Οι εξελίξεις στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τη χώρα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού
Στα ζητούμενα που αφορούν στην επόμενη ημέρα είναι και η αντιμετώπιση των αδυναμιών που υπάρχουν στο επιχειρησιακό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τις αλλαγές που επέρχονται με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πολιτικής προστασίας, άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το big project που περιλαμβάνει την προμήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών, πλωτών μέσων διάσωσης, οχημάτων, ενίσχυση στην πρόληψη με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, καθώς επίσης οργανωτικές αλλαγές με την εκπαίδευση στελεχών και την ίδρυση 13 περιφερειακών κέντρων.
Δείτε λεπτό προς λεπτό τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού υπό μορφή live blog
Μητσοτάκης: Θα ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα
«Δημιουργείται η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), η οποία θα στελεχωθεί από έμπειρα παλαιά στελέχη της Πυροσβεστικής», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, «πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με ορίζοντα την επόμενη αντιπυρική περίοδο».
Μητσοτάκης: Θα υπάρχει μία ενιαία πλατφόρμα για την κρατική αρωγή
«Ο αριθμός όσων θα ζητήσουν αποζημίωση είναι πεπερασμένος και δίνω μεγάλη σημασία στην απλοποίηση της διαδικασίας μέσω του arogi.gov.gr», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα δοθούν πολύ γρήγορα τα χρήματα στους λογαριασμούς όσων έχουν πληγεί και θα αξιοποιήσουμε την προηγούμενη εμπειρία από άλλες φυσικές καταστροφές όπως αυτή του Ιανού την οποία χειρίστηκε ο κ. Τριαντόπουλος, στον οποίο εχω απόλυτη εμπιστοσύνη», συνέχισε.
«Αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα θα ήθελα να το συζητήσω με τον κ. Μπένο. Προφανώς και η άμεση οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη γι’ αυτό και δεσμεύσαμε 500 εκατ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο τα επιδόματα αλλά να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Αν κρίνουμε ότι η οικονομική ζωή στην Εύβοια έχει πληγεί σε τέτοια ένταση είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε στην κατεύθυνση και δεύτερου πακέτου στήριξης», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Κραυγή αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή οι εικόνες που είδαμε σε όλη τη Μεσόγειο
«Η ΕΕ είναι στην πρώτη γραμμή. Η αντίδραση των χωρών ήταν ταχύτατη και συγκινητική. Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Μπορούμε να κάνουμε πολλά για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την κλιματική αλλαγή. Οι εικόνες ελπίζω ότι θα ευαισθητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραματικά τη ζωή μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες λιγνιτής νωρίτερα από ό,τι προγραμματίζαμε ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορα στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του ανθρακα. Μεσοπρόθεσμα θα αντικατασταθούν από το φυσικό αέριο και μακροπρόθεσμα από τον ήλιο και τον άνεμο», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αλληλεγγύης βρέθηκε με λιγότερους πόρους και αυτό πρέπει να το ξαναδούμε Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και αυτό θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα».
«Να δούμε και τη συνεργασία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Γιατί να μην έχουμε συνεργασία με την Αυστραλία που έχει ανάγκες όταν εμείς έχουμε χειμώνα;», συνέχισε.
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία
«Διαφωνώ με την εκτίμηση του δημοσιογράφου που έθεσε το ερώτημα για την πορεία της οικονομίας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα. Αν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με τον κορονοϊό τους επομενους μήνες παρά μπορώ να καλέσω όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν
Το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να είναι άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δύο χρόνια μπορέσαμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό θα κριθούμε. Δεν βρίσκω το λόγο γιατί η κυβέρνηση να ζητήσει νωπή λαική εντολή. Μάλλον ένδειξη αδυναμίας θα ήταν και όχι ένδειξη ισχυροποίησης».
