Ένα ένα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης γεμίζουν με τέντες στον προαύλιο χώρο τους.
Μετά το ΑΧΕΠΑ, τέντες στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, οι τέντες τοποθετήθηκαν στο Ιπποκράτειο αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε ομάδες ασθενών που έχουν συμπτώματα covid-19 ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Επίσης, κάποιες τέντες χρησιμοποιούνται και ως χώροι αναμονής.
Έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.
Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών -που αποτελούν δωρεά της ΔΕΘ- προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Υπαίθριες τέντες θα στηθούν και στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Αγιο Δημήτριο και Αγιο Παύλο στη Θεσσαλονίκη.
Σκηνές από το Ιπποκράτειο
Σκηνές από το ΑΧΕΠΑ
Lockdown: Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και εξόδους από Παρασκευή
Νέα μέτρα στο πλαίσιο του lockdown με ισχύ από την Παρασκευή (13/11). Τι ισχύει για την απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 με 05.00 και τις υπηρεσίες take away και delivery.
Νέα μέτρα στο πλαίσιο του καθολικού lockdown για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη (11/11).
Τα μέτρα αυτά, τα οποία τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Παρασκευή (13/11), αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας 09.00 το βράδυ με 05.00 το πρωί και τις υπηρεσίες take away και delivery.
Απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 – 05.00
Από 13/11, σε όλη την επικράτεια, 21.00- 05.00 απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις εκτός από αυτές που αφορούν λόγους εργασίας- υγείας και συνοδεία κατοικίδιου και μόνο σε κοντινή απόσταση από την οικία. Απαραίτητη η αποστολή SMS στο 13033 με τους ανάλογους κωδικούς και βεβαίωση εργοδοτών/εργαζομένων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το χρονικό διάστημα 21.00 με 05.00 οι πολίτες μπορούν να στέλνουν στο 13033 SMS μόνο με τους κωδικούς 1 (μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό) και 6 (που θα ισχύει μόνο για την κίνηση με κατοικίδιο ζώο), ενώ για λόγους μετάβασης – αποχώρησης στην εργασία απαιτείται βεβαίωση εργαζομένου από την Εργάνη ή το forma.gov.
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
Τι ισχύει για take away και delivery
Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν το take away και το delivery δημιούργησαν σύγχυση στους πολίτες, ωστόσο, καθώς οι αρχικές διευκρινίσεις που δόθηκαν από ανώτατες πηγές της Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια της ενημέρωσης Χαρδαλιά, ανέφεραν ότι με την απαγόρευση κυκλοφορίας θα κλείνουν και τα take away και τα delivery.
Πληροφορίες που διακινήθηκαν ακολούθως έκαναν λόγο για κανονική λειτουργία και των delivery και των take away, αναιρώντας την αρχική διευκρίνιση.
Η επίσημη ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία ορίζει πως κανονικά θα λειτουργούν τόσο οι υπηρεσίες delivery, όσο και εκείνες του take away, στο πλαίσιο, όμως, των προβλεπόμενων μετακινήσεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς take away θα μπορούν να παίρνουν μόνο όσοι που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή όσοι επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται. Συνεπώς, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός 2 (αγορά αγαθών) στα SMS.
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
“Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.
Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές”.
Τι άλλο ανακοινώθηκε
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, ακόμη, πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, μετά από απόρριψη του σχετικού αιτήματος από την αρμόδια επιτροπή.
Αναφορικά με την τηλεργασία είπε ότι κάθε οργανισμός από 13/11 θα πρέπει να διαθέτει έκθεση με την οποία να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.
Κ. Νοτοπούλου: Δεν φταίει ο τουρισμός – Η κυβέρνηση τουριστών φταίει
«Την δήθεν επιτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης την διαδέχθηκε η ομολογία της πολιτικής τους αποτυχίας τους με το δεύτερο lockdown» τονίζει η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου
Η δήλωση:
Την δήθεν επιτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης την διαδέχθηκε η ομολογία της πολιτικής τους αποτυχίας με το δεύτερο lockdown.
Την επικοινωνιακή τακτική του καταλογισμού των κυβερνητικών ευθυνών στην ατομική ευθύνη των πολιτών και των νέων ανθρώπων την διαδέχεται σήμερα η ομολογία του Άδωνι Γεωργιάδη για τις “εγκληματικές” αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Απο την αρχή επιμέναμε στην επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, με ενιαία και καθολική εφαρμογή.
Επιμείναμε στα αρνητικά τεστ 72 ώρες πριν, ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου στη χώρα απο κάθε πύλη εισόδου προκειμένου να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια των πολιτών, των τουριστών και του τουρισμού.
Επιμείναμε σε μαζικά τεστ και ενίσχυση του ΕΣΥ.
Εχθές, για ακόμα μία φορά ο κ. Θεοχάρης αντί να αναλάβει τις ευθύνες του ως Υπουργός Τουρισμού κρύφτηκε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως το σχέδιο μας ήταν να κλείσουμε τον τουρισμό.
Σήμερα, του απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια κρίση ειλικρίνειας: «Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι. Και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία, και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε 5 μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή μας την συγκέντρωση δεν είδαμε ότι ο ιός μεταλλάχθηκε, τόσο γρήγορα δεν το είδαμε και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι αναμέναμε»
Η κυβέρνηση ομολογεί πως άνοιξε την οικονομία χωρίς σχέδιο, διακινδυνεύοντας την υγεία των πολιτών.
Δε φταίει ο τουρισμός, η κυβέρνηση τουριστών φταίει.
«Επιτελική» ανευθυνότητα, εγκληματικές ευθύνες.