Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών. Αντιδρούν οι κλινικάρχες – Στέρεψαν και οι εφεδρείες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη – Τώρα η πιο κρίσιμη μάχη, βλέπουμε για την άρση του lockdown 

Νοσοκομείο Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη.

Την επίταξη δύο κλινικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους, τα οποία τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Ποιες κλινικές αφορά και για πόσο διάστημα. Τι απαντά ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικών.

Η αρνητική απάντηση των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης στο τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας για διάθεση κλινών ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας έφερε την επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, όπως είχε προειδοποιήσει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται, πως η προειδοποίηση ανέφερε ότι το υπουργείο θα προβεί σε αναγκαστική επίταξη αν οι ιδιωτικές κλινικές δεν διέθεταν εθελοντικά 200 κλίνες, πράγμα που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής, με την επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους στη Θεσσαλονίκη, που πλέον τίθενται στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Πρόκειται για αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της “ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε.” που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της “ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

“Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ”.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.

Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Σαραφιανός: “Τον Σεπτέμβριο ο Κικίλιας έλεγε είμαστε καλά”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ εξήγησε το σκεπτικό της αρνητικής απάντησης:

“Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται με κορονοϊό. Είχαμε βρει δυο κέντρα αποκατάστασης τα οποία είναι περιφερειακά. Δεν δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. Μετά προτείναμε άλλα δύο νοσοκομεία, όπου γίνονταν διεργασίες και θα μπορούσαν να ανοίξουν αυτά. Οι δικοί μας είναι αυτοί που πήραμε από τα κρατικά νοσοκομεία για να τα αδειάσουμε. Ο απλός πολίτης φοβάται να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν. Αντί να σώσουμε ανθρώπινες ζωές θα μεταδώσουμε την ασθένεια; Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τα περιστατικά. Αυτό ισχύει Πανελλαδικά. Άνοιξε και το 424. Αν γίνει επίταξη, αναγκαστικά δεν θα παρανομήσουμε. Εκεί θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν υπάρξει μετάδοση θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές“.

 

Στέρεψαν και οι εφεδρείες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Στέρεψαν και οι εφεδρείες του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Άνευ πρακτικής εφαρμογής αποδείχτηκε το αφήγημα περί “Μίας Υγειονομικής Περιφέρειας” για την Ελλάδα. Με απόφαση Κικίλια επιβάλλεται η επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας.

Κατάσταση εμπόλεμης ζώνης θυμίζει η περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω της επιδημίας κορονοϊού, ενεργοποιώντας το τελευταίο όπλο που διαθέτει η Κυβέρνηση και το οποίο αφορά στην “αναγκαστική” νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσει ο Βασίλης Κικίλιας. Η δημοσιοποίηση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού όπως φαίνεται το να λειτουργήσει η χώρα σαν μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια δεν είναι κάτι εφικτό.

Η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, έχει πληγεί έντονα από την επιδημία, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι δημόσιες δομές υγείας για τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό. Μόνο το τελευταίο τριήμερο διαγνώστηκαν στο νομό περί τα 2300 νέα κρούσματα, μεγάλο ποσοστό από τα οποία χρειάζεται νοσηλεία. Με δεδομένο ότι η νοσηλεία ακόμη και χωρίς διασωλήνωση διαρκεί πολλές μέρες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία πλέον δεν επαρκούν.

Ως ύστατη λύση λοιπόν, η Κυβέρνηση επιβάλλει την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για την περίθαλψη των ασθενών με covid. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα συνέδραμαν -με το αζημίωτο βέβαια- το ΕΣΥ, περιθάλποντας περιστατικά εκτός κορονοϊού ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό ώστε να απαιτείται η νοσηλεία και περιστατικών κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε επισημάνει και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης “η επίταξη έχει προβλεφθεί νομοθετικά από το πρώτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα πρόσφατα εμπλουτίσαμε νομοθετικά τα εργαλεία τα οποία έχουμε στην διάθεση μας, για να προβούμε σε επίταξη προσωπικού, δομών, εξοπλισμού και ούτω καθεξής. Να θυμίσω επίσης, ότι η επίταξη είναι το τελευταίο όπλο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Γιατί η επίταξη δεν είναι δωρεάν στο Κράτος. Πληρώνουμε ό,τι και να επιτάξουμε, είτε είναι ιδιώτης, είτε είναι προσωπικό”.

Άμεσα λοιπόν αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) από τον κ. Κικίλια για την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, μετά την άρνηση του συνόλου των κλινικών στη Β. Ελλάδα να εισφέρουν τις κλινικές τους, όπου θα προβλέπεται η με … «φύλλο πορείας» μεταφορά ασθενών με κορονοϊό σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αρχικά, το ενδεχόμενο νοσηλείας ασθενών με Covid-19, εκτός δημοσίων νοσκομείων ακόμη και με τη δέσμευση μίας ολόκληρης κλινικής, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Οι σκέψεις αυτές όμως βρήκαν άμεσα ενστάσεις από τις ιδιωτικές κλινικές, κυρίως λόγω των δυσκολιών εφαρμογής της. Προτάθηκαν, μάλιστα, και εναλλακτικές λύσεις, όπως να αναλάβουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά μη Covid από νοσοκομεία όμορων δήμων, προκειμένου να αδειάσουν εκεί κρεβάτια για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Πρόταση που φέρεται να μη βρήκε ανταπόκριση από το Υπουργείο.

