Η παγίδα της διχοτόμησης στο Κυπριακό στη σκιά των αποκαλύψεων για τις “χρυσές βίζες”. “Ναι” Αναστασιάδη στην Πενταμερή του ΓΓ του ΟΗΕ – Μάας: Το παιχνίδι με τη φωτιά στην ανατολική Μεσόγειο δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί

Πέντε όροι Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ

Κινητικότητα υπάρχει στο Κυπριακό ζήτημα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να έχει συνάντηση σήμερα με την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ

O Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό πως θα προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, η οποία, όπως πολλοί επισημαίνουν, μπορεί να κρύβει την παγίδα της διχοτόμησης ή έστω της χαλαρής ομοσπονδίας. Σχέδιο που κινεί έντονα ο Ταγίπ Ερντογάν με την νεοεκλεγείσα ηγεσία του ψευδοκράτους που είναι υποχείριο της Άγκυρας. Ο διεθνής παράγοντας φαίνεται πως επιδιώκει να τελειώνει με το Κυπριακό αναιρώντας τα θετικά δεδομένα που είχαν δημιουργήσει Αθήνα και Λευκωσία στο Κραν Μοντανά και φέρουν σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Το κίνδυνο αυτό επισημαίνει σε άρθρο του και ο ΜΙχάλης Ιγνατίου (hellasjournal.com ). Τονίζει, μάλιστα, πως το γεγονός πως ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται υπό την πίεση των αποκαλύψεων σχετικά με τα “χρυσά διαβατήρια”, μια υπόθεση πιθανής διαφθοράς στην οποία αναφέρθηκε και ο παραιτηθείς διευθυντής της “Καθημερινής Κύπρου” Ανδρέας Παράσχος, καθιστά τη Λευκωσία εξαιρετικά ευάλωτη σε πιέσεις.

Προσώρας η Αθήνα αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ζήτημα και αφήνει να αποφασίσει η Λευκωσία, ωστόσο επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς μια τέτοια διαδικασία ίσως εξελιχθεί παράλληλα με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα να διεξάγει διάλογο με την Τουρκία. Οι διερευνητικές επαφές μπορεί να αποτελούν πρόσχημα για να κατευναστεί η σύγκρουση των τελευταίων μηνών της ΕΕ με την Τουρκία, όμως ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να κλείσει μέτωπα. Εχει εξασφαλίσει τη θετική στάση της Γερμανίας (ο Χάϊκο Μάας ταξιδεύει ξανά στην Άγκυρα), η οποία έχει κινητοποιήσει ως άτυπο διαμεσολαβητή τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα(!), ενώ αποκαθιστά πλήρεις σχέσεις και με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπό το πρίσμα αυτό απομακρύνεται η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ενώ η Αθηνα καλείται σε “παράλληλο διάλογο” (πέραν των διερευνητικών επαφών), τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και σε απευθείας συνομιλίες Δένδια-Τσαβούσογλου, ακόμα και του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά ο έμπειρος ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον αναφέρει:

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι οι ξένοι “μεσολαβητές”-υπηρέτες της Τουρκίας, οι Βρετανοί και στελέχη της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεκίνησαν ένα σκληρό γύρο απειλών και εκβιασμών εναντίον της Κύπρου, του προέδρου της και κάποιων εκτεθειμένων πολιτικών. Ο στόχος είναι να τελειώσουν την Κύπρο, επιβάλλοντας μία φιλοτουρκική λύση, μέχρι τον Ιούνιο.

Η διαφθορά των πολιτικών είναι το όχημα για να επιβληθεί η “λύση”, που θα προσφέρει το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν. Μερικά πράγματα δεν γίνονται τυχαία. Γι’ αυτό, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΝ πρέπει να πάει στην Πενταμερή. Η διάσκεψη αυτή είναι παγίδα. Λόγω των επιθέσεων που δέχεται οι αντοχές του εκμηδενίστηκαν. Έκανε τεράστιο λάθος το 2004 υποστηρίζοντας παθιασμένα το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επαναλάβει το λάθος. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να θέσει σε κίνδυνο εξαφάνισης τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Η πενταμερής

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Ι. Κούσιος, η Λουτ ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την πρόθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή (με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Βρετανίας, Τουρκίας) εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ετοιμότητα του για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή στο πλαίσιο της επιστολής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Σύμφωνα πάντα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε παράλληλα τη σημασία προώθησης ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως και η σχετική παράκληση του γενικού γραμματέα, τα οποία θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα και τις προοπτικές για επίτευξη του στόχου επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ούτε βοηθούν στην επιτυχία ενός νέου διαλόγου.

 

Χ. Μάας: Το παιχνίδι με τη φωτιά στην ανατολική Μεσόγειο δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί

Χ. Μάας: Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει «τις προκλήσεις» στην Aν. Μεσόγειο -  OnCamera

«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά. Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μάας πριν από λίγο και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα». Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της Άγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους “Barbaros”».

Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, «ταχθήκαμε ρητά υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ειδικά κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο», συνέχισε ο κ. Μάας και έκανε λόγο για μια «πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η θετική ορμή των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στη λύση. Γι’ αυτόν τον λόγο ταξιδεύω σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να ενθαρρύνω τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων», κατέληξε ο κ. Μάας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*