Μητσοτάκης για το σχέδιο «Αιγίς»
«Υπήρξε πρόβλεψη για την φετινή αντιπυρική περίοδο και θυμάμαι ότι όταν ο κ. Χαρδαλιάς έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για τα εναέρια μέσα κάποιοι μιλούσαν ότι σκορπίζουμε χρήματα αλλά αποδείχθηκε ότι ίσως δώσαμε και λίγα χρήματα. Πλέον έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό που δεν θα υλοποιηθεί σε λίγους μήνες ή σε ένα έτος», είπε ο πρωθυπουργός.
«Τα 1,76 δισ. ευρώ του ΑΙΓΙΣ έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε τις δυνατότηες και το σχέδιο να χτίσουμε την Πολιτική Προστασία του μέλλοντος που δεν αφορά μόνο τις πυρκαγιές αλλά και τις πλημμύρες και τους σεισμούς και βιομηχανικά ατυχήματα κ.α. Η Πολιτική Προστασία πρέπει να έχει ένα αποκεντρωμένο αποτύπωμα όπως το ίδιο πρέπει να γίνεται και με τη διασπορά των δυνάμεων. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος και τι θα κάνουμε στη μεταβατική περίοδο».
«Δεν είναι δυνατόν να περιμένει από μια κυβέρνηση να φροντίσει όλα τα δάση της επικράτειας με την ίδια επιμέλεια. Θυμίζω ότι η έκταση των δασών έχει αυξηθεί. Δεν έχουν τα δάση την ίδια οικολογική σημασία. Στην Κεντρική Ευβοια ο δρυμός της Δίρφης έμεινε άκαυτος και πρέπει να τον προστατεύσουμε με κάθε δύναμη. Έχουμε τα μέσα έχουμε τη χρηματοδότηση και θέλω να πιστεύωοτι θα έχουμε και τη διακομματική στήριξη για να προχωρήσουμε σε τέτοιες παρεμβάσεις».
Μητσοτάκης: Αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, αυτό θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη
«Είμαι βέβαιος ότι ορισμένες φωτιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν έχω τα στοιχεία να μιλησω για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών», είπε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε δε: «Υπήρξαν εμπρησμοί τις τελευταίες ημέρες αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πιο εύκολο».
Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες
«Είναι ανυπόστατη η συζήτηση για αλλαγή χρήσης γης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη συζήτηση που εξελίσσεται και υποστηρίζεται ότι τα δάση κάηκαν, ώστε να χτιστούν στις καμένες εκτάσεις ανεμογεννήτριες.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες και θα επισπευστούν άμεσα όλες εκείνες οι διοικητικές πράξεις, ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι επί των απαραίτητων ενεργειών.
«Το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο δάσος. Άρα δεν χρειάζονταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».
«Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα», είπε.
Μητσοτάκης: Γενεσιουργός αιτία των πυρκαγιών ο πρωτοφανής καύσωνας – Από του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι
Μητσοτάκης: Να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι
«Δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη πυρκαγιών. Θα δώσουμε πολλά περισσότερα.
Η Ιπποκράτειος Πολιτεία, παρότι κάηκαν κάποια σπίτια, σώθηκε, γιατί είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις αποκαθαρισμού. Αντίθεσα στα βασιλικά κτήματα Τατοΐου, δεν το καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό. Οι υλοτόμοι καθάριζαν επί δύο μήνες την περιοχή.
Αν έχουμε μάθει κάτι από αυτή τη σύγκριση. Βεβαίως, η πρόληψη είναι σημαντική, ωστόσο αυτό που δεν προφτάσαμε να ελέγξουμε ήταν η αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.
Άρα πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην καταστολή, ήτοι να επενδύσουμε στην ενίσχυση του εναέριου στόλου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης προσβολής των πύρινων μετώπων από αέρος».
Πολύ προβληματική η συμβίωση φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος
Είναι σαφές ότι πρέπει σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο της δενδροφύτευσης, σύμφωνα με αυτά που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Άρα η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μια σωστή απόφαση.
