Θύελλα στο λιμάνι για την άδεια ναυπηγείου που εξασφάλισε μέσω ΣτΕ η Cosco – Αύξηση ανέργων και στα μητρώα του ΟΑΕΔ

Θύελλα στο λιμάνι για την άδεια ναυπηγείου που εξασφάλισε μέσω ΣτΕ η Cosco

Το πράσινο φως που έδωσε στον ΟΛΠ – Cosco η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αποκτήσει άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος φαίνεται ότι θα ξεσηκώσει νέα θύελλα διαμαρτυριών.

Ηδη οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση, ώστε να μάθουν το σκεπτικό της και αναλόγως να πράξουν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Βασίλης Κανακάκης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» επέμεινε ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης ο ΟΛΠ δεν έχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ναυπηγείου στον χώρο της Ζώνης, αντίθετα έχει υποχρέωση να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές, τις οποίες μπορεί να εκμισθώνει αλλά όχι να τις ιδιοχρησιμοποιεί.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλε-συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, λέγοντας ότι «η έγκριση του master plan στο λιμάνι του Πειραιά από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έγινε χωρίς την άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου στη ναυπηγοεπισκευή».

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2018 η ΟΛΠ Α.Ε. υπέβαλε στην Περιφέρεια αίτημα για την έγκριση εγκατάστασης ναυπηγείου και χορήγηση άδειας ίδρυσης, νότια της Λεωφ. Δημοκρατίας στο Πέραμα, δίπλα από τον χώρο όπου λειτουργούν ιδιωτικά ναυπηγεία.

Τον Ιούνιο 2018 το Τμήμα Ενέργειας και ορυκτών Πόρων της Περιφέρειας απέρριψε το αίτημα της ΟΛΠ Α.Ε. με την αιτιολογία ότι μέσα στα όρια της Περιφέρειας δεν επιτρέπεται η ίδρυση της προτεινόμενης δραστηριότητας υψηλής όχλησης (βλ. άρθρο 17 νόμου 3325/2005 και άρθρο 43 νόμου 4155/2013).

Η ΟΛΠ Α.Ε. προσέφυγε ενώπιον της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία τον Αύγουστο 2018 απέρριψε την προσφυγή. Η εταιρεία στη συνέχεια με αίτημά της στο ΣτΕ ζήτησε την ακύρωση της απόφασης, την οποία και κέρδισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκρεμής απόφαση του ΣτΕ ήταν και ο λόγος που ο ΟΛΠ στο νέο master plan το καλοκαίρι του 2019 δεν συμπεριέλαβε πρόταση για ίδρυση και λειτουργία ναυπηγείου στη ΝΕΖ.

Παρέμβαση μετά τις εξελίξεις έκανε το ΕΒΕΠ, το οποίο προτείνει διάλογο μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, την ΟΛΠ – COSCO, το ΕΒΕΠ, το ΒΕΠ και τους φορείς που εκφράζουν το σύνολο των επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης από την πλευρά του τόνισε ότι η εξεύρεση κοινής γραμμής για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης πρέπει να αποτελέσει το επίκεντρο, ώστε οι όποιες επενδύσεις από πλευράς ΟΛΠ-COSCO, ναι μεν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους, αλλά και οι ελληνικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και τα μικρά ναυπηγεία να έχουν «ανοικτή πρόσβαση» στην αποκλειστική δραστηριότητά τους.

Αύξηση ανέργων και στα μητρώα του ΟΑΕΔ

55.307 περισσότεροι άνεργοι ενεγράφησαν στα μητρώα  του ΟΑΕΔ τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (5,14% μεταβολή) και παρά το καθεστώς αναστολής συμβάσεων που συνοδεύτηκε από την απαγόρευση των απολύσεων. Συνολικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται σε 1.130.000

Επίσης, αυξημένοι κατά 37.341 είναι οι εγγεγραμμένοι με διάρκεια ανεργίας μεγαλύτερη ή ίση των 12 μηνών. Η μεταβολή  από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους   είναι 6,93%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων που αναζητούν εργασία καταγράφεται στην Περιφέρεια Αττικής με 341.758 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 204.912 άτομα. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 31,90% από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,13%.  Επίσης, σχεδόν ένας στους δύο από τους εγγεγραμμένους ανέργους έχει ολοκληρώσει μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση