Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για στήριξη των πλανόδιων πωλητών – Στοχευμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για την εστίαση

Οικονομική στήριξη των πωλητών υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου του ν. 4497/2017 και ένταξή τους στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληττόμενων επαγγελμάτων, ζητούν 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τροπολογία που κατέθεσαν στο σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Η τροπολογία είναι μια πρωτοβουλία του βουλευτή Χαρίτση Αλέξη και συνυπογράφουν οι: Δραγασάκης Γιάννης, Καφαντάρη Χαρά, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα και Τζανακόπουλος Δημήτρης.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση προστίθεται άρθρο για την οικονομική στήριξη των πλανόδιων και υπαίθριων μικροπωλητών και λιανεμπόρων καθώς και όσων εκ των πωλητών υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου του ν. 4497/2017 δραστηριοποιούνται σε αγορές οι οποίες έχουν τεθεί σε πλήρη αναστολή λειτουργίας μετά τις 31 Αυγούστου 2020, με την ένταξή τους στα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από την πανδημία του κορωνοϊού επαγγελμάτων.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση κρίνεται αναγκαία καθώς, πέρα από τις πολύ σοβαρές  επιπτώσεις που έχει επιφέρει στο υγειονομικό πεδίο, η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, ύψους 15,2% για το 2ο τρίμηνο του 2020, στην εκτίναξη της ανεργίας στο 16,8% τον Ιούλιο και στην κατάρρευση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό  είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν και οι πλανόδιοι και υπαίθριοι μικροπωλητές και λιανέμποροι καθώς και όσοι εκ των πωλητών υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου του ν. 4497/2017 δραστηριοποιούνται σε αγορές οι οποίες έχουν τεθεί σε πλήρη αναστολή λειτουργίας μετά τις 31 Αυγούστου 2020 στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν  υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες άνω του 60% στον ετήσιο τζίρο τους εξαιτίας της αναστολής της δραστηριότητας τους για τα χρονικά διαστήματα από 14-03-20 έως 01-06-20 και από τις 28-08-20 έως σήμερα (ΚΥΑ 3573/28-08-20 και 3952/15-09-20), ενώ και κατά το μικρό διάστημα που επιτρεπόταν να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους ουσιαστικά   υπολειτουργούσαν, καθώς ιδίως πολλές από τις εμποροπανηγύρεις στις οποίες δύνανται να δραστηριοποιηθούν ακυρώθηκαν μετά από σχετική απόφαση  του οικείου δήμου. Κατά το χρονικό διάστημα των επτά αυτών μηνών οι εν λόγω επαγγελματίες έχουν λάβει οικονομική αποζημίωση, ύψους  μόλις 1.100 ευρώ, μόνο για το πρώτο διάστημα που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και χωρίς να δικαιούνται απαλλαγή από τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Στο μεταξύ δεν τους έχει καταβληθεί η αποζημίωση των 534 ευρώ για τον Μάιο, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την καταβολή αποζημίωσης για το διάστημα από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα ούτε κάποια άλλη πρόβλεψη για την ρύθμιση ή αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου α’ 68 έχουν θεσπιστεί  κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα  προκειμένου να καλυφθεί το θεσμικό κενό και να προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής στήριξης και για  τους ΚΑΔ στους οποίους δραστηριοποιούνται οι μικροπωλητές και λιανέμποροι  καθώς και όσοι εκ των πωλητών υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου του ν. 4497/2017 δραστηριοποιούνται σε αγορές οι οποίες έχουν τεθεί σε πλήρη αναστολή  λειτουργίας μετά τις 31 Αυγούστου 2020.

Επειδή διανύουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η ειδική αυτή κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται  ως πωλητές υπαίθριου, στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου του ν. 4497/2017 και έχουν τεθεί σε πλήρη αναστολή εργασίας μετά τις 31 Αυγούστου και ειδικότερα οι πλανόδιοι και υπαίθριοι μικροπωλητές και λιανέμποροι βρίσκονται ουσιαστικά εδώ και ήδη επτά μήνες σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν την παραμικρή δραστηριότητα και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη για την ουσιαστική οικονομική τους στήριξη, καθίσταται επιβεβλημένη η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού καθώς και η απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, όπως προβλέπεται στην προτεινόμενη ρύθμιση ως τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου.

 

Στοχευμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για την εστίαση ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Να δημιουργηθεί ΤΩΡΑ στοχευμένο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τον πληττόμενο κλάδο της εστίασης»

Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, στον οποίο δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις με περισσότερους από 350.00 εργαζόμενους και συνολικό κύκλο εργασιών που έφτασε, το 2018, τα 6 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι επιχειρήσεις του κλάδου πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας, με συντριπτική πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57%, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ,  1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επανα-λειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και η προσφυγή σε νέο δανεισμό, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των επιχειρήσεων που μπαίνουν εκ νέου σε lockdown, ενώ καθίσταται εξαιρετικά αβέβαιη η ένταξή τους στα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών. Ο ίδιος τονίζει ότι στο ΕΣΠΑ είναι επιλέξιμες όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατόπιν αυτών, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αν προτίθεται να αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δημιουργήσει στοχευμένο πρόγραμμα  μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση:

Αθήνα,5 Νοεμβρίου2020
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. ΥπουργόΑνάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης»

Η κρίση του κορονοϊού έχει ήδη εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, οι οποίες επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά την διαχείριση της πανδημίας.
Ένας από τους κλάδους που πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας είναι αυτός της εστίασης, με πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο 57% που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και το συντριπτικό 90%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι δε δυνατότητες πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, που είναι ατομικές, μικρές και πολύ μικρές, είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Κατόπιν αυτών,
Επειδή στην εστίαση δραστηριοποιούνται περί τις 80.000 επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 350.00 εργαζόμενους, που μαζί με τα συμβοηθούντα μέλη φτάνουν τους 430.000 και συνολικό κύκλο εργασιών που για το 2018 άγγιξε τα 6 δισ. ευρώ.

Επειδή η μετάθεση μέρους των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες και η προσφυγή σε νέο δανεισμό, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση επιχειρήσεων που μπαίνουν εκ νέου σε lockdown.

Επειδή τα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών περιλαμβάνουν κριτήρια που καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη την ένταξη σε αυτά των επιχειρήσεωνεστίασης.

Επειδή το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιορισμών, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας.

Επειδή θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνολικές επιπτώσεις στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας (πρωτογενής παραγωγή, αγροδιατροφή, μεταποίηση τροφίμων, τουρισμός).

Επειδή στο ΕΣΠΑ είναι πλέον επιλέξιμες όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου και μάλισταμε100%ευρωπαϊκή χρηματοδότηση,δηλαδή με μηδενικήεπιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πέραν της ενίσχυσης που απαιτείται για το σύνολο της οικονομίας, προτίθεστε, έστω και τώρα, να αξιοποιήσετε τους πόρους του ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)