Η ρεβανσιστική Δεξιά επιστρέφει στο ραδιομέγαρο

Ένα ακροκεντρώο φιλελεύθερο κύκλωμα έχει διοριστεί να διευθύνει τα ραδιόφωνα στην ΕΡΤ και «χτίζει» το κράτος της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη εντός του ραδιομεγάρου με μεθοδικότητα και επιδεξιότητα

Φιλελεύθεροι μεν, υπό τις ζεστές «φτερούγες» του Δημοσίου δε. Σκορπούν χρήματα, σπρώχνουν τους παλιούς, αγοράζουν νέους, αναθέτουν από δω κι από κει, εξυπηρετούν, προσποιούνται τους σύγχρονους και τους καινοτόμους. Επικεφαλής διευθυντές έχουν τοποθετηθεί ο μεν  Άρης Τόλιος στο ειδησεογραφικό Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ στα μουσικά Kosmos, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα ο Φώτης Απέργης, απευθείας επιλογή του διευθύνοντος Γ. Γαμπρίτσου.

Η εξουσία μοιράζεται ωστόσο. Οι νέοι φιλελεύθεροι «απέξω» έχουν συναντήσει παλιούς «πυρήνες», στην ουσία παρέες που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να μην μετακινήσει, και όλοι μαζί πλέον δημιουργούν τη νέα δημόσια ραδιοφωνία, «ανανεωμένη» δήθεν και με ορισμένα άλλοθι πολυφωνίας δήθεν, που έχει απομακρύνει οτιδήποτε θυμίζει την ΕΡΤ της περιόδου 2015-2019 και νωρίτερα, την ΕΡΤ Open της διοίκησης 2013-2015.

Φρέσκοι και αντι-ΣΥΡΙΖΑ

Τα «ανανεωμένα προγράμματα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έχουν περιθωριοποιήσει, υποβαθμίσει ή παροπλίσει δεκάδες δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς και τους έχουν αντικαταστήσει με νέους, από την «αγορά». Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων από τους νεοφερμένους, αλλά και όσων παραμένουν σε ισχυρές ζώνες στο καθημερινό πρόγραμμα, είναι η σκληρή κριτική που έχουν ασκήσει ή ασκούν ακόμη δημοσίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως από δεξιές θέσεις, αλλά και από αριστερά, γιατί πάντα προσφέρει κάτι… φρέσκο και μια άλλη ματιά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παροπλίζονται σχεδόν άπραγοι οι μόνιμοι της ΕΡΑ, οι οποίοι είτε βρίσκονται στο «ψυγείο», είτε εξωθούνται το σαββατοκύριακο ή τα μεσάνυχτα με εκπομπές μία ή δύο ώρες την εβδομάδα, καθώς δεν «χωράνε» στο πρόγραμμα από τις στρατιές ανθρώπων που καταφθάνουν. Την ώρα που οι ανεπιθύμητοι παλιοί ξεκουράζονται αναγκαστικά, νέα συμβόλαια υπογράφονται για μεικτές και εξωτερικές παραγωγές ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνήθως για τρεις μήνες.

Η (υπο)διευθύντρια του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΑ σχολιάζει στο fb και παρομοιάζει την «Αυγή» με τη Χρυσή Αυγή και το «Μακελειό»

Πάρτι στο Δεύτερο

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα, για παράδειγμα, που «φέτος διεκδικεί να κάνει την έκπληξη», όπως λένε οι ίδιοι, η νέα (υπο)διευθύντρια Μαρία Κοζάκου είναι αυτή που στον λογαριασμό της στο fb συνδέει με άνεση την «Αυγή» με τη Χρυσή Αυγή, όπως ο Μπογδάνος. Και την παρομοιάζει χαλαρά με το φασίζον «Μακελειό» του Στέφανου Χίου. Υψηλού επιπέδου σχολιασμός από τη διευθύντρια ενός δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού, η οποία πραγματικά «κάνει την έκπληξη».

Στο νέο πρόγραμμα του Δεύτερου έχουν κοπεί οι ζώνες για το θέατρο, για τα παιδιά και για τους νέους καλλιτέχνες, οι οποίες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα επανέλθουν. Στο μέλλον. «Κομμένοι» ή περιορισμένοι είναι και οι περισσότεροι από τους μόνιμους της ΕΡΑ προς όφελος των εξωτερικών. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Χρήστος Λούλης, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Στάθης Δρογώσης, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Μίνως Μάτσας, ο Οδυσσέας Τσάκαλος, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Πιατάς και η Λίνα Νικολακοπούλου, η οποία παραμένει, αλλά με εκπομπή μίας ώρας.

