Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση κατά του lockdown. Ένταση και πρόστιμα – Το πρώτο lockdown το προκάλεσε ο κορονοϊός το δεύτερο έχει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για το lockdown.

Αστυνομικές δυνάμεις σύμφωνα με το thestival.gr βρίσκονται επί τόπου προκειμένου να αποτρέψουν τον συνωστισμό πολιτών και κατά συνέπεια την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, με τους διαδηλωτές να αντιδρούν.

Πραγματοποίησαν δεκάδες ελέγχους σε άτομα που προήλθαν στο χώρο και επέβαλαν τα ανάλογα πρόστιμα.

 

Το πρώτο lockdown το προκάλεσε ο κορονοϊός το δεύτερο έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη

lockdown, Μητσοτάκης

Μία πολύ οξυδερκής και διεισδυτική ανάλυση του Μενέλαου Γκίβαλου για το πολιτικό σκέλος του δεύτερο lockdown και τις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώκει εδώ και πολύ καιρό να αναζητήσει πολιτικό άλλοθι στην πανδημία και στην ανευθυνότητα των πολιτών προκειμένου να δικαιολογήσει τις αποτυχημένες  και καταστροφικές του πολιτικές. Εάν δεν το έχουμε ακόμα καταλάβει, υπεύθυνοι του δεύτερου lockdown είναι ο «εχθρός-λαός» (με επικεφαλής τη νεολαία) και ο κορωνοϊός… Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο «Σωτήρης» έχουν ως αποστολή να σώζουν  ζωές ή καλύτερα, όπως ομολόγησε ο κος Σ. Τσιόδρας, να βοηθήσουν «ώστε να υπάρχει και μια ποιοτική μετάβαση στο θάνατο»… Κάθε ομοιότητα με τους «Νεκρικούς διαλόγους»  του Λουκιανού  είναι απλή σύμπτωση.

Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, όμως, ταυτόχρονα, κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η ίδια η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως «όχημα», ως μηχανισμός νομιμοποίησης των κυβερνητικών – καθεστωτικών πολιτικών.

Στην πράξη ο Covid 19 αποτέλεσε τον «μεγεθυντικό φακό» που απογύμνωσε από τα προσχήματα τις κυβερνητικές πολιτικές και ταυτόχρονα τον μηχανισμό επιτάχυνσης και διεύρυνσης μιας καταστροφικής πολιτικής που είχε ήδη δώσει τα πρώτα της αποτελέσματα πριν ακόμα από την επέλευση της πανδημίας: Διευρυμένα ελλείμματα, αύξηση της ανεργίας, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ το πλιάτσικο, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα ρουσφέτια αποτέλεσαν και αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Το δεύτερο lockdown δεν είναι αποτέλεσμα μιας διαχειριστικής ανικανότητας ή μιας κυβερνητικής αβελτηρίας και ανεπάρκειας. Αντίθετα, αποτελεί «προϊόν»  μιας συνειδητής πολιτικής επιλογής που εχθρεύεται κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και προωθεί (ακόμα και μέσα στην πιο βαθιά κρίση) τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με αυταρχικές μεθόδους και με την γκεμπελική μιντιακή προπαγάνδα.

Στο πρώτο lockdown μας οδήγησε αναγκαστικά η πανδημία. Στο δεύτερο μας εγκλώβισε με τις πράξεις και τις συνειδητές παραλείψεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Το δεύτερο  lockdown έχει όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο.

Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, κανένα άλλοθι. Γιατί πέρα από την οικονομική καταστροφή και τη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, το Σύστημα Υγείας εξαντλεί ραγδαία τα όριά του. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τους επίσημους θανάτους, θα υπάρξουν  και άτυποι , ανώνυμοι θάνατοι είτε από την πανδημία είτε από άλλες ασθένειες που το Σύστημα Υγείας δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει.

Προκύπτουν, συνεπώς, και άλλες ευθύνες πέραν των πολιτικών και ηθικών ευθυνών για όσα ήδη συνέβησαν και για όσα θα συμβούν.

Τη συναίνεση και την ανοχή που διασφάλισε  την πρώτη περίοδο της πανδημίας ο Κυρ. Μητσοτάκης την τίναξε ο ίδιος στον αέρα. Τώρα βρίσκεται μόνος ενώπιον των ευθυνών του, ενώ κάποιοι «ποντικοί» άρχισαν ήδη να διαφοροποιούνται και να αποστασιοποιούνται, έτοιμοι να εγκαταλείψουν το «πλοίο».

 Ο Κυρ. Μητσοτάκης μέσα σ’ αυτούς τους 15 μήνες που κυβερνά απεδείχθη όχι μόνο πολιτικά ανεπαρκής και ακατάλληλος αλλά και επικίνδυνος και μάλιστα σε όλα τα μέτωπα, εσωτερικά και εξωτερικά. 

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

*Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι  Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ε.Κ.Π.Α.
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Α.  του ΣΥΡΙΖΑ- Πολιτική Συμμαχία