Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν – Υεμένη: Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για «επικείμενο κίνδυνο» λιμού

Η Ρωσία, μετά από αίτημα της Αρμενίας, έστειλε πρόσθετες δυνάμεις για να ενισχύσει τους συνοριακούς της φρουρούς στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να εγγυηθεί την ειρηνευτική συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε κατά την διάρκεια σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ.

Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε ότι εστάλησαν 188 στρατιωτικοί και ο απαιτούμενος στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως και πως ενημερώθηκε η πλευρά του Αζεμρπαϊτζάν με την οποία η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή, ενώ επισήμανε ότι μεταξύ των συνοριακών φρουρών των τριών χωρών δεν ανακύπτουν έντονα ζητήματα.

Στο μεταξύ στην ίδια σύσκεψη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για το ότι ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι με 250 πτήσεις, μεταφέρθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ 1960 στρατιωτικοί και 552 οχήματα και εξοπλισμός, ενώ δημιουργήθηκαν 23 παρατηρητήρια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας από τις 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ασφαλής επιστροφή στην πόλη Στεπανακέρτ 4.436 προσφύγων, ενώ από τις 17 Νοέμβριου άρχισαν να λειτουργούν ασφαλώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Υεμένη: Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για τον «επικείμενο κίνδυνο» λιμού

Η Υεμένη βρίσκεται «αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με τον επικείμενο κίνδυνο για τον χειρότερο λιμό που ο κόσμος έχει ποτέ γνωρίσει εδώ και δεκαετίες», προειδοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο τύπου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η προειδοποίηση αυτή, που προστίθεται σε ανάλογες εκκλήσεις του ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες, διατυπώθηκε την ώρα που οι ΗΠΑ ενδέχεται να εντάξουν στον κατάλογό τους με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» τους αντάρτες Χούθι, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

«Απουσία άμεσης δράσης, εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να χαθούν», υπογραμμίζει ο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναφέρεται, εμμέσως, στην αμερικανική απειλή. «Ζητώ ο καθένας να αποφύγει να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική κατάσταση», τονίζει.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξηγώντας τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση, μιλά για μια «δραστική μείωση» της χρηματοδότησης της βοήθειας που συντονίζει ο ΟΗΕ σε σύγκριση με το 2018 και το 2019, την αστάθεια του ριάλ Υεμένης και προσκόμματα που εγείρουν οι εμπόλεμες πλευρές στα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο πεδίο.

«Προτρέπω όλους όσοι έχουν επιρροή να ενεργήσουν επειγόντως επί αυτών των ζητημάτων προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφή. Σε αντίθετη περίπτωση, ρισκάρουμε μια τραγωδία όχι μονάχα σε ό,τι αφορά την άμεση απώλεια ζωών, όμως με συνέπειες που θα επηρεάζουν ατέρμονα το μέλλον», σημείωσε.