Ιαπωνία: Τους 50 φτάνουν οι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές – Πρόταση Σόιμπλε για τα κράτη μέλη της ΕΕ που αρνούνται την κατανομή προσφύγων – Νέα εντολή εισαγγελέα για σύλληψη και προφυλάκιση του Έβο Μοράλες – Ισπανία: Το 5% του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον κοροναϊό

Την τρίτη μέρα των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και κατολισθήσεων βιώνει το νοτιοδυτικό νησί της Ιαπωνίας, Κιούσου, με 44 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 11 ακόμη αγνοούμενους. Σημειώνεται ότι 14 νεκροί βρέθηκαν σε οίκο ευγηρίας.

Οι 500.000 κάτοικοι της περιοχής ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης για χιλιάδες άλλους κατοίκους στην ευρύτερη ζώνη. Περίπου 2.000 σπίτια έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες, ενώ 4.500 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Αρκετοί από τους κατοίκους, ωστόσο, αρνούνται να μετακινηθούν σε καταφύγια, διότι όπως δηλώνουν, φοβούνται την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές οι κάτοικοι έγραψαν στο έδαφος τη φράση «Ρίζι – Νερό – SOS», ενώ σε άλλο σημείο καλούσαν για βοήθεια κουνώντας λευκές πετσέτες. Πάνω από 40.000 άτομα συμπληρώνουν την ομάδα επιχείρησης διάσωσης, η οποία διεξάγει έρευνες επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν με μικρότερη ένταση και ότι θα πλήξουν την Τετάρτη και τα ανατολικά. Κάλεσε τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να «βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να ενεργούν για την προστασία της ζωής τους.»

Οι πλημμύρες αυτές αποτελούν τη χειρότερη, μετά τον τυφώνα Χαγκίμπος του περασμένου Οκτώβρη, φυσική καταστροφή που σημειώνεται στη χώρα.

Πρόταση Σόιμπλε για τα κράτη μέλη της ΕΕ που αρνούνται την κατανομή προσφύγων
Την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού νόμου για τις διαδικασίες ασύλου δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής στη Γερμανία, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η λύση για τη συμφωνία όλων των κρατών μελών βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε σε συνέντευξή του για το προσφυγικό, όπου δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη μία δικαιολογία για την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα δεν έχει χάσει τη σημασία του εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αξιοπιστία της ως κοινότητας αξιών, απαιτείται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο με ενιαία κριτήρια και εφικτές πρακτικές διαδικασίες αναγνώρισης του δικαιώματος αυτού», δήλωσε στη συνέντευξη στην Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Με αφορμή την κρίση του κορονοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να καλύψει έναν μεγάλο της πόθο, το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα κάθε διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε ευρωπαϊκά εδάφη, κάτι που όπως φαίνεται επιθυμεί να συνεχίσει με διαφορετική αφορμή αυτή τη φορά. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις των ανθρώπων να περάσουν τα σύνορα δεν έχουν σταματήσει και η ανάγκη για λήψεις μέτρων όσον αφορά στη διαχείριση του πληθυσμού με μία κοινή πολιτική των χωρών είναι το ίδιο επίκαιρη.

Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως χρειάζεται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το δικαίωμα του ασύλου και αναφέρθηκε στην αδυναμία των κρατών μελών να συμφωνήσουν σε μία κοινή πολιτική μετανάστευσης. Θεωρώντας ότι οι διαφωνίες δεν μπορούν να επιλυθούν με νομικά μέσα, επανέφερε την πρόταση που για τον ίδιο θα φέρει ομοφωνία, ενώ θα τηρηθεί και η βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο «σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες». Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. ήταν απαραίτητες για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των ανθρώπων από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «ανθρωπιστική υποχρέωση» τη διάσωση ανθρώπων σε θαλάσσια εδάφη, κάτι που ενθαρρύνει τους «κυνικούς λαθροδιακινητές».

Ρεαλιστική η λύση κέντρων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η πρότασή του, λοιπόν, αφορά μία διαφορετική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, η οποία είναι η δημιουργία Κέντρων Διάσωσης και Ασύλου εκτός, όμως, των ευρωπαϊκών εδαφών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να «εγγυόμαστε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αυτά και τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε».

Την ίδια ώρα που μετράμε καθημερινά αυτοκτονίες στα κέντρα κράτησης, ναυάγια στις θαλάσσιες ζώνες και μαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μη ευρωπαϊκά εδάφη όπως η Λιβύη και η Τουρκία, ο Σόιμπλε τάχθηκε «υπέρ των ρεαλιστικών λύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής συμμετοχής της ΕΕ» καλώντας να λάβουν μέρος και «εκείνα τα κράτη- μέλη ης Ε.Ε. που μέχρι στιγμής αρνούνται την κατανομή μεταναστών / προσφύγων».

