Η πανδημία τελείωσε… μόνο για την κυβέρνηση! Πρώτη στην Ευρώπη με διαφορά η Ελλάδα, σε νεκρούς — Λογαριασμοί ρεύματος: Στο μισό οι τιμές σε Ισπανία, Πορτογαλία! Έκθετος ο Μητσοτάκης

ΜΕΘ - Κορωνοϊός: Δείτε φωτογραφίες από τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ

107 συμπολίτες μας κατέληξαν τις τελευταίες τρεις ημέρες – Η χώρα μας έχει 137,7 θανάτους ανά εκατομμύριο, την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει μέσο όρο 44,2 θανάτους ανά εκατομμύριο!

Μόνο για την κυβέρνηση έχει τελειώσει η πανδημία, καθώς τα καθημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει την χώρα μας. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες, κατέληξαν 107 συμπολίτες μας. Το διήμερο του Πάσχα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 66 απώλειες, ενώ χθες είχαμε 41 θανάτους. Με τον ρυθμό που ανακοινώνονται οι θάνατοι, σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 29.000 θύματα της πανδημίας.

Μάλιστα, σε σχέση με τους θανάτους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει την αρνητική πρωτιά. Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου έως και τις 25 του μήνα, η Ελλάδα έχει 137,7 θανάτους ανά εκατομμύριο, την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει μέσο όρο 44,2 θανάτους ανά εκατομμύριο! Μάλιστα, γίνεται εμφανής η διαφορά όταν υπολογίζεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος χωρίς τη χώρα μας, καθώς πέφτει στους 42,8 θανάτους ανά εκατομμύριο. Επίσης, στον επταήμερο μέσο όρο θανάτων ανά εκατομμύριο η Ελλάδα είναι δεύτερη παγκοσμίως!

Παράλληλα, ενώ ο αριθμός διασωληνωμένων μειώνεται σταθερά (αν και αργά), παραμένουμε δεύτεροι στην Ευρώπη, με την Πολωνία να είναι η μόνη χώρα που μας περνάει (27 έναντι 42).

Τέλος, αν και τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά, παραμένουμε σε υψηλές θέσεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι έβδομη πανευρωπαϊκά σε αριθμό κρουσμάτων επταημέρου και ενδέκατη στον κόσμο.

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την Πρωτομαγιά η καθημερινότητα θα αρχίσει να θυμίζει έντονα εποχές προ κορονοϊού, αφού μετά από δύο χρόνια μεγάλων περιορισμών πολλά μέτρα θα αποτελέσουν παρελθόν, δίχως όμως αυτό να είναι οριστικό, καθώς επανεξέταση θα υπάρξει από Σεπτέμβριο. Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι επιβαρυμένα, τότε δεν αποκλείεται μέτρα που μπήκαν στο… συρτάρι να ξαναβγούν προκειμένου να μπει εκ νέου «φρένο» στην πανδημία.

Συγκεκριμένα από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε όλους τους χώρους. Παράλληλα, από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στην εργασία τους θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα, ενώ τη συγκεκριμένη ημερομηνία έως τις 31 Αυγούστου καταργείται το όριο σε κάθε κλειστό χώρο.

Αλλαγές στα πρωτόκολλα και στα σχολεία

Ωστόσο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, αλλαγές θα υπάρξουν και τα πρωτόκολλα για την λειτουργεία των σχολείων όλων των βαθμίδων. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μετά τις διακοπές του Πάσχα με ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Συγκεκριμένα από 3 Μαΐου καταργούνται τα self tests για τους μαθητές, ωστόσο η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Αν ένα παιδί νοσήσει από κορονοϊό, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δύο φορές: Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. Και τα δυο αυτά self test θα χορηγούνται δωρεάν.

Τι θα γίνει με τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Εδώ και καιρό, από τις 5 Μαρτίου η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αποτελεί παρελθόν. Κάτι τέτοιο αναμένεται σύντομα να συμβεί και για τους εσωτερικούς χώρους όσο πλησιάζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Υγείας έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).

Αυτό σημαίνει πως είτε στη διασκέδαση, είτε για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, είτε ακόμα και στο χώρο εργασίας, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν αν θα φορούν μάσκα για τον κορονοϊό. Σε κάθε περίπτωση πάντως πως οι ειδικοί τονίζουν ότι σε περιπτώσεις συνωστισμού θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι θα ισχύει με τη χρήση της μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί και αυτοκίνητα, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο είναι η υποχρέωση χρήσης μάσκας να εξακολουθήσει να ισχύει για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

Λογαριασμοί ρεύματος: Στο μισό οι τιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία! Έκθετος ο Μητσοτάκης

Λογαριασμοί ρεύματος: Στο μισό οι τιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία! Έκθετος ο Μητσοτάκης

Η Κομισιόν άναψε το «πράσινο» φως και Ισπανία και Πορτογαλία θα βάλουν πλαφόν στις τιμές του ρεύματος για έναν χρόνο.

Και ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι λογαριασμοί ρεύματος δεν θα είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες, στην Ελλάδα δεν θα συμβεί αυτό εξαιτίας της στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής που ακολουθεί.

Η Κομισιόν επέτρεψε σε Ισπανία και Πορτογαλία να γίνουν οι εξαιρέσεις και για τους επόμενους 12 μήνες να καθορίσουν τις τιμές του ρεύματος στις αγορές τους, με βάση δική τους, εθνική πρόταση και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Σύμφωνα με το Euronews, η συμφωνία ανάμεσα στην Κομισιόν, την Ισπανία και την Πορτογαλία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών.

Όλα αυτά ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα της ΡΑΕ για τη δυναμική διαμόρφωση των τιμών στις ευρωπαϊκές Αγορές Επόμενης Ημέρας, η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, για το επόμενο 24ωρο βρίσκεται στα 252,12 ευρώ, τιμή η οποία είναι μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει το Euronews, «τα κράτη – μέλη της ΕΕ εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε μια αγορά χονδρικής που βασίζεται σε ένα σύστημα οριακής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όλοι λαμβάνουν την ίδια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής της. Στη συνέχεια, η τιμή καθορίζεται από τον πιο ακριβό τρόπο παραγωγής».

Σημειώνεται ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα υποστήριξαν ότι πρέπει να επιτραπεί στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου να περιορίσει τις τιμές μέχρι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω της χαμηλής διασύνδεσής τους με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι όταν το θέμα συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στα τέλη Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συντάχθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα…