Η στήριξη Μητσοτάκη σε Χατζηδάκη, το νέο “καρφί” για Γεωργιάδη * Μητσοτάκης για 8ωρο και “φάντασμα του παρελθόντος”. “Φρένο” σε υπουργούς για άρση μέτρων 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός χθες στην ΚΟ της ΝΔ κάλυψε πλήρως τον υπουργό Εργασίας για το 8ωρο και απηύθυνε νέα σύσταση προς στελέχη που… μιλούν πολύ για την άρση των μέτρων, “δείχνοντας” τον υπουργό Ανάπτυξης 

Δύο εσωκομματικά μηνύματα περιείχε η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας:

Πρώτον, στήριξε απόλυτα τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο άλλωστε “πήρε πάνω του”.

Δεύτερον, απηύθυνε νέα σύσταση προς στελέχη που… μιλούν πολύ για την άρση των μέτρων. Σύσταση η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφορούσε κυρίως τον Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς αφενός ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης είναι… επιρρεπής στις τηλεοπτικές εμφανίσεις, αφετέρου στην κυβέρνηση του χρεώνουν διαρροές για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο κ. Γεωργιάδης προκαλεί δυσθυμία στο Μαξίμου και η αλήθεια είναι πως δεν είναι ο μόνος στην κυβέρνηση και τη ΝΔ που μπαίνει στον πειρασμό να προεξοφλήσει πότε και ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα ανοίξουν στη συνέχεια. Εξάλλου θέματα όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός και ο εορτασμός του Πάσχα “καίνε” όλους τους βουλευτές και υπουργούς.

Όμως ήδη είχε σταλεί ένα μήνυμα στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος με κουτσουρεμένες αρμοδιότητες από το περασμένο καλοκαίρι και αυξημένο άγχος καθώς χρεώνεται τους περιορισμούς σε λιανεμπόριο και εστίαση, έχει προσπαθήσει να πιέσει για άνοιγμα δραστηριοτήτων του χαρτοφυλακίου του.

Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του είχε βάλει “φρένο” στις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υπουργών, θέλοντας έτσι να σταματήσει κακοφωνίες όσον αφορά στα μέτρα κατά του κορονοϊού και τη διαχείριση της πανδημίας. Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε ήδη “τραβήξει αυτιά” υπουργών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην τελευταία συνέντευξη του ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί ότι τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξε εικόνα σύγχυσης όσον αφορά στα μέτρα, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών.

Αντιθέτως απόλυτη ήταν η κάλυψη στον κ. Χατζηδάκη για το εργασιακό νομοσχέδιο, που δεν αποτελεί άλλωστε προφανώς προσωπική επιλογή του υπουργού Εργασίας, αλλά κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό κατέστησε ουσιαστικά σαφές ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να προλάβει τυχόν “μουρμούρες” στελεχών για το ζήτημα του 8ώρου. Το εργασιακό νομοσχέδιο άλλωστε θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο πεδίο σύγκρουσης με σύσσωμη την αντιπολίτευση και σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής και ψυχικής κόπωσης για τους πολίτες.

Βίκυ Σαμαρά

 

Μητσοτάκης για 8ωρο και “φάντασμα του παρελθόντος”- “Φρένο” σε υπουργούς για άρση μέτρων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη της Κ.Ο. της ΝΔ

Το οκτάωρο παραμένει, απλά ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει να εργαστεί πιο πολύ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ της ΝΔ. Έμμεση σύσταση στους υπουργούς που βιάζονται για την άρση μέτρων

Το εργασιακό νομοσχέδιο υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απηύθυνε έμμεση σύσταση σε υπουργούς που σπεύδουν να προκαταλάβουν την άρση μέτρων αν και ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος είναι “ να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με το υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο, που παρουσίασε στη συνέχεια ο υπουργος Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης η κυβέρνηση: “Κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου”.

Πρόκειται, όπως υποστήριξε, “για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.”

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε επίσης ότι εξισώνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. “Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση” τόνισε και εκτίμησε πως όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα διαλυθούν και τα περί οκταώρου.

“Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Έκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά” δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο και για άλλες καινοτομίες “με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι: “Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας” και πρόσθεσε: “Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο. Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση”.

Υπογράμμισε ότι: “Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω”.

Αναφερόμενος στα self-tests ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι “ένα σημαντικό πρόσθετο αμυντικό όπλο δίπλα στα υπόλοιπα, στη μάσκα, στις αποστάσεις, στην ατομική υγιεινή”, ενώ χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως “ένα σοβαρό προγεφύρωμα προς το τείχος ανοσίας το οποίο χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς”. “Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας “να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται”. Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως καρφί σε υπουργούς οι οποίοι πραγματοποιούν διαρροές.

“Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα”, επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, κάνοντας λόγο για “μια γόνιμη συζήτηση στο πλαίσιο ενός πραγματικά νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών”. “Ο κ. Menfi με διαβεβαίωσε, ακόμα μία φορά, ότι το μέλλον της χώρας του περνά μέσα από την ειρήνη και από την απαλλαγή από ξένους στρατούς. Και φυσικά μέσα από την οδό της Ευρώπης. Ενώ και εγώ, με τη σειρά μου, υποδέχτηκα την επιλογή της Λιβύης να συνεργαστεί πρώτα και πάνω από όλα με τους φυσικούς της γείτονες, όπως είναι η Ελλάδα. Εξάλλου μας συνδέουν πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί που χάνονται στα βάθη των αιώνων”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Βίκυ Σαμαρά