Η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει στο σφυρί τα αμαρτωλά δάνεια Λογοθέτη – Κάτσης: «Πιάσαμε την κυβέρνηση στα πράσα, διέκοψε τη…

Η σκανδαλώδης υπόθεση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Libra, συμφερόντων του εφοπλιστή Λογοθέτη, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώλησή τους από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να πουλήσει ένα πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα οποία έλαβαν τρεις εταιρείες της Libra, πριν ή μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2015 και έχει ήδη προσλάβει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να προετοιμάσουν την πώληση. Τα δάνεια αυτά έχουν ως εξασφαλίσεις δυο ξενοδοχειακές μονάδες στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ένα ακίνητο μεγάλης αξίας στη Βούλα, άδειες εγκατάστασης ΑΠΕ και ΑΠΕ σε λειτουργία καθώς και ενεχυριασμένες μετοχές Πειραιώς, οι οποίες προήλθαν από τη συμμετοχή των δανειοληπτριών εταιρειών στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Οι δοσοληψίες Πειραιώς – Λογοθέτη

Με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Libra, η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να κλείσει οριστικά τη σκανδαλώδη υπόθεση των δανείων Λογοθέτη. Να θυμηθούμε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Documento, η υπόθεση αυτή αφορούσε την πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς ενός τεράστιου πακέτου δανείων προς εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη, το οποίο περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια ύψους 1.1. δις ευρώ τα οποία είχαν χορηγηθεί από τη Marfin Egnatia Bank σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού, προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ που η Πειραιώς είχε χορηγήσει σε μεγαλοστελέχη της για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά ένα μέρος τους κατέληξε στο εξωτερικό, σε παραβίαση των σε ισχύ τότε capital controls, και ένα χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων 80 εκατ. ευρώ από εταιρείες ΑΠΕ.

Η συνολική αξία αυτού του δανειακού χαρτοφυλακίου ανέρχονταν σε 1.2 δις ευρώ, ωστόσο η εταιρεία Libra του εφοπλιστή Λογοθέτη το απέκτησε πληρώνοντας τίμημα μόλις 300 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο από την Πειραιώς. Γα το λόγο αυτό, η όλη υπόθεση ανέδιδε οσμή σκανδάλου και μάλιστα υποδείκνυε συναλλαγή με ανταλλάγματα ανάμεσα στη διοίκηση της Πειραιώς και τον Λογοθέτη, με μεγάλη ζημία της τράπεζας και του ελληνικού Δημοσίου που ήταν ο κύριος μέτοχός της.

Τα δάνεια Λογοθέτη δεν αποπληρώθηκαν

Με δυο λόγια, ο Λογοθέτης φαινόταν να έχει προσφέρει τη συνδρομή του στην Πειραιώς εξαφανίζοντας τα μετοχοδάνεια των ανώτατων στελεχών της από το χαρτοφυλάκιό της και σε αντάλλαγμα να του έχουν δοθεί τα ναυτιλιακά δάνεια της Marfin Egnatia που είχαν εξασφαλίσεις πολύ μεγαλύτερες από το τίμημα των 300 εκατ. ευρώ στα οποία πουλήθηκαν. Και βέβαια, αφού χατίρι έκανε ο άνθρωπος, τα δάνεια αυτά δεν θέλησε ποτέ να τα πληρώσει: οι εταιρείες του ομίλου Λογοθέτη σταμάτησαν δηλαδή πολύ νωρίς να αποπληρώνουν τα δάνειά τους στην Πειραιώς και μάλιστα όχι μόνο το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ αλλά και τα δάνεια που είχαν λάβει για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015. Οπότε η Πειραιώς φαίνεται ότι κατέληξε στην απόφαση να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων Λογοθέτη, πουλώντας τις απαιτήσεις της που υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ, με την ελπίδα ότι θα εισπράξει ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού από τις εξασφαλίσεις.

 

Κάτσης: «Πιάσαμε την κυβέρνηση στα πράσα, διέκοψε τη συνεργασία με την Palantir λόγω των αντιδράσεων»

«Μετά από 1 και πλέον μήνα και πλήρη αφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με την συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την εταιρεία «εξόρυξης δεδομένων» Palantir Technologiesτο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε στην ερώτηση και στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που καταθέσαμε στις 17 Δεκεμβρίου 2020, 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, μετά τις αποκαλύψεις του Documento.

Όπως τονίζει: «Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης απέστειλε στους βουλευτές μαζί με την απάντησή του τα εξής:

1. Τη σύμβαση με την εταιρεία Palantir που υπεγράφη στις 24 Μαρτίου 2020 με διάρκεια 6 μήνες.