Πιο εδραιωμένη είναι η κατάσταση στο Kosmos (93,6 FM), καθώς εδώ και χρόνια έχει παγιωθεί αμετακίνητος ο πυρήνας των Λ. Αντωνόπουλου, Γ. Δημητριάδη και Πρ. Δούκα που εκπέμπουν στην πρωινή ζώνη. Ο τελευταίος, σε μια περισσότερο ειδησεογραφική εκπομπή, έχει αποκτήσει το δικαίωμα να χτυπάει με όποιον τρόπο μπορεί την Αριστερά, κυρίως διαβάζοντας τα σχόλια από το liberal και την «Athens Voice».  Όπως και στο Δεύτερο Πρόγραμμα, έτσι κι εδώ οι μη αρεστοί έχουν σπρωχτεί είτε το σαββατοκύριακο, είτε στη ζώνη… του λυκόφωτος, γύρω στα μεσάνυχτα.

Μετάλλαξη των σημιτικών

Το εκσυγχρονιστικό σημιτικό ΠΑΣΟΚ, που έχει πλέον μεταλλαχθεί σε δεξιό μητσοτακικό, κυριαρχεί στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Ο διευθυντής του  Άρης Τόλιος, εκσυγχρονιστής στα χρόνια της θητείας του στον Flash, και δεξιός στα χρόνια του 9,84, «καθάρισε» όλη την πρωινή ζώνη από τους μόνιμους υπάλληλους της ΕΡΤ για να βολέψει ημετέρους. Χωρίς εκπομπές έμειναν οκτώ δημοσιογράφοι / παραγωγοί της ΕΡΑ (Παπαδημητρίου, Νερούτσος, Δημητρούλη, Παπαναστασίου, Ζηκίδης, Ξυνού, Τσούκαλος και Χαρίτου το σαββατοκύριακο) προκειμένου να χωρέσουν φίλοι από τον παλιό Flash (Φαναριώτης, Βραδέλης), συνταξιούχοι που έχουν… προϋπηρεσία στα «χρυσά συμβόλαια» με την ΕΡΤ (Χρήστος Μιχαηλίδης) και το δίδυμο Σερέτη – Χατζημηχάλη, μετεγγραφή από το News It, αλλά με παρελθόν στην ΕΡΤ.

Η τακτική τής νέας διοίκησης οδηγεί με ακρίβεια στην κατάσταση για την οποία θα κατηγορούν αργότερα την ΕΡΤ: το προσωπικό είναι υπεράριθμο. Υδροκέφαλο Δημόσιο. Οι υπεράριθμοι βέβαια είναι οι άλλοι, όχι οι ίδιοι που φορτώνουν την ΕΡΤ με προσωπικό. Και δεν είναι μακριά η ώρα που η ΕΡΤ δεν θα «βγαίνει» οικονομικά. Τα έξοδα έχουν χτυπήσει ταβάνι, οι συμβάσεις και οι εξωτερικές αναθέσεις επιβαρύνουν περισσότερο από ποτέ εδώ και δέκα χρόνια, ενώ στα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος παραμένουν σταθερά στα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ζημιές στην ΕΡΤ μετά από δέκα χρόνια

Για πρώτη φορά φέτος μετά από δέκα χρόνια η ΕΡΤ παρουσιάζει ζημιές. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα αποτελέσματα προ φόρων δείχνουν ζημιές που φτάνουν τα 18,7 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι κερδών 49 εκατ. ευρώ το 2018. Η διαφορά εμφανίζεται καθώς η ΕΡΤ υποχρεώνεται να καταβάλλει αποζημιώσεις κ.λπ. έξοδα στο προσωπικό, όπως προκύπτουν από το «λουκέτο» του 2013, ύψους περί τα 70 εκατ. ευρώ.

ΕΡΤ με ΝΔ: Η ακροδεξιά ατζέντα του φόβου κρύβει την αντικοινωνική ατζέντα  του Κυρ. Μητσοτάκη… Αγγέλα Νταρζάνου |

Αγγέλα Νταρζάνου