Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαντούν οι υγειονομικοί στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Το «Καραβάνι της Υγείας» θα ξεκινήσει πορεία από το Ιπποκράτειο και στόχος είναι να περάσει από τις υγειονομικές μονάδες της πόλης, όπου θα ενσωματώνει εργαζόμενους από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, με στόχο να καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η πορεία θα κινηθεί επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη λωρίδα κυκλοφορίας με κατεύθυνση ανατολικά να έχει κλείσει από την Τροχαία. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο και στη συνέχεια μέσω της Παπαναστασίου θα κατευθυνθεί προς το Θεαγένειο, στη συνέχεια στη Λεωφόρο Στρατού και στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», αμέσως μετά στην Γ’ Σεπτεμβρίου και μέσω της Εγνατίας θα συνεχίσει από Αντιγονιδών με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Στην «κεφαλή» βρίσκονται διαδηλωτές με ξύλινα κρεβάτια που παριστάνουν τις κλίνες των νοσοκομείων, κρατούν μαύρα μπαλόνια και τύμπανα, επιλέγοντας όπως λένε αυτόν τον συμβολικό τρόπο για να αναδείξουν την αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αναστολή εργασίας σε υγειονομικούς αποκαθήλωσε τον ρυθμό των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση «”πετάει” στο δρόμο εργαζόμενους που επί 19 μήνες ήταν στην πρώτη γραμμή στην με την πανδημία».
Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 7.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, εκ των οποίων 1.500 είναι με αναρρωτική άδεια. Ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν στην κατοχή τους «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού ανέρχεται περίπου στους 200, ενώ, όπως πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή στη Δημόσια Υγεία εργάζονται περίπου 500 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Δείτε το βίντεο του thesstoday.gr…
Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών, καθώς όπως σημειώνουν «σε περίοδο πανδημίας που τα Νοσοκομεία γεμίζουν με περιστατικά κορωνοϊού αντί να προσθέτουν δυνάμεις στο σύστημα, έχουμε την πιο μαζική φυγή εργαζομένων με αναστολή εργασίας στην ιστορία του Υγειονομικού Συστήματος εξαιτίας του μη εμβολιασμού και μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών είναι εξειδικευμένο προσωπικό πρώτης γραμμής που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, χωρίς ένα ευρώ μισθό».
Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει ΔΕΘ έχει καλέσει σε νέο κάλεσμα, αύριο, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Δείτε στο επόμενο βίντεο του grtimes.gr, εικόνες από την πρωινή συγκέντρωση…
ΕΚΘ: Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα ξεπεράσει το 40%
- Δυσοίωνη πρόβλεψη κάνει για την Θεσσαλονίκη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της η ανεργία στην πόλη μας ενδέχεται να ξεπεράσει το 40%. Αυτό αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ενόψει της ΔΕΘ, όπου δεν θα πραγματοποιήσει παραδοσιακά συλλαλητήριο η ΓΣΕΕ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Φέτος είναι ιδιαίτερη η κατάσταση, όπως και πέρυσι και στο εργασιακό κλίμα. Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η αναζήτηση εργασίας και η θέσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Θα δυσχαιράνει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών και των οικογενειών. Όλα αυτά έχουν αλυσιδωτό αποτέλεσμα και η ανόρθωση της οικονομίας και του εργασιακού βίου θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
Ενώ από την πλευρά του ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης, ζητώντας «σταματήσει τις παλινωδίες». Όπως επεσήμανε: «Και στη φετινή ΔΕΘ η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα διεκδικούν τα αυτονόητα, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και πάνω απ’ όλα προστασία στην υγεία των εργαζομένων. Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτικές, να ενισχύσει το εργατικό εισόδημα και να σταματήσει τις παλινωδίες».
Και συνέχισε: «Η ανεργία όσο πάει και μεγαλώνει. Ο κορωνοϊός μετά τα μνημόνια είναι η αιτία που έκλεισαν εκατοντάδες επιχειρήσεις και δημιουργήθηκαν στρατιές ανέργων. Μια από τις πρόνοιες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ΓΣΕΕ δεν υποστέλλει την αγωνιστική της ταυτότητα όμως δεν μπορούμε να βάλουμε την υγεία σε χαμηλότερο επίπεδο. Δεν θα γίνει συλλαλητήριο, θα γίνουν όλες οι άλλες εκδηλώσεις, θα γίνουν τα συλλαλητήρια και οι διαμαρτυρίες όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως κάναμε στο απαράδεκτο εργασιακό νομοσχέδιο».
«Κρατική παρέμβαση εδώ και τώρα για την ακρίβεια»
Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά, ο κ. Μουτάφης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση. «Άλλο ένα στοιχείο που χτυπάει αποκλειστικά την τάξη των εργαζομένων, ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, αυτό που λέμε οι φτωχοί. Να σταματήσει να παίζει η κυβέρνηση με επικοινωνιακά και να μιλάει τώρα για διευρυμένα κοινωνικά τιμολόγια, πρώτα να αυξήσει το ρεύμα και μετά να το φθηνύνει. Δεν γίνεται αυτό. Πάλι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας πληρώνει την ακρίβεια. Θέλουμε εδώ και τώρα κρατική παρέμβαση».
Ο αναπληρωτής γραμματέας ΕΚΘ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε πως η λύση βρίσκεται στον ξεσηκωμό και πως η κοινωνία πρέπει να εκφράσει την οργή της. «Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να συνειδητοποιήσουν οι συνάδελφοί μας και στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και του εργατικού κέντρου την αναγκαιότητα για να εκφραστεί η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας για τα προβλήματα που τσακίζουν ζωές. Δε μπορεί κάθε χρόνο να κάνουμε διαπιστώσεις και μνημόσυνα. Είναι κάθε χρόνο και χειρότερα. Καθόμαστε και κοιτάμε σαν να είμαστε θεατές των εξελίξεων. Είναι απαράδεκτο και εγκληματικό. Καλούμε την κοινωνία να εκφράσει την οργή της οργανωμένα. Να ξεσηκωθεί», ανέφερε.
Πηγή: thesstoday.gr