους που σπουδάζουν στην επαρχία.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων υποχρεώθηκαν, ως γνωστό, να δεχθούν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και κάποιοι από αυτούς και το Μάιο ενοίκιο μειωμένο κατά 40% με μοναδικό αντάλλαγμα την αναβολή φορολογικών τους υποχρεώσεων ως τον Αύγουστο.

Ωστόσο, μετά από συντεταγμένη πίεση των ιδιοκτητών όλον αυτόν τον καιρό, το οικονομικό επιτελείο εξέτασε φορολογικά μέτρα με τα οποία ισοσκελίζουν ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος. Λίγες μέρες πριν τις τελικές αποφάσεις δύο είναι τα σενάρια που έχουν προκριθεί.

Να αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος (πχ 50% -60%) από το απωλεσθέν εισόδημα από τα νοίκια από τον ΕΝΦΙΑ του 2020, που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.

Να μην φορολογηθούν για το εισόδημα που είχαν από τα μειωμένα ενοίκια για το τρίμηνο που εισέπρατταν το 60% του ενοικίου. Ως γνωστό το εισόδημα από τα ενοίκια υπόκειται σε αυτοτελή φορολόγηση, η οποία κλιμακώνεται με συντελεστές που ξεκινούν από το 15% για τα πρώτα 12.000 και 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

Η δεύτερη λύση που προκρίνεται είναι στη δήλωση εισοδημάτων για τον επόμενο χρόνο οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το μειωμένο νοίκι για ένα τρίμηνο ή και παραπάνω να το δηλώσουν στο έντυπο Ε2 και να μην φορολογηθούν αναλογικά για τους μήνες του μειωμένου ενοικίου.

Προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρχει αναρτημένο ηλεκτρονικό συμβόλαιο που θα αναφέρεται το μηνιαίο νοίκι και η υπεύθυνη δήλωση ή κανονική δήλωση του ιδιοκτήτη για το μειωμένο μίσθωμα.

Επίσης, ο κάθε επαγγελματίας που ζητά μείωση κατά 40% σε επαγγελματικό του μίσθωμα οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Επιχειρήσεων-Εργοδοτών» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» βάσει της ΚΥΑ 13031/Δ1.4551, με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης του μισθωμένου επαγγελματικού ακινήτου.

Ο κάθε εργαζόμενος που ζητά μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της κύριας κατοικίας του οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.

Ως γλυκαντικό εξετάζεται και η έκπτωση φόρου για υπηρεσίες αναβάθμισης επισκευής ή ενεργειακής βελτίωσης των εν λόγω ακινήτων από το 5% χωρίς δικαιολογητικά να φτάσει στο 10% επί του συνόλου. Επίσης, υπό συζήτηση βρίσκεται και η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για έκπτωση 25% στον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεωθεί σε μείωση 40% υπό την προϋπόθεση γτο σύνολο του φόρου να εξοφληθεί σε μια δόση.

 

Διαμαρτυρία Empty chair στο Σύνταγμα – Πλημμύρισαν άδειες καρέκλες οι πλατείες σε όλη τη χώρα

Διαμαρτυρία Empty chair στο Σύνταγμα – Πλημμύρισαν άδειες καρέκλες οι πλατείες σε όλη τη χώρα

Με άδειες καρέκλες γέμισαν οι περισσότερες από τις κεντρικές πλατείες στη χώρα, καθώς σύλλογοι των επιχειρήσεων εστίασης συμμετείχαν στην ξεχωριστή πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο λόγω κορονοϊού.

Από το Σύνταγμα έως την Κέρκυρα και από τον Λευκό Πύργο έως τα Χανιά οι άδειες καρέκλες λειτούργησαν ως όχημα διαμαρτυρίας των επαγγελματιών του χώρου για την μεγάλη ζημία που έχουν υποστεί.

Μερικά από τα βασικά αιτήματα είναι η μείωση του ΦΠΑ, η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους (π.χ. ενοίκια, ΔΕΚΟ κλπ).

Με άδειες καρέκλες πλημμύρισε σήμερα και η πλατεία Συντάγματος, στα πλαίσια της συμβολικής παράστασης διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου της εστίασης που πλήττεται αυτή την περίοδο – Γιώργος Καβαθάς: Οι άδειες καρέκλες, υποδηλώνουν το μέλλον της εστίασης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καβαθάς, “απόψε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, η δράση empty chairs, δηλαδή άδειες καρέκλες, υποδηλώνει το μέλλον της εστίασης. Η εστίαση θα βρίσκεται με άδειες καρέκλες, εάν η Κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου”.

Τα αιτήματα όπως είπε είναι η μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο, η επιχορήγηση από το κράτος για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων και βέβαια τη στήριξη τψν θέσεων των εργαζομένων με την επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθει θα χαθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των καταστημάτων.

Για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν καταθέσει προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Από το Υπουργείο Οικονομικών ζητούν την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Παραλληλα, απαιτούν να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελλληνικού Δημοσίου κατά 80%.

Τέλος, σε ότι αφορά τα ενοίκια ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά το ήμισυ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*