Παρόλα αυτά, με διάταξη που εντάχθηκε σε νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές του Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας επαναπροσδιόρισε τη δυνατότητα επίταξη, ή για την ακρίβεια αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, ιδιωτικών δομών και χώρων υγείας, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε πριν δύο μέρες και ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με την οποία ρυθμίζεται η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Η επόμενη κίνηση από την πλευρά του υπουργείο έγινε όταν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας απέστειλε τελεσίγραφο στο Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) και στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) ζητώντας τους να δηλώσουν έως τις 21.00 χθες βράδυ Πέμπτης, 200 κρεβάτια για ασθενείς με Covid, στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, καθίστατο σαφές πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε το Υπουργείο θα προχωρήσει στη λύση της καθολικής επίταξης. Θετική απάντηση δεν υπήρξε, ούτε στο πλαίσιο των συζητήσεων ούτε στο τελεσίγραφο.

Έτσι θα εκδοθεί σήμερα πιθανότατα Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί την επίταξη και θα ρυθμίζει τη διαδικασία , προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών άμεσα. Στην πράξη, η ιδιωτική κλινική θα λάβει φύλλο επίταξης και οι εργαζόμενο φύλλα πορείας. Μάλιστα, αν κάποιος επικεφαλής ιδιωτικής κλινικής αρνηθεί την επίταξη, τότε θα δίνεται δυνατότητα στον διοικητής της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας να τον αντικαταστήσει.

Η επίταξη σημαίνει ότι η οποιαδήποτε κλινική δεν μπορεί να αρνηθεί τη νοσηλεία ασθενούς που θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της, εφόσον θα διαθέτει τα σχετικά έγγραφα. Η νοσηλεία τους καθίσταται υποχρεωτική.

 

Τώρα η πιο κρίσιμη μάχη και βλέπουμε για την άρση του lockdown 

Προβληματίζει η συνεχόμενη αύξηση νοσηλειών λόγω κορονοϊού, ειδικά σε κλίνες ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα τα Χριστούγεννα, ωστόσο έλαβε και νέα μέτρα στη Β. Ελλάδα, καθώς η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι ασφυκτική και το Υγείας προχωρα σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών στη Θεσσαλονίκη

Στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να προχωρήσει σε σταδιακό και μερικό άνοιγμα της οικονομίας τα Χριστούγεννα, ωστόσο αυτή τη στιγμή προέχει η μάχη με τον κορονοϊό, καθώς η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι ασφυκτική και συνεπώς η άρση του lockdown δεν προβλέπεται να ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα και ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πότε και σε ποιο βαθμό θα προχωρήσει.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, ωστόσο για να ληφθούν αποφάσεις, θα πρέπει η κατάσταση να έχει βελτιωθεί σημαντικά και επίσης να μην υπάρχει κίνδυνος με το που θα ανοίξει η κοινωνία, να επιστρέψει η χώρα στο κόκκινο.

Έτσι ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για το σχέδιο για την άρση του lockdown, αλλά και για το σχέδιο εμβολιασμού, χθες αναγκάστηκε να λάβει και νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέδωσε στη χαλαρότητα των πολιτών σε πολλές περιοχές και προειδοποίησε ότι εάν δεν τηρηθούν από όλους αυστηρά τα μέτρα, θα καθυστερήσει το άνοιγμα της οικονομίας.

“Τα Χριστούγεννα είναι ακόμη πολύ μακριά” δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ερωτηθείς εάν θα ανοιξουν οι Εκκλησίες, υπό το πρίσμα και των κρουσμάτων σε ιεράρχες, αλλά και του γεγονότος ότι νοσηλεύεται με κορονοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι όχι χθες το βράδυ, το υπουργείο Υγείας έφτασε χθες στο σημείο να στείλει τελεσίγραφο επίταξης στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, καθώς αρνήθηκαν να προσφέρουν κλίνες στον πόλεμο κατά του κορονοϊού, γεγονός που δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις. Σήμερα αναμένεται να προχωρήσει η επίταξη.

Η κυβέρνηση όμως ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις, ιδίως από τον εμπορικό κόσμο, να ανοίξει την οικονομία τα Χριστούγεννα για να κινηθεί η αγορά. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέτει την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αμέσως μετά τη λήξη του 2ου lockdown στις 30 Νοεμβρίου, επικαλούμενη πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση έχει πει, δεν αποτελούν πηγές υπερμετάδοσης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πάντως άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο τι θα γίνει με την εστίαση, ενώ στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσαν να τεθούν περιορισμοί ατόμων στα ρεβεγιόν ή να μην επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Η Ελλάδα δεν είναι όμως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και η ευρωπαϊκή στρατηγική συζητήθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβαση του επισήμανε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Ζήτησε επίσης τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021 και εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο μπλοκάρουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε οικονομίες όπως η ελληνική που χρειάζονται επειγόντως τα χρήματα αυτά.

Βίκυ Σαμαρά