
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι πυκνές και στοχεύουν στην υπέρβαση της κρίσης του κόμματος μετά τη διπλή εκλογική συντριβή και το κενό ηγεσίας που άφησε πίσω η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Κοινός διακηρυγμένος στόχος στελεχών του κόμματος από διάφορες τάσεις είναι ότι η το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να επανιδρυθεί στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, να επανεξοπλιστεί στρατηγικά και να αποκτήσει γείωση στην κοινωνία προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει την καθολική του ανασυγκρότησε με ορίζοντα τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2024. Σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα κινούνται οι προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης -εσωτερικές και εξωτερικές- για να αποτελέσει ξανά πόλο έλξης στην κοινωνία και υπολογίσιμο πολιτικό αντίβαρο στην Δεξιά.
Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα καταστεί δυνατό αν επιτευχθούν δύο αδιάρρηκτα συνδεόμενοι στόχοι. Τόσο η εκλογή στην προεδρία ενός προσώπου ικανού και με δυνατότητα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προοδευτικού ακροατηρίου και της κοινωνίας ευρύτερα όσο και η ανασυγκρότηση της βάσης του κόμματος με όχημα ένα πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις. Χωρίς τη μια συνισταμένη είναι πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσει η άλλη.
Χαρακτηριστικά και τα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης στη συνέντευξή που παραχώρησε στην Εφ.Συν. (13/7): «Για τη δική μας Αριστερά ένα κόμμα διακυβέρνησης και εξουσίας πρέπει να απαντά στο ποιοτικό -πολιτικό ερώτημα “ποια διακυβέρνηση και σε ποια προοπτική;” Η απεύθυνσή μας προς τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκφράσουμε πρέπει να εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς».
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας
Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, στη διάρκεια της οποίας «κλείδωσε» η εισήγηση που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, η οποία κυρίαρχα θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη και τη διαδικασία για την εκλογή αρχηγού. Αυτό που μένει να φανεί, μεταξύ άλλων, είναι αν το κεντρικό όργανο του Κόμματος θα υπερψηφίσει -τροποποιημένη ή αυτούσια- την εισήγηση της Π.Γ.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει ορισθεί από την Π.Γ., προτείνεται να πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο, δεν είναι κρυφό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να μετατεθεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο. Το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να παρέμβει ανοιχτά στις διαδικασίες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις και από την αμφισβήτηση του οδικού χάρτη, καθώς θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο για πέντε μήνες.
Ποιοι διεκδικούν «το δαχτυλίδι»
Ως προς τους υποψήφιους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέχρι στιγμής «κλειδωμένοι» η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (και οι δύο μέλη της Ομπρέλας). Η μεν άνοιξε και επίσημα την κούρσα της διαδοχής, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της την Τετάρτη, ενώ ο δε ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος.
Για την υποψηφιότητα της πρώτης, έχει υπάρξει κύμα θετικών αντιδράσεων από στελέχη του Κόμματος τις τελευταίες μέρες.
Φυσικά, πληροφορίες στο εσωτερικό του κόμματος δείχνουν ότι θα υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι. Το όνομα που ακούγεται περισσότερο αυτή τη στιγμή ως ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Νίκος Παππάς (μέλος της Κίνησης Μελών), ο οποίος και αναμένεται να εκφράσει κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. την επιθυμία του να διεκδικήσει το «στέμμα».
Τα σενάρια για τον Παύλο Πολάκη είναι στον πάγο αυτή τη στιγμή και παραμένει άγνωστο τι θα κάνει ο βουλευτής από την Κρήτη.
Βέβαια, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν και εκπλήξεις τις επόμενες μέρες. Άλλωστε και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα, που αναδείχθηκε περισσότερο στη δημόσια σφαίρα κατά τη διπλή μάχη των εθνικών εκλογών, «παίζει».
Ο προσανατολισμός για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Κ.Ε. θα αποτελέσει και η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες τον Οκτώβριο (κάτι που συζητήθηκε και στην Π.Γ. και θα περιλαμβάνεται στην εισήγηση).
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μπει στο φουλ και σε αυτή την πολιτική μάχη, η οποία αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό προς τις ευρωεκλογές.
Αναμένεται το που θα καταλήξει η Κ.Ε. για τις τελικές αποφάσεις για υποψηφιότητες και ενδεχόμενες συνεργασίες σε δήμους και περιφέρειες, αλλά και ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα που θα δοθεί.
Υποψηφιότητα έκπληξη από τον Στέφανο Τζουμάκα
Υποψηφιότητα κατεθεσε στην Κεντρική Επιροπή ο Στέφανος Τζουμάκας
Ο Στέφανος Τζουμάκας κατέθεσε, πριν από λίγο, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που είναι σε εξέλιξη σε ξενοδοχείο στην Αθήνα. Το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέσα από την επιστολή του εξήγησε το πώς πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να κινηθεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να επανέλθει σε υψηλά ποσοστά, να είναι ισχυρή αντιπολίτευση και μελλοντικά να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στο κείμενο της υποψηφιότητάς του, – μεταξύ άλλων – αναφέρει: «Μπορώ να συμβάλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για tη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού».
Υπενθυμίζεται πως ήδη η Έφη Αχτσιόγλου από την Τετάρτη (12/07) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Παρασκευή (14/07) έχουν ανακοινώσει δημόσια την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
Η επιστολή του Στέφανου Τζουμάκα



ΣΥΡΙΖΑ: Απών ο Αλέξης Τσίπρας από την Κεντρική Επιτροπή
Το μεσημέρι του Σαββάτου (15/7) ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν από τα βασικά σημεία συζήτησης στην εκκίνηση της διαδικασίας, η οποία όπως έγινε γνωστό θα παραμείνει κλειστή για τους δημοσιογράφους.