 

Νέα εντολή εισαγγελέα για σύλληψη και προφυλάκιση του Έβο Μοράλες

Νέα εντολή εισαγγελέα για σύλληψη και προφυλάκιση του Έβο Μοράλες

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας είναι πολιτικός πρόσφυγας στην Αργεντινή

Για «τρομοκρατία» και «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» κατηγόρησε ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας τον πρώην πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες, πολιτικό πρόσφυγα στην Αργεντινή, και διέταξε να συλληφθεί και να προφυλακιστεί.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου (2006-2019) αφορά τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» αλλά και «τρομοκρατικές» ενέργειες που φέρεται να «συντόνιζε» προσωπικά, ιδίως μια φερόμενη προσπάθεια να στηθούν μπλόκα, «να περικυκλωθούν οι πρωτεύουσες» των περιφερειών της Βολιβίας, για να μη φθάνουν τρόφιμα σ’ αυτές, κατά τη διάρκεια των «συγκρούσεων του 2019», όπως ανέφερε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωσή του.

Οι κατηγορίες μοιάζουν να βασίζονται σε καταγραφή τηλεφωνικής συνδιάλεξης του πρώην αρχηγού του κράτους με ηγετικό στέλεχος των κοκαλέρος, των καλλιεργητών κόκας, στην οποία ο Μοράλες ακούγεται να προτρέπει τον συνδικαλιστή να οργανώσει μπλόκα, να κλείσει δρόμους που οδηγούν στις πόλεις ώστε να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα, εν μέσω των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, προτού αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα τον Νοέμβριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Μοράλες έδιναν κι έπαιρναν επί εβδομάδες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, αποτέλεσμα που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση. Μετά την εγκατάλειψη του σοσιαλιστή πρώην προέδρου από την αστυνομία και τον στρατό, ο Μοράλες αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του και να εγκαταλείψει τη χώρα. Τον διαδέχθηκε η ως τότε γερουσιαστής της δεξιάς Τζανίνε Άνιες, σε μεταβατικό ρόλο.

Από την εξορία στην Αργεντινή, ο πρώην πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες. «Παράνομα και κατά τρόπο αντισυνταγματικό, η εισαγγελία στη Λα Πας εκδήλωσε την πρόθεση να μου ασκήσει δίωξη για τρομοκρατία» με βάση χαλκευμένα αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ο Μοράλες μέσω Twitter. Πρόσθεσε πως η απαγγελία των κατηγοριών αυτών αποτελεί«επιπρόσθετο τεκμήριο» του «συστηματικού πολιτικού διωγμού από πλευράς της de facto κυβέρνησης» της Άνιες σε βάρος του.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μοράλες.

Η εισαγγελία είχε ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Μοράλες τον Δεκέμβριο του 2019, για ακριβώς τα ίδια αδικήματα. Είχε κατόπιν ανακοινώσει πως θα ζητούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια. Τον Φεβρουάριο, η εισαγγελία άρχισε να διενεργεί κι άλλη έρευνα σε βάρος του, για εκλογική νοθεία. Ως τώρα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη.

«Η δημοκρατία και το κράτος του δικαίου θα επιστρέψουν προσεχώς στη Βολιβία», διαβεβαίωσε ο πρώτος αυτόχθων που αναδείχθηκε στην προεδρία της Βολιβίας.

Η κυβέρνηση της Άνιες κατηγορεί συχνά το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του Μοράλες, ότι επιδιώκει να προκαλεί δυσαρέσκεια στον πληθυσμό για να την εκμεταλλευθεί πολιτικά στις εκλογές, που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 6η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον του MAS, το οποίο έχει ευρεία πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενόψει εκλογών. Η Άνιες θα διεκδικήσει την προεδρία τον Σεπτέμβριο.

Ο Μοράλες δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, καθώς η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε. Είχε ήδη δεσμευθεί ότι δεν θα διεκδικούσε την προεδρία. Ο υποψήφιος του κόμματός του προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

 

Ισπανία: Το 5% του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον κοροναϊό

 Ισπανία: Το 5% του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον κοροναϊό

Τα αποτελέσματα από το τελικό στάδιο έρευνας για αντισώματα για την Covid-19, που έγινε σε πανεθνικό επίπεδο στην Ισπανία, έδειξε ότι περίπου το 5,2% του πληθυσμού της χώρας έχει εκτεθεί στον νέο κοροναϊό, δήλωσαν σήμερα Ισπανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα από τα προηγούμενα στάδια της έρευνας.

Η μελέτη αυτή, κατά την οποία εξετάστηκαν σχεδόν 70.000 άνθρωποι στην Ισπανία τρεις φορές κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που πέρασαν, έδειξε ότι η εξάπλωση της Covid-19 δεν άλλαξε σημαντικά από τον Μάιο, που είχαν δημοσιευτεί τα πρώτα αποτελέσματά της.