Η φωτογραφία που αποτυπώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και έγινε viral — Καταρρίφθηκε το ρεκόρ: Χθες η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί παγκοσμίως

Κακοποίηση ζώου: Έβαψαν με σπρέι πολική αρκούδα | Vita.gr

Μία περιέργη και ασυνήθιστη φωτογραφία κατέγραψε φωτογράφος της Greenpeace, η οποία δείχνει μία πολική αρκούδα στην Αρκτική να παίζει με ένα πλαστικό μπουκάλι.

Τη φωτογραφία κατέγραψε ο Roie Galitz, φωτογράφος και εκπρόσωπος του ισραηλινού γραφείου της Greenpeace στην Αρκτική.

Η φωτογραφία που αποτυπώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και έγινε viral

«Η φωτογραφία αυτή αποτυπώνει όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα», σημειώνει σε ανάρτησή του το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα πλαστικά ξεκίνησαν.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια «η πλαστική ρύπανση απειλεί τους ωκεανούς μας, την άγρια ζωή και διαταρράσσει τις λεπτές ισορροπίες στη φύση. Δεν μπορεί κανείς πια να ισχυριστεί ότι δεν βλέπει το πρόβλημα, γιατί είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι βασικοί στόχοι για την Παγκόσμια Συνθήκη θα πρέπει να είναι:

  • Ο περιορισμός της παραγωγής και χρήσης πλαστικού
  • Η αλλαγή νοοτροπίας από τις εταιρείες: στροφή σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης και επαναγέμισης
  • Η πλήρης διαφάνεια στις ποσότητες παραγωγής, χρήσης, εισαγωγών και εξαγωγών πλαστικού
  • Η εξέταση όλου του κύκλου ζωής του πλαστικού, δηλαδή από το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραγωγής του ως και την απόρριψή του
  • Οι πιο πλούσιες χώρες να κάνουν την αρχή για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά και να στηρίξουν τις υπόλοιπες χώρες στην προσπάθεια
  • Η διασφάλιση ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι συλλέκτες απορριμμάτων αλλά και όσοι εργαζόμενοι επηρεάζονται, θα έχουν φωνή και θέση στον σχεδιασμό μιας δίκαιης μετάβασης προς την κυκλική οικονομία

*Φωτογραφία του Roie Galitz

 

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ: Χθες η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί παγκοσμίωςΚαταρρίφθηκε το ρεκόρ: Χθες η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί παγκοσμίωςΈνα αγοράκι παίζει και δροσίζεται σε σιντριβάνι, κατά τη διάρκεια καύσωνα που πλήττει την Κίνα.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί παγκοσμίως, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις αμερικανικού μετεωρολογικού παρατηρητηρίου.

Κατά την Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η μέτρηση ξεπερνά κατά πολύ τους 17,01°C που μετρήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, της Δευτέρας 3 Ιουλίου, κατά την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 και επαναλήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979.

Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται ανάμεσα στους 12°C και 17°C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά την διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20°C στις αρχές του Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000, σύμφωνα με αυτό το σύστημα μέτρησης.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δικές του μετρήσεις για την Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στην «βάση δεδομένων ERA5» που χρονολογείται από το 1940, όμως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τις 4 Ιουλίου.

Τα ρεκόρ αυτά, που θα πρέπει ακόμα να επιβεβαιωθούν, κινδυνεύουν και πάλι να καταρριφθούν σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Στις αρχές του Ιουνίου, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί για την περίοδο αυτή του έτους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ με αρκετή απόσταση.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν πιθανόν πρόγευση της επίδρασης του φαινομένου El Niño – το οποίο συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών – ενισχυόμενου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου.

Στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Niño εκτιμώντας ότι «πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές.

Τον Ιούνιο, σειρά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στην Ασία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί. Το Μεξικό και το Τέξας επλήγησαν από ακραία κύματα ζέστης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*