Ουκρανία, εύφορο έδαφος για το εμπόριο ναρκωτικών — Ουκρανία: Ζελένσκι προς Λευκορώσους. “Δεν είστε υποχρεωμένοι να πεθάνετε”

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ οι καταστάσεις σύρραξης μπορεί να δρουν σαν μαγνήτης για την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών.

Η παράνομη παραγωγή ναρκωτικών μπορεί να ωφεληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, να ακμάσει ακόμα περισσότερο, προειδοποιεί σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που επικαλείται την εμπειρία ένοπλων συρράξεων σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

«Τα δεδομένα από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία (…) δείχνουν ότι οι καταστάσεις σύρραξης μπορεί να δρουν σαν μαγνήτης για την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, που μπορούν στην πραγματικότητα να παραχθούν οπουδήποτε», σημειώνει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) στην ετήσια έκθεσή του.

«Αυτή η επίδραση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη» στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς «η περιοχή όπου εκτυλίσσεται η σύρραξη βρίσκεται κοντά σε τεράστιες καταναλωτικές αγορές», προσθέτει.

Πριν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, την 24η Φεβρουαρίου, στην Ουκρανία βρισκόταν ήδη αυξανόμενος αριθμός εργαστηρίων αμφεταμινών, διευκρινίζει η ειδικός Άντζελα Με, η οποία ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο. Σχεδόν 80 εξαρθρώθηκαν το 2020, έναντι 17 το 2019.

Αυτό το παραγωγικό δυναμικό «μπορεί να μεγεθυνθεί αν η σύρραξη επιμείνει», καθώς «η αστυνομία δεν είναι πλέον εκεί για να σταματήσει τη δραστηριότητα των εργαστηρίων», εξηγεί.

Ο πόλεμος θα μπορούσε ωστόσο να εγείρει προσκόμματα «στα δρομολόγια της διακίνησης», σημειώνεται στην έκθεση, που αναφέρεται σε ενδεχόμενη μείωσή της στην Ουκρανία από τις αρχές του 2022.

Η κυρία Με τονίζει ταυτόχρονα πως είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο οποίο το 2021 αντιστοιχούσε το 86% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου.

Τον Απρίλιο, ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν διέταξε την απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας. Μένει «να δούμε εάν αυτό θα μεταφραστεί σε δραστική μείωση» της παραγωγής, υπογραμμίζει η ειδικός, ή εάν, αντιθέτως, οι παράνομες καλλιέργειες θα επεκταθούν, λόγω της επιδείνωσης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Κάθε μεταβολή θα έχει «αντίκτυπο σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου», τονίζει ο ΟΗΕ.

Κάπου 284 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως –ή ο ένας στους 18 στο ηλικιακό φάσμα 15-64 ετών– έκαναν χρήση ναρκωτικών το 2020, αριθμός αυξημένος κατά 26% απ’ ό,τι μια δεκαετία νωρίτερα.

Αν και η πλειονότητα των χρηστών είναι άνδρες, γυναίκες καταφεύγουν ολοένα περισσότερο σε διεγερτικά του είδους των αμφεταμινών, αλλά «υποεκπροσωπούνται στη θεραπεία», στηλιτεύει η Άντζελα Με.

Κάνει λόγο για «διπλό στιγματισμό» και για ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι όπου θα αισθάνονται «ασφαλείς» και θα μπορούν να μείνουν μαζί με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακόμη ένα αξιοσημείωτο δεδομένο: η παραγωγή κοκαΐνης έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ, στους 1.982 τόνους το 2020.

Η έκθεση του UNODC, «προκαταρκτική αποτίμηση», βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγει από το υλικό που του υποβάλουν κράτη-μέλη του, από δικούς του διαύλους, καθώς και από την ανάλυση δεδομένων από τις λεγόμενες ανοικτές πηγές, δηλαδή δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και εκθέσεις θεσμών.