Για το επιτελικό κράτος
Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με μάνικες. Αξιολογεί και επιβλέπει και έχει καταφέρει πολλά τους τελετυταίους 25 μήνες. Συντονίζει δε τις αποφάσεις όταν οι αρμοδιότητες της διοίκησης συντίθενται. Θεωρώ ότι είναι μια απαραίτητα δομή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, υπήρχαν περιπτώσεις όπου απουσίαζε όχι μόνο το επιτελικό αλλά και το ίδιο το κράτος.
Μητσοτάκης για την επάρκεια εναέριων μέσων: Κατ’ αρχάς ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά
«Ας συμφωνήσουμε κατ’ αρχάς ότι τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέρα από τα εγχώρια, θα ήθελα να προσθέσετε και άλλα 20 εναέρια μέσα από το εξωτερικό, από χώρες που ήρθαν να συνδράμουν την Ελλάδα μπροστά σε αυτή την οικολογική κρίση.
Το είχε τονίσει και ο κ. Χαρδαλιάς επανειλημμένως: Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με όρους εναλλαγής – τα μισά πετάνε και τα μισά ανεφοδιάζονται.
Πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά εναερίων μέσων (τράκτορες) για άμεση επέμβαση στα πύρινα μέτωπα αλλά και στην αγορά πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
Στο ερώτημα πού είναι τα ενάερια μέσα, η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Το σημαντικό είναι να δούμε αν μπορεί να επιχειρήσει το ενάεριο μέσο. Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί, στη Βόρεια Εύβοια, αλλά προσπαθούσαν να βρουν ένα ανοικτό σημείο, ώστε να επιχειρήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε φωτιά κι ένα εναέριο μέσο».
Απάντηση Μητσοτάκη στην κριτική για τη διαχείριση των πυρκαγιών: Χυδαία σπέκουλα
«Χτίστηκε μια χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μερίδα ΜΜΕ αναφορικά με τις πολιτικές εκκένωσης. Είναι χυδαίο όλο αυτό που συνέβη, τη στιγμή που για εμάς ήταν απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω όλη αυτή τη χυδαιότητα», είπε ο πρωθυπουργός.
Συλλογική κατάκτηση της κοινωνίας το 112 και η κουλτούρα εκκενώσεων
Αναρωτήθηκε δε: «Μας ασκείται κριτική που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την προστασία της ανθρώπινη ζωής; Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση. Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτή την καρέκλα όπως και αυτή την κυβέρνηση. Όμως το 112 θα μείνει εδώ και αυτό είναι μια κατάκτηση».
Μητσοτάκης για την Επιτροπή Μπένου και τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια
«Ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο, έναν άνθρωπο που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια, να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας.
Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων και άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (αντιπλημμυρικά έργα, τεχνητή και φυσική αναδάσωσης)
Το πακέτο στήριξης προς τη Βόρεια Εύβοια δεν είναι γενναιόδωρο, αλλά είναι το ενδεδειγμένο.
Με τον κ. Μπένο, έχω προσωπική άποψη για την ακεραιότητά του και τη δουλειά του. Θα συναντηθώ μαζί του για το μεσοπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάταξης της Βόρειας Εύβοιας. Για παράδειγμα, πώς θα απασχολούνται στο εξής άνθρωποι που είχαν ως βασική απασχόληση το δάσος, όπως οι ρητινοπαραγωγοί».
Προς τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας: Καταλαβαίνω αυτό που αισθάνονται, την οργή και την απογοήτευση. Δεν είναι μόνοι τους, το κράτος είναι δίπλα τους.
Μητσοτάκης για τις αστοχίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης
«Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς. Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Εντός των επόμενων μηνών η ψήφιση του πρώτου κλιματικού νόμου
Μητσοτάκης: Βασικός μας στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής
«Είμαστε σήμερα εδώ για να απαντήσουμε σε όλα. Τα λάθη που έγιναν αλλά και τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Βασικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι σημαντικό πως δεν θρηνήσαμε θύματα με 100 φωτιές κάθε ημέρα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Να μην χρησιμοποιούμε πλέον τον όρο “κλιματική αλλαγή”. Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα στο μέτωπο των πυρκαγιών.
«Έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου».
Φωτιά στη Χαλκιδική: Αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου
Ο επικεφαλής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης εκτίμησε ότι «μέχρι το μεσημέρι, θα σβήσει η φωτιά στη Φούρκα, αν όλα πάνε καλά».
Γεωργιάδης: Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όταν λήξουν οι πυρκαγιές
«Δεν έχω την επιχειρησιακή ευθύνη για να κάνω ανάλυση αλλά μπορώ να μιλήσω για την αντικειμενική ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση σε μια τέτοια συμφορά. Ο τόπος μας πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία, μια μεγάλη συμφορά. Ακούω το επιχείρημα ότι καίγεται όλη η Μεσόγειος, όμως κάθε κυβέρνηση πρέπει να ασχολείται με αυτό που συμβαίνει στη χώρα της. Ο πρωθυπουργός θα καταλογίσει τις ευθύνες όταν έρθει η ώρα. Τώρα ακόμα έχουμε φωτιές», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Περιοδεία κλιμακίων του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές της Γορτυνίας
Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Παναγιώτη Μεντρέκα μέλος της ΚΕ, Νίκο Γόντικα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου – Περιφερειακό Σύμβουλο και Γιάννη Φράγκο γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Γορτυνίας και δημοτικό σύμβουλο, περιόδευσε, χθες Τετάρτη 11 Αυγούστου, σε πυρόπληκτα χωριά και συζήτησε με τους κατοίκους. Στο χωριό Πυρί συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Γ. Στρίκο, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά.
Σε όλες τις συζητήσεις, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «έκδηλη ήταν η αγανάκτηση, για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά, για τις ζημιές που έγιναν και κυριάρχησαν στη συζήτηση τα προβλήματα και η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσής τους».
Συγκεκριμένα επείγει:
– Άμεσα να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του δήμου.
– Να παρθούν μέτρα για τη στέγαση, σίτιση κλπ όσων καταστράφηκαν τα σπίτια.
– Να γίνει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές, στάβλους, αποθήκες κλπ και να αποζημιωθούν στο 100%.
– Να διασφαλιστεί το εισόδημα όχι μόνο το φετινό αλλά και σε βάθος χρόνου, μέχρις ότου το κεφάλαιο (φυτικό και ζωικό ) που θα ανανεωθεί να αποδώσει εισόδημα αντίστοιχο με αυτό των τελευταίων ετών.
– Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν έγκαιρα τα μέτρα θωράκισης από πλημμύρες.
«Οι κάτοικοι σε όλα τα χωριά δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι μπροστά στον κίνδυνο νέων αναζωπυρώσεων, οι οποίες μπορεί να αποτελείωσουν ό,τι έχει απομείνει, απαιτείται άμεσα η παραπέρα ενίσχυση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματος στους πληγέντες, διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί δίπλα τους, θα διεκδικήσει μαζί τους την άμεση και πραγματική αποκατάσταση και ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί, αλλά και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση, το επόμενο διάστημα, των συνεπειών των πυρκαγιών», σημειώνει το ΚΚΕ.
Περιοδείες σε χωριά της Γορτυνίας πραγματοποίησαν, επίσης, κλιμάκια του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Αριστείδη Δαμαλά μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής.
Σε όλες τις συζητήσεις με τους κατοίκους των χωριών «αναδείχτηκε το συμπέρασμα που βγαίνει από την αυτοθυσία και την πρωτοβουλία που πήραν οι κάτοικοι των χωριών που πέρασε η πύρινη λαίλαπα για να σώσουν τα σπίτια και τα χωριά τους: “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό”, συμπέρασμα χρήσιμο και για τη συνέχεια -μιας και η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη για να σωθούν τα χωριά και το Μαίναλο αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών».