Θέατρο: Το γεύμα. της Λείας Βιτάλη

Ένα έργο γροθιά στο στομάχι. Μπορεί να γράφτηκε τουλάχιστον δυο δεκαετίες πριν καθώς έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου το 1998, αλλά με την έμφυλη ακραία βία που έχουμε βιώσει από το πέρας της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας και επιπλέον την ανάδυση του ελληνικού κινήματος Metoo θαρρείς πως είναι απολύτως σύγχρονο.

Δυστυχώς αποδεικνύεται επίκαιρο και διαχρονικό. Ο λόγος για “Το Γεύμα” της Λείας Βιτάλη που πήρε διήμερη παράταση κι έτσι προλαβαίνετε να δείτε τη Δευτέρα 30 και Τρίτη 31/5 στις 9μμ στο θέατρο της οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής».

Το έργο που ξεσκεπάζει την κρυφή και φανερή βία στη ζωή μας με κυρίαρχη τη βία κατά των γυναικών και τη γυναικοκτονία σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μπίτος θέλοντας να καταγγείλει αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που αποφασίζουν να παίξουν τρία ζευγάρια καλοβαλμένων και επιτυχημένων νέων μετά από ένα πλούσιο δείπνο σε μια γιορτή. Καλλιεργημένα κι ευκατάστατα παιδιά του σύγχρονου συστήματος που παίζουν στο χρηματιστήριο, ξέρουν να ρισκάρουν και να επιβιώνουν, θα αναπαραστήσουν μια σκηνή βιασμού που απασχολεί την επικαιρότητα και έδειξε η τηλεόραση, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν αν το θύμα το “προκάλεσε” -όπως ακόμη επιμένει το στερεότυπο που αρνείται να αναγνωρίσει το θύμα να αναρωτιέται ή αν θα μπορούσε να το αποφύγει. Όμως τα πράγματα ξεφεύγουν και φτάνουν στα άκρα και κανείς δεν περιμένει που μπορεί να φτάσουν οι αχόρταγοι για βία και δύναμη άνθρωποι που αποκαλύπτονται καθώς πέφτουν τα πέπλα της κοινωνικής κοσμιότητας…

Συντελεστές: σκηνικά- κοστούμια Νέλλη Σφακιανάκη, σχεδιασμός φωτισμών – φωτογραφίες Νύσος Βασιλόπουλος. βοηθοί σκηνοθέτη Θησεύς Μαρκόπουλος- Μαργαρίτα Μαλεβίτη. Παραγωγή: Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ.

Παίζουν οι Θεοδώρα-Έλλη Αθανασοπούλου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Δημήτρης Καστανιάς, Θανάσης Κριτσάκης, Ελένη Μιχαηλίδου, Άλκηστις Πολυχρόνη.

ΙΝΦΟ

Θεάτρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» (Κυκλάδων 11, Αθήνα, 2108217877). Δευτέρα 30/5, Τρίτη 31/5 στις 21.00. Εισιτήρια 12-15€. Διάρκεια 70 λ. Η παράσταση δεν συνιστάται σε ανήλικους. Προπώληση Ticketservices και ταμείο.

Ιωάννα Σωτήρχου