 

Ουκρανία: Ζελένσκι προς Λευκορώσους – “Δεν είστε υποχρεωμένοι να πεθάνετε”Πόλεμος στην Ουκρανία

Κρατιέται ακόμα η Λισιτσάνσκ, παρά το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων. Ενισχύει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ο Καναδάς με δύο πολεμικά πλοία στη Βαλτική Θάλασσα και στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Την 123η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, χθες Κυριακή, τα ρωσικά στρατεύματα επικέντρωσαν τις επιθέσεις τους στη Λισιτσάνσκ, την επομένη της επισημοποίησης της κατάληψης της δίδυμης πόλης της, της Σεβεροντονιέτσκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντονέτς, ενώ έπληξαν επίσης με πυραύλους –μεταξύ άλλων– την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το πυροβολικό για να αποκόψουν την πρόσβαση στη Λισιτσάνσκ από τον νότο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Έπληξαν επίσης πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν και η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη που ελέγχουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στα όριά της.

Ζελένσκι προς Λευκορώσους: “Δεν είσαστε σκλάβοι, δεν είσαστε κρέας για τα κανόνια”

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε χθες Κυριακή τους πολίτες της γειτονικής Λευκορωσίας να μην αφεθούν να εμπλακούν στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της χώρας του.

«Το Κρεμλίνο έχει ήδη αποφασίσει τα πάντα για εσάς», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.

«Αλλά δεν είσαστε σκλάβοι, δεν είσαστε κρέας για τα κανόνια. Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να πεθάνετε», πρόσθεσε.

Ο λευκορωσικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για λογαριασμό του, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραύλους Ισκαντέρ-Μ –συστήματα ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές– τους επόμενους μήνες.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο κ. Πούτιν έκανε γνωστό το σχέδιο αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκάσενκα.

Το Κίεβο κατήγγειλε πρόσφατα επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων εναντίον θέσεών του από το έδαφος της Λευκορωσίας, χώρας που θεωρείται στενός σύμμαχος της Μόσχας.

«Ξέρω πως ο λαός της Λευκορωσίας μας υποστηρίζει — εμάς, όχι τον πόλεμο. Γι’ αυτό η ρωσική ηγεσία θέλει να τον σύρει σε αυτόν τον πόλεμο», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι.

Ο Καναδάς αναπτύσσει δυο πολεμικά στη Βαλτική Θάλασσα

Ο Καναδάς ανέπτυξε χθες Κυριακή δυο πολεμικά πλοία στη Βαλτική Θάλασσα και στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου θα συναντήσουν δύο φρεγάτες ήδη παρούσες στην περιοχή για να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του NATO, σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα NSCM Kingston και Summerside θα παραμείνουν στην περιοχή τέσσερις μήνες, στο πλαίσιο των «μέτρων αποτροπής στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη» που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την προσάρτηση το 2014 της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, διευκρίνισε το καναδικό Πολεμικό Ναυτικό με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο, τα πλοία θα συμμετάσχουν σε γυμνάσια αντιμετώπισης υποβρυχίων ναρκών και θα διατηρήσουν «υψηλό επίπεδο προετοιμασίας», που θα τους επιτρέψει να «ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά στην υποστήριξη κάθε επιχείρησης του NATO», πρόσθεσε.

Τα πλοία Halifax και Montreal θα επιστρέψουν τον επόμενο μήνα από την επιχείρηση «Reassurance», η οποία έχει σκοπό να αποτρέψει τη Ρωσία να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επέμβαση σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και είναι η μεγαλύτερη, σε όρους αριθμού στελεχών, που έχουν διεξαγάγει οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία

Ο εφιάλτης των βομβαρδισμών επέστρεψε στο Κίεβο

Ενώ οι μάχες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία, στο Κίεβο η κατάσταση είναι συγκριτικά ήρεμη τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν ξανά την πρωτεύουσα χθες, Κυριακή μετά από δύο μήνες.

Εννιαώροφη πολυκατοικία επλήγη κατά τη διάρκεια ρωσικής πυραυλικής επίθεσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον άνθρωποι και αρκετοί να παγιδευτούν στα συντρίμμια, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, τον Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι πύραυλος έπληξε χώρο όπου βρίσκεται νηπιαγωγείο στην συνοικία Σεβτσένκο.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Επτάχρονο κορίτσι και η μητέρα του βρέθηκαν στη ζωή στα συντρίμμια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο. Το κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά στο εργοστάσιο όπλων Άρτεμ, το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ρωσικών επιθέσεων.