2. Την τροποποίηση της σύμβασης στις 26 Μαρτίου όπου γίνονται κρίσιμες αλλαγές.

3. Την επέκταση της σύμβασης για άλλους 3 μήνες με ισχύ από 24 Σεπτεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου του 2020».

Προσθέτει δε: «Κατ’ αρχάς, η μη επέκταση της σύμβασης με την εταιρεία Palantir και ο τερματισμός της στις 23 Δεκεμβρίου, ύστερα από τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. των προοδευτικών δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί μια νίκη των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα μας. Η κυβέρνηση «πιάστηκε στα πράσα» και υποχώρησε άτακτα στη μη ανανέωση της σύμβασης όπως σχεδίαζε ο κ. Μητσοτάκης στις 3 Δεκεμβρίου σε κρυφή τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της Palantir, δεσμευόμενος «για επέκταση της συνεργασίας στα επόμενα χρόνια». Το τι είχε να κρύψει από τους πολίτες η επικοινωνιακή μηχανή του Μαξίμου και πληροφορηθήκαμε τη συνάντηση από αμερικανικά ΜΜΕ, παραμένει ακόμη αναπάντητο.

Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στα κρίσιμα ερωτήματα για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες διαφάνειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων που θέσαμε , προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια και ενδείξεις σοβαρών ευθυνών, παρά τον καθησυχασμό που επιχειρείται με την απάντηση του Υπουργού ότι «όλα είναι καλώς καμωμένα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση στις 24/3/2020 μεταξύ της Palantir και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός υπέγραψε σύμβαση να παρέχει ψευδωνυμοποιημένα (“pseudonymised”, σελ. 4, Table 2) προσωπικά δεδομένα ασθενών και των μελών του γενικού πληθυσμού για τα οποία οφείλει να εφαρμόζεται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων καθώς είναι δυνατή μέσω αυτών η ταυτοποίηση του κάθε πολίτη (26 ΓΚΠΔ) και όχι «ανώνυμα, στατιστικά και δημογραφικά δεδομένα» που δε χρήζουν προστασίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην απάντησή του.

Δύο μέρες μετά, ισχυρίζεται ότι προέβη σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης (Amendment No1 – 26/3/2020) όπου απαλείφεται ο όρος “pseudonymised” και αναδιατυπώνεται το πεδίο των προσωπικών δεδομένων στα οποία θα έχει πρόσβαση η Palantir, ενώ επικαλείται και μια εμπιστευτική απάντηση του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου (DPO) στις 27/3, σύμφωνα με τον οποίον δεν τίθεται θέμα παραβίασης κανονισμών και ανάγκη απεύθυνσης στην ΑΠΔΠΧ. Ας σημειωθεί ότι η ΑΠΔΠΧ επενέβη αυτεπάγγελτα στις 18 Δεκεμβρίου 2020 για το ζήτημα αυτό, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν έχει καλυφθεί από τις απαντήσεις του Υπουργείου και επί τη βάση ποιού κειμένου συμφωνίας κλήθηκε να τοποθετηθεί».

Και καταλήγει: «Από τις απαντήσεις προκύπτουν σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα και βαρύτατες σκιές:

1. Για ποιό λόγο υπεγράφη σύμβαση (24/3) για παροχή ψευδονυμοποιημένων προσωπικών δεδομένων και εκ των υστέρων ερωτάται ο DPO του Υπουργείου, που δίνει έγκριση μετά την υπογραφή των συμβάσεων;

2. Για ποιο λόγο κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης 2 μόλις μέρες μετά την υπογραφή της; Όταν υπογραφόταν, ο Υπουργός και οι συνεργάτες του, δε γνώριζαν ότι τα ψευδονυμοποιημένα στοιχεία αποτελούν προσωπικά δεδομένα των πολιτών και χρήζουν προστασίας;

3. Πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο Υπουργός ότι τροποποιήθηκε η σύμβαση στις 26/3, ενώ με αίτημα του παρατείνεται για 3 μήνες η αρχική σύμβαση που υπεγράφη στις 24/3;

Οι αντιφάσεις και τα πρωθύστερα σχήματα είναι αμείλικτα και υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση από την αρχή μέχρι το τέλος αυτής της υπόθεσης, κινείται σε γκρίζες ζώνες. Ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός που ανέλαβαν προσωπικά αυτή τη σκοτεινή συνεργασία και μάλιστα με μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί διεθνώς για αθέμιτες πρακτικές, είναι εκτεθειμένοι για τον τρόπο που χειρίζονται ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν ολοκληρωτικά παιχνίδια χειραγώγησης και εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων.

Αναμένουμε και θα επανέλθουμε».