Ο ουκρανός βουλευτής Ολεξίι Χοντσαρένκο ανέφερε ότι συνολικά 14 πύραυλοι έπληξαν την πρωτεύουσα και προάστιά της νωρίς χθες.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν επίσης στην κεντρική περιφέρεια Τσερκάσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι πέντε, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει σιδηροδρομική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Ντνίπρο να έχει υποστεί ζημιές. Οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι ανέφεραν πως ανέστειλαν προσωρινά τα δρομολόγια γύρω από την Τσερκάσι.

Στο μεταξύ φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως απομάκρυναν 250 άμαχους από τα καταφύγια του εργοστασίου χημικών Αζότ στη Σεβεροντονιέτσκ αφού οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη.

Κάπου 200 άμαχοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο το Σάββατο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουγκάνσκ στη Μόσχα, ο Ραντιόν Μιρόσνικ, μέσω Telegram. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού οδηγήθηκαν. Γινόταν εξάλλου λόγος για πολύ μεγαλύτερο αριθμό αμάχων που είχε καταφύγει στο εργοστάσιο.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στη Λουγκάνσκ ανέφερε πως στα καταφύγια του εργοστασίου βρίσκονταν 568 άμαχοι προτού οι άνδρες του αποχωρήσουν.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έπληξε τρία κέντρα εκπαίδευσης στον βορρά και τη δύση με πυραύλους Κρουζ «Καλίμπρ», ανάμεσά τους ένα στην περιοχή Στάριτσι, στην περιφέρεια Λβιβ, περίπου τριάντα χλμ. από τα ουκρανοπολωνικά σύνορα.

Οι εξελίξεις στα πεδία των μαχών καταγράφονταν ενώ οι ηγέτες της G7 άρχιζαν να συζητούν στη Βαυαρία τρόπους να εντείνουν την πίεση στη Ρωσία. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τη «βάρβαρη» επίθεση στο Κίεβο, που είπε πως εντείνει την ανάγκη οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά να «ενωθούν και να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

Προτάσεις για να κλιμακωθεί η πίεση στη Μόσχα και να προσφερθεί στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς και ο αντίκτυπος της σύρραξης στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου.

Ήδη, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού, ενώ αναμένεται να εξετάσουν επίσης την πρόταση να επιβληθεί όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Στη σύνοδο θα εκφραστεί ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης.

Χθες έγινε επίσης γνωστό πως ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία, αν και δεν είναι καθαρό το πού ακριβώς.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κάνει στο Τατζικιστάν και στο Τουρκμενιστάν τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό αφότου διέταξε την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια. Θα μεταβεί αρχικά στο Τατζικιστάν, σύμμαχο της Μόσχας, και κατόπιν στο Τουρκμενιστάν για μια σύνοδο των χωρών της Κασπίας θάλασσας μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα συνολικός απολογισμός θυμάτων του πολέμου, που πάντως είναι αναμφίβολο ότι είναι εξαιρετικά βαρύς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι επιβεβαιωμένο πως 4.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί και άλλοι 5.500 είχαν τραυματιστεί ως την 15η Ιουνίου, όμως οι αριθμοί αυτοί «πιθανόν είναι πολύ πιο υψηλοί», τονίζει ο ίδιος.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, δυτικές πηγές μιλούν για 15.000 ως 20.000 ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν κάπου εκατό άνδρες των ημέρα, κατά το Κίεβο. Δεν είναι διαθέσιμος κανένας απολογισμός επαληθευμένος ανεξάρτητα.

Πάνω από 7 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σε αυτούς προστίθενται οκτώ εκατομμύρια που έφυγαν στο εξωτερικό. Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία μέτραγε 37 εκατ. κατοίκους στα εδάφη υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοικοι της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.